Tramp priznao – Bajden predsjednik, članovi kabineta odlaze zbog nasilja u Kongresu

Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija će biti inaugurisana 20. januara. Sada sam usredsređen na to da osiguram neometan i miran prenos vlasti. Ovaj trenutak zahtijeva zacjeljivanje rana i pomirenje, naveo je Tramp u video snimku koji je postavljen na Twitter. Tramp je osudio nasilje, navodeći da su učesnici nereda ukaljali sjedište američke demokratije. Nije međutim govorio o svojoj ulozi u podsticanju nasilja, prenosi AP

Donald Tramp (Foto: Printscreen)

Odlazeći predsjednik SAD Donald Tramp priznao je u četvrtak da će Džo Bajden biti naredni američki predsjednik, dan nakon nasilnog upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa, koji je zasijedao o potvrdi Bajdenove pobede.

Tramp, koji je u četvrtak ujutro i dalje neosnovano tvrdio da su izbori pokradeni, uveče je saopštio da će se usredsrediti na neometanu i mirnu tranziciju vlasti na Bajdenovu administraciju.

“Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija će biti inaugurisana 20. januara. Sada sam usredsređen na to da osiguram neometan i miran prenos vlasti. Ovaj trenutak zahtijeva zacjeljivanje rana i pomirenje”, naveo je Tramp u video snimku koji je postavljen na Twitter.

Tramp je osudio nasilje, navodeći da su učesnici nereda ukaljali sjedište američke demokratije. Nije međutim govorio o svojoj ulozi u podsticanju nasilja, prenosi AP.

“Bila mi je doživotna čast da služim kao vaš predsjednik. Svim divnim pristalicama poručujem da znam da ste razočarani, ali takođe želim da vam kažem da naše izvanredno putovanje tek počinje”, naveo je Tramp koji je suočen sa pozivima da podnese ostavku ili da bude smijenjen posle napada u srijedu.

Tramp je prethodnih mjeseci bez dokaza tvrdio da je pobijedio i da je žrtva izborne prevare.

Trampova portparolka Kejli Mekeneni prethodno je saopštila da cijela Bijela kuća osuđuje nasilje koje se u srijedu dogodilo u američkom Kongresu i poručila da oni koji su prekršili zakon treba da krivično odgovaraju.

“Mi to osuđujemo – predsjednik i ova administracija – na najsnažniji mogući način”, rekla je novinarima Mekeneni na brifingu za novinare u Bijeloj kući. “To je neprihvatljivo, i oni koji su prekršili zakon treba da budu krivično gonjeni”. Portparolka Bijele kuće nije odgovarala na pitanja novinara.

“Oni koji rade u ovoj zgradi rade na tome da osiguraju mirni prenos vlasti. Sada je trenutak da se Amerika ujedini”, izjavila je.

Tokom popodneva, novoizabrani predsjednik Džo Bajden, čija je pobjeda i formalno potvrđena protekle noći u Kongresu, izjavio je da događaji od prethodnog dana nisu bili znak političkog neslaganja nego – haos, a da učesnici tih incidenata nisu bili demonstranti već su “pobunjenici i domaći teroristi.” Bajden je napad na Kapitol nazvao “jednim od najmračnijih dana u istoriji naše zemlje” i “napadom bez presedana na našu demokratiju.”

POZIVANJE NA 25. AMANDMAN

Nešto ranije, vodeći demokrata u Senatu Čak Šumer zatražio je momentalnu smenu Donalda Trampa, kome je ostalo svega 13 dana na najvišem položaju u zemlji, dan pošto je 45. američki predsjednik pozvao svoje gnjevne pristalice da krenu u šetnju do zgrade Kongresa, posle čega su oni upali u zdanje na Kapitol hilu.

“Ono što se dogodilo u američkom Kapitolu juče bila je pobuna protiv SAD, koju je podstakao predsjednik. Taj predsjednik ne bi smio da bude na položaju više ni jedan dan”, rekao je senator iz Njujorka, koji uskoro treba da postane lider većine u tom telu, usljed pobjeda dvojice demokrata u drugom krugu izbora u Džordžiji, prenosi Glas Amerike.

Šumer je dodao da bi “najbrži i najefikasniji način” da se Tramp izbaci iz Bijele kuće bio da se potpredsjednik Majk Pens i većina članova Trampovog kabineta pozovu na 25. amandman američkog Ustava i proglase ga nesposobnim da služi kao predsjednik.

