Održana peta Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku: Najbolji Maksim, Marijana, Vasilisa i Nikola (VIDEO)

Učestvovalo je 136 đaka iz 15 osnovnih i srednjih vojvođanskih škola. Takmičare je ocjenjivao žiri u sastavu: recitatorka i studentkinja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Jana Krivokapić, voditeljka i studentkinja geoinformatike Isidora Ražnatović i publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović

Maksim Mustur, učenik Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo” iz Vrbasa, pobjednik je pete Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku u kategoriji uzrasta od prvog do četvrtog razreda.

Marijana Vučković iz škole „Vuk Karadžić” iz Lovćenca i Vasilisa Mićanović iz škole „Bratstvo jedinstvo” iz Vrbasa podijelile su prvo mjesto u uzrastu od petog do osmog razreda, a u kategoriji srednjoškolaca trijumfovao je Nikola Raičević, učenik Gimnazije „Svetozar Miletić” iz Srbobrana.

Smotra je održana onlajn u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu.

Učestvovalo je 136 učenika iz 15 osnovnih i srednjih vojvođanskih škola. Takmičare je ocjenjivao žiri u sastavu: recitatorka i studentkinja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Jana Krivokapić, voditeljka i studentkinja geoinformatike Isidora Ražnatović i publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović.

Svi učesnici smotre su dobili zahvalnicu i knjigu iz crnogorske književnosti.

Nagrada za najuspješnije takmičare i njihove nastavnike je edukativno putovanje na Cetinje u julu ove godine.

„Veoma je važno da je sačuvan kontinuitet održavanja ove jedinstvene manifestacije u crnogorskom iseljeništvu. Nakon 5 školskih godina i isto toliko održanih smotri može se konstatovati da crnogorski jezik ima svoje mjesto i budućnost u multikulturalnoj Vojvodini. A najveće bogatstvo Vojvodine upravo je tolerantni suživot njenih građana različitih nacija, vjera i jezika”, kazao je publicista Nenad Stevović

Organizator smotre je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija” iz Lovćenca, uz podršku Uprave za dijasporu Crne Gore.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH