Glas Amerike: Senat usvojio Bajdenov predlog paketa pomoći zbog pandemije

Paket obezbeđuje dodatnih 1.400 američkih dolara direktnih isplata pojedincima i hitnu finansijsku pomoć domaćinstvima, malim preduzećima i lokalnim i državnim vladama.

Američki Senat usvojio je novčani paket pomoći građanima ugroženim pandemijom koronavirusa vredan 1,9 hiljada milijardi dolara – koji je predložio aktuelni predsjednik Džozef Bajden.

Predlog zakona podržalo je 50 članova gornjeg doma američkog Kongresa – dok je protiv glasalo njih 49 i usvojen je nakon dvadeset sedmočasovne rasprave koju su obeležile odlaganja i prepirke.

To zakonsko rešenje ponovo će biti vraćeno u Predstavnički dom na konačno odobrenje posle čega će biti dostavljeno na potpis predsedniku Bajdenu – i potom formalno postati zakon.

Poručujemo građanima da pomoć stiže. Naš posao je da pomognemo zemlji da iz olujne svakodnevice pređe u budućnost punu nade”, rekao je Čak Šumer – lider demokratske većine u Senatu, prenosi Glas Amerike.

Predlog zakona je usvojen pošto su demokrate postigle dogovor sa demokratskim senatorom Džoom Menčinom iz Zapadne Virdžinije o naknadi za nezaposlene. Sednica Senata, koja je počela u petak, i dalje traje, a očekuje se da će se o predlogu glasati u subotu tokom dana.

Republikanci su se protivili Bajdenovom zakonskom predlogu i pokušali su da na svoju stranu pridobiju senatora Menčina koji se zalagao za manju naknadu nego njegove demokratske kolege.​

Međutim, demokrate su smanjile prvobitno predloženu sumu od 400 dolara nedeljno na 300 dolara nedeljno za nezaposlene, uz poreske olakšice za nezaposlene, kako bi dobile podršku senatora Menčina.

Paket obezbeđuje dodatnih 1.400 američkih dolara direktnih isplata pojedincima i hitnu finansijsku pomoć domaćinstvima, malim preduzećima i lokalnim i državnim vladama.

Naknade za nezaposlene i poreske olakšice za građane sa nižim prihodima, kao i porodice sa decom takođe su obuhvaćene tim predlogom. Kao i pomoć poslovnom sektoru, poput ugostiteljstva i avio-industrije

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!