“To može da se uradi danas”, rekao je Šumer, ali “ukoliko potpredsjednik i kabinet odbiju da se suprotstave (Trampu), Kongres bi trebalo da ponovo pokrene proces opoziva”.

Međutim jedan Pensov savjetnik rekao je da je potpredsjednik, koji bi vodio taj postupak, protiv upotrebe 25. amandmana za Trampovu smjenu, prenosi Rojters.

Nekoliko drugih zakonodavaca, uključujući predsjedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi, takođe su pozvali na uklanjanje Trama sa položaja, bilo korišćenjem ustavnog amandmana ili još jednim takozvanim “impičmentom”, iako novoizabrani predsjednik Džo Bajden treba da preuzme dužnost već 20. januara.

“Sve ukazuje na to da je predsjednik izgubio dodir ne samo sa svojim dužnostima… nego i sa samom realnošću”, poručio je Adam Kinzinger republikanski kongresmen iz Ilinoisa, čest kritičar Trampa.

Još jedan glasni kritičar američkog predsjednika demokratska članica Predstavničkog doma Aleksandrija Okasio-Kortes iz Njujorka izjavila je da je spremila optužnicu protiv Trampa za proces opoziva.

Dnevnik Vol strit žurnal, koji se smatra vodećim glasilom republikanaca, takođe je zatražio od Trampa da podnese ostavku.

Međutim, nekoliko američkih medija prenijelo je da su neki ključni Trampovi saradnici razgovarali o načinima da ga smijene u srijedu, i to istovremeno dok su zakonodavci vodili debatu o sertifikaciji Bajdenove pobede sa 306:232 elektorska glasa.

Prema pisanju Vašington posta, jedan zvaničnik administracije opisao je Trampovo ponašanje kao “potpuno monstruozno”, dok je drugi rekao da je situacija “nenormalna” i “nezamislivo loša”.

NOVE OSTAVKE

Sekretarka za obrazovanje Betsi Devos druga je članica Trampovog kabineta koja je u četvrtak podnijela ostavku posle pobune u Kongresu.

U pismu ostavke, Devos je optužila Trampa za podsticanje tenzija u nasilnom napadu na sjedište američke demokratije.

“Uticaj vaše retorike je nesumnjiv i to je za mene promijenilo situaciju”, navela je Devos.

Prethodno je ostavku podnijela i Elejn Čao, sekretarka za saobraćaj. Ona je prva među Trampovim članovima kabineta podnijela ostavku zbog opasne situacije kada je rulja upala u američki Kapitol.

Čao, supruga lidera senatske većine Miča Mekonela koji je Trampov blizak politički saradnik, izjavila je da je duboko uznemirena zbog nasilja u srijedu koje je podstakla Trampova retorika.

“Naša zemlja je juče iskusila traumatičan događaj koji se potpuno mogao izbeći, kada su predsjednikove pristalice upale u Kapitol posle mitinga na kome je govorio”, saopštila je Čao. “Kao što je sigurno slučaj sa mnogima od vas, to me je duboko uznemirilo i jednostavno ne mogu da to prevaziđem”.

Bivši šef osoblja Bijele kuće Mik Malvejni ranije je saopštio da podnosi ostavku kao specijalni izaslanik za Sjevernu Irsku i rekao da drugi zvaničnici administracije razmišljaju o tome da podnesu ostavke.

“Ne mogu da ostanem”, izjavio je Malvejni za CNBC. “Oni koji su riješili da ostanu, a razgovarao sam sa nekima od njih, riješili su to jer brinu da bi predsjednik mogao da umjesto njih postavi nekog mnogo goreg.”

BEZBJEDNOSNI PROPUSTI

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi pozvala je šefa policije Kapitola, Stivena Sunda, da podnese ostavku nakon što federalna policija zadužena za zaštitu Kongresa nije uspjela da spriječi pristalice republikanskog predsjednika Donalda Trampa da upadnu u zgradu.

Sund je ostavku podnio u četvrtak.

Pelosi je takođe izjavila da će Pol Irving, glavni zvaničnik Predstavničkog doma zadužen za bezbjednosna pitanja, protokol i administraciju, podnijeti ostavku. Irving je bio na tom položaju od januara 2012.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH