Albanke sa Kosova muzikom osvajaju svijet (VIDEO)

Rita Ora, Dua Lipa, Era Istrefi, Bleta Bebe Rexha… To su pjevačice čiji su hitovi dostizali prvo mjesto top listama

Rita Ora (Foto: Printscreen)

Za porijeklo i slavu Rite Ore cijela planeta već dobro zna, ali nisu svi upoznati sa tim da je još nekoliko megapopularnih pjevačica rodom sa Kosova.

Jedna od njih je ove godine dostigla vrhunac slave, a tek joj je 22 godine, piše Slobodna-bosna.ba.

Ako još niste čuli za nju, onda vjerovatno niste pretjerani fan strane pop muzike, jer je njen hit ove godine na vrhu svake britanske top liste.

Dua Lipa (Foto: Printscreen)

Radi se o Dua Lipi i pjesmi “New rules”, koja na Youtubeu ima skoro 500.000 pregleda i non-stop se vrti na muzičkim kanalima i radio stanicama.

Ime joj na albanskom znači Ljubav i dolazi iz muzičke porodice sa Kosova, a otac joj je bio poznati kosovski roker Dukagjin Lipa. O njenom uspjehu najbolje govori singl “Be The One” iz 2015. godine, koji i dalje ne silazi s evropskih top lista.

Baš kao i Dua, iz muzičke porodice dolazi i Era Istrefi (23).

Era Istrefi (Foto: Printscreen)

Era je ćerka pjevačice Suzane Tahirsylaj, koja je naljutila srpsku javnost prije tri godine kada je polugola snimila spot za pjesmu “E dehun” (“Pijana”) u crkvi Hrista Spasa u Prištini, gdje je i rođena. Na Kosovu je početkom prošle godine snimila i spot za pesmu “BonBon”, a njena mješavina engleskog i albanskog oduševila je Amerikance. Pjesma je postala planetarni hit, a dosta se slušala i u regiji.

Bleta Bebe Rexha (Foto: Printscreen)

Bleta Bebe Rexha (28) rođena je u Americi u porodici kosovskih imigranata. Osim saradnje sa Nicki Minaj, posebno se izdvaja i podatak da je napisala veliki hit “The Monster”, koji su pjevali Rihanna i Eminem. Njen hit “I Got You” sigurno ste čuli ove godine, sve i da MTV niste uključili već godinama.

Bila je velika zvijezda u Albaniji, a prije sedam godina preselila se u SAD.

Album joj je producirao Timbaland, a o Bleoni su počeli da pišu i američki mediji, najčešće zbog golišavih odjevnih kombinacija poput one sa AMA nagrada 2014. godine.

Bleona (Foto: Printscreen)

Ipak, najveća zvijezda među navedenima je Rita koju nazivaju i britanskom Rihannom. Ona je rođena Prištinka, koja se s porodicom preselila u London kad joj je bilo samo godinu dana. Svjetsku slavu donijela joj je saradnja sa Jay Zijem i njegovom kućom “Roc Nation”. Mnogi su smatrali da je upravo ona žena o kojoj je pjevala Beyonce, žena koja je zavela Jay Zija. Ako vam je Rita posebno draga, ljetovanje planirajte u Ulcinju, gradu koji ova pjevačica posjećuje svake godine, makar na kratko.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!