Afera “Respiratori”: Premijer Novalić osuđen na četiri, Hodžić na pet, Solak na šest godina zatvora

Akteri tog predmeta terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM (pet miliona eura), koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog pandemijom korona virusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma F. H. “Srebrena malina”. Međunarodni stručnjak za biomedicinski inženjering pred sudom Bosne i Hercegovine rekao je da medicinski respiratori koje je Vlada Federacije kupila kada je pandemija korona virusa bila na vrhuncu u aprilu 2020. godine nisu namijenjeni za intenzivnu njegu

Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Fadil Novalić, nekadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić su proglašeni krivima na suđenju za aferu „Respiratori“, a presudu je u sudu BiH danas izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavao Branko Perić.

Novalić jutros nije došao na izricanje presude, dok su svi ostali optuženi prisustvovali.

Prvostepenom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” na pet, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina, prenosi Al Jazeera.

Jelka Milićević je oslobođena optužbi.

Krivom je proglašena i Hodžićeva kompanija „Srebrena malina“ kojom je nabavljeno 100 respiratora. “Srebrena malina” mora platiti 200.000 KM (više od 102.000 eura) kazne, dok Hodžić mora vratiti imovinsku korist koju je ostvario, a ona iznosi 694.477 KM (više od 356.600 eura).

Akteri tog predmeta terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM (pet miliona eura), koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog pandemijom korona virusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma F. H. “Srebrena malina”.

VIDOVIĆ: PROTIV NOVALIĆA PROTIVNICI FEDERACIJE

Međunarodni stručnjak za biomedicinski inženjering pred sudom Bosne i Hercegovine rekao je da medicinski respiratori koje je Vlada Federacije kupila kada je pandemija korona virusa bila na vrhuncu u aprilu 2020. godine nisu namijenjeni za intenzivnu njegu.

Navedene osobe optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Novalićeva braniteljka Vasvija Vidović ističe kako nije iznenađena današnjom presudom jer je „ona ranije izašla ovakva kakva jeste“.

„Sa druge strane, nisam iznenađena jer je meni, kao dobrom posmatraču političkih prilika u državi od samog početka bilo jasno da postoji određeni plan koji ima specifičan cilj“, kazala je i podsjetila na njeno izlaganje sa početka slučaja kada je govorila o „ozbiljnoj situaciji“ i kako su na Novalića usmjereni „protivnici Federacije“.

Dalje je rekla kako je riječ o političkom projektu, te navela kako iza njega stoje Marinko Čavara, Dragan Čović, Hrvatski narodni sabor, Elmedin Konaković, Edin Forto i Nermin Nikšić.

„Povrh svega toga, potpuno neprimjereno za jedan živi predmet, komentar je dala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, žalosno, jer je to protiv svih pravila da se miješa u jedan predmet.“

Vidović govori kako će vrijeme pokazati zašto je to tako, te kako je žalosna zbog odluke većine sudija i kako nije očekivala drugačiji ishod osim sudije Branke Perića „koji je sudija sa integritetom“.

ŠTA PIŠE U OPTUŽNICI?

Završne riječi u slučaju koji bosanskohercegovačka javnost prati s mnogo pažnje iznesene su 22. marta u izlaganjima optuženih Fikreta Hodžića i Jelke Milićević.

Akteri tog predmeta terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora vrijednosti više od pet miliona eura, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine uzrokovnog pandemijom korona virusa u proljeće 2020. godine, za potrebe FUCZ-a iz Kine uvezla firma “Srebrena malina”.

Suđenje je trajalo duže od dvije godine.

Foto: Fadil Novalić (Printscreen/BHRT)

Idi na VRH
error: Content is protected !!