Senad Hadžifejzović: Ja bih ih sve pohapsio

Iako već pet godina nije dao intervju, suradnika Gracije, svog nekadašnjeg učenika, nije mogao odbiti. Po prvi put krajnje otvoreno, Senad Hadžifejzović govori kako uspijeva održavati nezavisnu televiziju, otkuda mu snaga i motivi za iscrpljujući posao koji decenijama radi, o tome kako je Bakir Izetbegović učinio sve da slomi Face TV, o zlobnim tračevima da se drogira… I o mogućnosti da uđe u politiku i u Predsjedništvo BiH

Senad Hadžifejzović i Boro Kontić su moji učitelji novinarstva. O obojici bih mogao po knjigu napisati. I kako sad u nekoliko redaka uvoda u intervju, kako to običaji nalažu, predstaviti Hadžifejzovića?

Genijalni Orson Welles je 30. oktobra 1938. godine, kao mladi glumac i režiser, stavio svoju karijeru na kocku: pročitao je i režirao radiodramu kojom je milione Amerikanaca ubijedio da je počeo napad vanzemaljaca na Zemlju. Obavijestio ih je da su vanzemaljci “naoružani do zuba”, da su već likvidirali preko 7.000 američkih policajaca, da sprovode nasilje u Chicagu i Saint Louisu… Nakon opšte histerije, jedva je ubijedio slušaoce – da se šalio.

Senad Hadžifejzović je 1992. godine imao puno teži zadatak od Orsona Wellesa: kako yutelizirane Bosance i Hercegovce ubijediti da su “lokalni vanzemaljci”, njihove bradate komšije sa čarapama na glavama, krenuli u istrebljenje Bošnjaka i Hrvata?

“Dobro veče! Nije ozvaničen, nije objavljen i vodi se za sada na ograničenim teritorijama i specijalnim metodama, ali možemo slobodno reći: ovo je već rat!” Samo onaj ko pamti važnost i gledanost Dnevnika u pola osamu državi bivših Jugoslovena može razumjeti značenje citiranih riječi koje je, tada još mladi, urednik Dnevnika Televizije Sarajevo Senad Hadžifejzović izrekao 2. aprila 1992. godine. Ono što nije prepoznao bošnjački dio troglave koalicione vlasti SDA – SDS – HDZ i ono u šta nisu vjerovale Sarajlije čak i dok je na Ilidži već pucalo, saopćio im je “televizor”, jasno da jasnije ne može biti.

Pročitajte kompletan intervju Senada Pećanina sa Senadom Hadžifejzovićem na linku:

SENAD HADŽIFEJZOVIĆ: Ja bih ih sve pohapsio

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!