Eraković: KCCG nije kupovao respiratore i nije nužno da posjeduje ugovore, ako postoje problemi mogu se riješiti obraćanjem dobavljaču (VIDEO)

Ovaj spin se koristi samo da bi se skinula odgovornost da smo zemlja s drugom najvećom stopom oboljelih u svijetu i sedmi u svijetu po smrtnosti. Ono što je meni i kolegama najviše zasmetalo jeste da nas ni u jednom trenutku nijesu kontaktirali. Mogli smo im sve objasniti, kao i vama ovdje danas, rekao je Eraković, bivši direktor KCCG-a

Bivši šef Kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), dr Ranko Lazović, kazao je danas da u medijima ovih dana kolaju različite informacije u vezi distribucije respiratora.

“Na početku smo raspolagali sa 70 respiratora. U Kliničkom centru Crne Gora (KCCG) bilo je 39, u ostalim zdravstvenim ustanovama 31. Država je do 7. septembra obezbijedila 250 respiratora. Od sada dostupnih 322, njih 260 je u sistemu. U magacinu Montefarma ostalo je 12, a ostalih 50 je u vojnom magacinu u Nikšiću. Što se tiče 30 respiratora iz Glosarija, netačno je da su neispravni. Njih 28 je iz Ukrajine, a dva su iz Brazila”, rekao je on na konferenciji za medije u KCCG-u.

Lazović kaže da su ti respiratori testirani u KCCG-u, iako su prije toga testirani i u Turskoj.

Nakon toga, iz nikšićke bolnice je, kaže on, došlo obavještenje da s aparatima nešto nije u redu.

“Doktori iz Kriznog štaba su pomogli doktorima u Nikšiću, kao i onima na Cetinju, kako da bolje rukuju aparatima. Zatim dolazi informacija da još 12 aparata radi, ali da nijesu pouzdani. Mi smo ih sve spakovali i poslali u Tursku. Meni je zatim bilo veoma neprijatno jer iz Turske su javili da je šest respiratora potpuno ispravno, a drugih šest su samo kalibrisani. Ti aparati su još uvijek u garantnom roku. To je moja dilema: zašto se on ne iskoristi? Ako su neispravni, da se poprave; ako ne rade, da se zamijen”, rekao je Lazović.

“U testiranju su učestvovali doktori i inženjeri KCCG-a, kao i inženjeri Glosarija. Prvo su testirani na vještačkim plućima, nakon čega su podijeljeni zdravstvenim ustanovama”, dodao je on.

Lazović kaže da je zdravstveni sistem 7. septembra, na dan kad je on podnio ostavku na funkciju šefa Kriznog medicinskog štaba, bio solidno opremljen.

“Šta se dešavalo u posljednjih šest mjeseci niti znam, niti sam adresa za to pitanje. Ako postoji sumnja u rad Kriznog štaba, volio bih da nadležni organi krenu od mene. Imam potpuno povjerenje u institucije”, poručio je on.

Bivši direktor KCCG-a, Jevto Eraković, kazao je da se kupovina respiratora prije godinu dana odvijala u vremenu kad je koronavirus bio raširen svuda i kad su mnoge pošiljke bile konfiskovane iako su bile uredno plaćene.

“Optuživati turskog partnera i one koji su obezbijedili respiratore je licemjerno. Ako problemi s respiratorima postoje, mogu se riješiti obraćanjem dobavljaču, kako je to dr Lazović i pojasnio”, rekao je Eraković na presu.

On tvrdi da KCCG za ispitivanje respiratora nije platio nijedan cent.

“KCCG nije kupovao respiratore, te nije ni nužno da posjeduje te dokumente (o kupovini). Ovaj spin se koristi samo da bi se skinula odgovornost da smo zemlja s drugom najvećom stopom oboljelih u svijetu i sedmi u svijetu po smrtnosti. Ono što je meni i kolegama najviše zasmetalo jeste da nas ni u jednom trenutku nijesu kontaktirali. Mogli smo im sve objasniti, kao i vama ovdje danas”, dodao je bivši direktor KCCG-a, prenosi Portal Analitika.

Upitan da li bi, da mu život visi o koncu, pristao da bude prikačen na neki od spornih respiratora u KCCG-u, Eraković je odgovorio da, ako neka zdravstvena usluga zatreba njemu ili nekom članu njegove porodice, ima potpuno povjerenje u kolege u KCCG-u.

Direktorica Glosarija, Mirjana Mijušković, kazala je da je ta kompanija sa zadovoljstvom prihvatila da u teškim momentima pokuša da pomogne i preuzme rizik finansiranja respiratora.

“Na nama je bilo i da organizujemo transport. Svi aparati su prošli kontrolu. Prema regulativi Agencije za ljekove, u Crnoj Gori se mogu koristiti samo aparati koji su dozvoljeni u EU. Bdjeli smo nad tom robom dok nije stigla. Svaku pomoć koja je od nas tražena odradili smo ne očekujući nikakvu zahvalnost i sve bismo ponovili opet. Garanti rok respiratora nabavljenih u maju je godinu dana. Respiratori su novi i nijesu korišćeni ni na jednom pacijentu prije nego što su stigli u Crnu Goru. Glosarij je ovaj posao odradio bez centa zarade”, tvrdi Mijušković.

Bivša zamjenica ministra zdravlja, Slađana Pavlović, kazala je da je Vlada Crne Gore i prije pojave prvih slučajeva koronavirusa bila pristupila blagovremenoj pripremi svih aktivnosti za nabavku respiratora.

“Već tada je bilo jasno da će sve države svoje resurse čuvati za svoje potrebe. U tom trenutku Italija traži da se učetvorostruče kapaciteti za proizvodnju, a Njemačka traži 10.000 respiratora. Pozvali smo domaće proizvođače da vidimo s kojim zalihama raspolažu i tada je naređeno da svoje zalihe prvo ponude državi. Kad smo vidjeli da u Crnoj Gori nema zaliha niti potrebne opreme, obratili smo se Ministarstvu vanjskih poslova, da oni pokušaju da nam obezbijede alternativne izvore nabavke. Bili smo u jednoj nefer tržišnoj utakmici. Kao mali sistem takmičili smo se sa Francuskom i Njemačkoj kojima su potrebne desetine hiljada respiratora. Ponude su ponekad važile jedan dan, a kako se situaciju komplikovala, svega jedan sat. U takvim okolnostima Crna Gora je uspjela da nabavi 250 respiratora”, rekla je ona.

Kontakte je, prema njenim riječima, obezbijedio konzularni predstavnik iz Istanbula.

“Našli smo adekvatne respiratore, cijena je čak i u tim okolnostima bila povoljna. Svi dobavljači su tražili avans koji će se aktivirati kada respiratori budu utovareni u kamion. Oni nijesu garantovali da ce ti respiratori stići u Crnu Goru. Mnoge države su tada zatvarale granice i konfiskovale robu. Glosarij je preuzeo finansijski rizik zarad svih nas i uplatio svoj novac i čekao danima gledajući da li će respiratori stići. Sredstva iz donacija NKT-a za nabavku respiratora tako su i fakturisana. Svi smo korisnici zdravstvenih usluga i ne mogu da vjerujem da neko vjeruje da bismo građane svjesno stavili u rizik i obezbijedili neispravne uređaje”, rekla je je Pavlović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!