Održana peta Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku: Najbolji Maksim, Marijana, Vasilisa i Nikola (VIDEO)

Učestvovalo je 136 đaka iz 15 osnovnih i srednjih vojvođanskih škola. Takmičare je ocjenjivao žiri u sastavu: recitatorka i studentkinja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Jana Krivokapić, voditeljka i studentkinja geoinformatike Isidora Ražnatović i publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović

Maksim Mustur, učenik Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo” iz Vrbasa, pobjednik je pete Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku u kategoriji uzrasta od prvog do četvrtog razreda.

Marijana Vučković iz škole „Vuk Karadžić” iz Lovćenca i Vasilisa Mićanović iz škole „Bratstvo jedinstvo” iz Vrbasa podijelile su prvo mjesto u uzrastu od petog do osmog razreda, a u kategoriji srednjoškolaca trijumfovao je Nikola Raičević, učenik Gimnazije „Svetozar Miletić” iz Srbobrana.

Smotra je održana onlajn u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu.

Učestvovalo je 136 učenika iz 15 osnovnih i srednjih vojvođanskih škola. Takmičare je ocjenjivao žiri u sastavu: recitatorka i studentkinja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Jana Krivokapić, voditeljka i studentkinja geoinformatike Isidora Ražnatović i publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović.

Svi učesnici smotre su dobili zahvalnicu i knjigu iz crnogorske književnosti.

Nagrada za najuspješnije takmičare i njihove nastavnike je edukativno putovanje na Cetinje u julu ove godine.

„Veoma je važno da je sačuvan kontinuitet održavanja ove jedinstvene manifestacije u crnogorskom iseljeništvu. Nakon 5 školskih godina i isto toliko održanih smotri može se konstatovati da crnogorski jezik ima svoje mjesto i budućnost u multikulturalnoj Vojvodini. A najveće bogatstvo Vojvodine upravo je tolerantni suživot njenih građana različitih nacija, vjera i jezika”, kazao je publicista Nenad Stevović

Organizator smotre je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija” iz Lovćenca, uz podršku Uprave za dijasporu Crne Gore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!