Izložba “Crnogorsko ćirilsko štamparstvo“ otvorena u Zanatskom domu u Kumanovu

Prethodno je 2. marta, u Muzeju makedonske borbeu Skoplju otvorena izložba pod nazivom „Od Medove do Lovćenske vile (1916 – 2021), povodom 105 godina sjećanja na stradale crnogorske dobrovoljce koji su se iz iseljeništva uputili u odbranu Crne Gore tokom Prvog svjetskog rata

Na osnovu programskih aktivnosti koje je izradio Istraživački centar Montenegrin iz Skoplja, a koje je finansirala Uprava za dijasporu, nastavlja se organizovanje izložbi i ostalih manifestacija i u drugim gradovima Sjeverne Makedonije.

Prva programska aktivnost predviđena projektom je izložba “Crnogorsko ćirilsko štamparstvo“, koja je otvorena u Zanatskom domu u Kumanovu 16. marta.

Prethodno je 2. marta, u Muzeju makedonske borbeu Skoplju otvorena izložba pod nazivom „Od Medove do Lovćenske vile (1916 – 2021), povodom 105 godina sjećanja na stradale crnogorske dobrovoljce koji su se iz iseljeništva uputili u odbranu Crne Gore tokom Prvog svjetskog rata.

Ta izložba je dio istog, zajedničkog projekta Uprave za dijasporu, Istraživačkog centra Montenegrin, Crnogorske zajednice i Ambasade Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji i bila je otvorena za posjetioce do 13.marta.

Iz Uprave za dijasporu je saopšteno da je organizovano šest posjeta izložbi, gdje je, osim redovnih posjetilaca, prisustvovalo 20 do 30 iseljenika koji su informisani o medovskoj tragediji i porukom koja predstavlja veliku požrtvovanost naše dijaspore i bliskost koju osjećaju prema matičnoj državi.

Na zatvaranju izložbe je govorio univerzitetski profesor dr Aleksandar Atanasovski, koji je dao osvrt na kulturne veze od Duklje i Zete, zaključno sa vladavinom Balšića.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!