Mitrović i Jovović posjetili crnogorska udruženja u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji

Mitrović i Jovović su posjetili i Vrbas i sastali se sa rukovodstvom Crnogorskog vijeća – prof. dr Milenkom Perovićem, Draganom Marković i Mirkom Zečevićem i razgovarali o aktivnostima i planu rada za 2021. godinu. Delegacija Uprave za dijasporu se sastala se i sa predstavnicima udruženja Crnogorskih elekotora Srbije – Nikolom Tripković, Mihailom Miletićem i Miodragom Šoćom

Direktor Uprave za dijasporu, mr Predrag Mitrović, i pomoćnik direktora, mr.sc. Ivan Jovović, boravili su u radnoj posjeti organizacijama dijaspore – iseljenika i održali sastanke sa predstavnicima crnogorskih iseljeničkih udruženja u Ambasadi Crne Gore u Skoplju, uz prisustvo ambasadorke Marije Petrović i II sekretara Ivane Šikmanović. Sastancima su prisustvovali predstavnici crnogorskih iseljeničkih udruženja – Boro Popivoda i Alija Redžić, Danijela Nešovska (Crnogorska zajednica u R.S. Makedoniji), Medo Balić, Faruk Osmanagić (Savez iseljenika u R.S. Makedoniji) i Miroljub-Miro Orlandić (Istraživački centar „Montenegrin“).

Foto: Uprava za dijasporu

Mitrović je govorio o realizaciji predpopisne kampanje u 2021. godini, napominjući da tokom 2020. godine, zbog pandemije korona virusa, prethodno dogovorene aktivnosti nijesu realizovane. Učesnici sastanka saglasili su se sa njegovim predlogom da treba u što kraćem roku formirati zajedničku komisiju koja će se baviti tom tematikom. Istaknuto je i da u predpopisnoj kampanji treba odraditi različite programe u formi tribina i drugih manifestacija u mjestima i gradovima gdje postoji veća koncentracija crnogorskih iseljenika.

Foto: Uprava za dijasporu

“Predstavnike organizacija dijaspore – iseljenika posebno je interesovalo pitanje dobijanja statusa crnogorskog državljanstva. Ova tema godinama zaokuplja pažnju naših iseljenika i veoma je značajna za formiranje čvršćih veza sa državom maticom, posebno kada je riječ o mlađim saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Jovović je ukazao da Strategija saradnje sa dijasporom – iseljenicima 2020-2023. omogućava razmatranje potreba o potencijalnim izmjenama i dopunama Zakona o crnogorskom državljanstvu i da će o toj tematici odlučivati nadležni državni organi, a da će svi zainteresovani članovi o odlukama na tu temu biti blagovremeno obaviješteni i kao i do sada imati podršku i saradnju Uprave za dijasporu.

Foto: Uprava za dijasporu

Istraživački centar „Montenegrin“, zajedno sa Zajednicom Crnogoraca u R.S. Makedoniji i uz koordinaciju Ambasade Crne Gore, početkom marta 2021. godine organizovaće manifestaciju „Dani Crne Gore u R.S. Makedoniji“. Shodno utvrđenom planu, 1. marta godine biće prezentovan projekat koji je finansirala Uprava za dijasporu – „Crnogorski iseljenici i njihovi potomci u RS Makedoniji“. U okviru te manifestacije istog dana bila otvorena izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo“, a nakon toga prezentacija izložbe „Od Medove do Lovćenske vile“, povodom obilježavanja 105. godišnjice stradanja crnogorskih iseljenika.

Tokom radne posjete Srbiji, Mitrović i Jovović su u Nišu održali radni sastanak sa Milošem Paovićem, predsjednikom Udruženja Crnogoraca jugoistočne Srbije. Predstavnici Uprave za dijasporu obišli su spomenik serdara Jola Piletića koji se nalazi na starom groblju u Nišu.

Niško staro groblje je iz XVIII vijeka i na njemu su sahranjeni brojni proslavljeni ratnici, pjesnici, industrijalci. Tu počiva i serdar Jole Piletić, čuveni crnogorski vojskovođa, junak i državnik.

Foto: Uprava za dijasporu

Serdar Jole Piletić je u Niš došao 1879. godine, poslije neslaganja sa knjazom Nikolom, a u tom periodu veliki broj Crnogoraca doselio je u to područje.

Udruženje Crnogoraca jugoistočne Srbije, u saradnji sa Upravom za dijasporu, uspješno je prošle godine realizovalo projekat sanacije i konzervacije spomenika Jolu Piletiću. Spomenik će biti rekonstruisan tokom ove godine.

Crnogorska nacionalna zajednica, koja je organizovana u okviru Crnogorskog vijeća, dobiće prostorije u centru grada čija će vrata biti otvorena za sve predstavnike naše dijaspore u Nišu. Zvanično otvaranje prostorija je predviđeno 3. marta 2021. godine. Planirana je izložba „Od Medove do Lovćenske vile”.

Foto: Uprava za dijasporu

Mitrović i Jovović su posjetili i Vrbas i sastali se sa rukovodstvom Crnogorskog vijeća – prof. dr Milenkom Perovićem, Draganom Marković i Mirkom Zečevićem i razgovarali o aktivnostima i planu rada za 2021. godinu. Delegacija Uprave za dijasporu se sastala se i sa predstavnicima udruženja Crnogorskih elekotora Srbije – Nikolom Tripković, Mihailom Miletićem i Miodragom Šoćom.

Predstavnici Uprave za dijasporu upoznali su se sa dosadašnjim radom Crnogorskog vijeća koji je bio ograničen okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa. Do kraja februara tekuće godine trebao bi da bude izrađen plan rada svih konsistuenata.

Utvrđeno je da će aktivnosti Crnogorskog vijeća u ovoj godini započeti zvaničnim otvaranjem objekta u Vrbasu, programom koji sadrži promocije knjiga „Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti“ i „Krugovi slobode“, autora prof. dr Milenka Perovića. Takođe je planirana izložba „Od Medove do Lovćenske vile“,koja će biti naknadno postavljena u svim mjestima i gradovima gdje postoji veća koncentracija crnogorske zajednice.

Delegaciju Uprave za dijasporu su predstavnici Crnogorskih elektora Srbije obavijestili da su započeli aktivnosti na većoj zastupljenosti crnogorske zajednice u medijskom prostoru Srbije sa željom i ciljem da se prikaže pozitivna slika o crnogorskoj zajednici i istakne doprinos na saradnji između države prijema naših iseljenika i Crne Gore.

Predstavnici Uprave za dijasporu sastali su se sa predstavnicima Udruženja Crnogoraca Kula, na kojem se razgovaralo o aktuelnim temama koje se odnose na individualna i kolektivna prava Crnogoraca na tom području.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!