Novogodišnji prijem u Generalnom konzulatu u Njujorku: Crna Gora u malom

„Trudimo se da svim našim ljudima izađemo u susret. Broj stranaka koje posjećuju konzulat svakim danom je sve veći i veći, o čemu govori i podatak da smo u 2019. godini imali oko 3000 konzularnih radnji, kao i da smo izdali rekordan broj pasoša – 1850. Po dva puta smo organizovali konzularne dane u Čikagu i Detroitu, dok smo konzularne usluge vršili u Kanadi, Nevadi i na Floridi. Vrata našeg konzulata su uvijek otvorena, i mi smo tu zbog naših iseljenika“, kazao nam je ambasador Stamatović

U Njujorku, gradu gdje žive ljudi iz svih država svijeta, iseljenička zajednica iz Crne Gore bilježi sve veće i veće uspjehe. Nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine i otvaranja Generalnog konzulata u Njujorku, naši zemljaci su konačno dobili mjesto gdje mogu, između ostalog, i da se okupljaju, druže, upoznaju, razmjenjuju mišljenja, zajednički dogovaraju buduće projekte.

Veliku zaslugu za to snose ambasador Željko Stamatović, koji obavlja funkciju generalnog konzula, konzul Amer Cikotić i vicekonzulka Linda Berišaj – Camaj koji čine sve da iseljenici doživljavaju Generalni konzulat kao svoju kuću. Ovaj neumorna ekipa u protekloj godini je imala pune ruke posla, pored uobičajenih konzularnih poslova u Njujorku, obilazili su i naše iseljenike širom SAD, a što je najvažnije uspjeli su i da potomci naših iseljenika sve više posjećuju Generalni konzulat i uključuju se u razne projekte.

Za razliku od prvih generacija koje su „trbuhom za kruhom“ dolazile u Ameriku, danas naši iseljenici se mogu pohvaliti da u svojim redovima imaju univerzitetske profesore, advokate, doktore, umjetnike, filmske producente, glumce, muzičare, menadžere, ugostitelje koji zapošljavaju preko 300 radnika, sportiste…

Iako su prostorije Generalnog konzulata i Misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama male, to nije problem da se na novogodišnjem prijemu okupi preko stotinu iseljenika različitih zanimanja, koji gaje ljubav prema Crnoj Gori.

Domaćini, ambasador Stamatović, konzul Cikotić i vicekonzulka Camaj, dočekivali su goste, među kojima su bili i ministar prosvjete Damir Šehović, gradonačelnik Bara Dušan Raičević, gradonačelnica Gusinja Anela Čekić, poznati humanisti Hačko Brčvak i Vesko Mijač, umjetnik Saša Đuravčević, potpredsjednik Opštine Plav Nihad Canović, bivša poslanica LSCG u parlamentu Crne Gore Vesna Radunović, proslavljeni rukometaš Damir Radončić, predsjednik humanitarne organizacije „Euro Gusinje“ Selim Čekić, urednik portala „Gusinje-Plav.com“ Rafet Hot, dr Elvir Zvrko, dr Anela Bicić, dr Sejdo Mulić, dr Selma Mulić, košarkaš Ivan Raut, inženjer Dragoslav Šćepanović, Sulja Đonbaljaj, biznismeni Pavle Gazivoda, Dema Balidemaj, Šukrija Cecunjanin, Naser Dervišević, Batko Šaranović, Ćazim Džaferović, Dragan Šutović, Began Čekić…

„Trudimo se da svim našim ljudima izađemo u susret. Broj stranaka koje posjećuju konzulat svakim danom je sve veći i veći, o čemu govori i podatak da smo u 2019. godini imali oko 3000 konzularnih radnji, kao i da smo izdali rekordan broj pasoša – 1850. Po dva puta smo organizovali konzularne dane u Čikagu i Detroitu, dok smo konzularne usluge vršili u Kanadi, Nevadi i na Floridi. Vrata našeg konzulata su uvijek otvorena, i mi smo tu zbog naših iseljenika“, kazao nam je ambasador Stamatović.

Ekipa Generalnog konzulata je iskoristila priliku da svim čitaocima Portala Revije Fokus čestita Novu godinu i poželi sve najbolje!

 FOTOGRAFIJE SA NOVOGODIŠNJEG PRIJEMA


Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!