Šok iz Vašingtona: SAD se povlače iz UNESCO-a

“Na dan 12. oktobra 2017. godine Stejt Department je obavestio direktorku UNESCO-a Irinu Bokovu o namjeria se SAD povuku iz organizacije. Odluka nije donijeta olako i odražava američku zabrinutost oko gomilanja neizmirenih obaveza u UNESCO-u, potrebom za fundamentalnim reformama u organizaciji i antiizraelskih stavova u UNESCO-u”, rekla je Portparol Stejt departmenta Heder Nauert. Odnos Izraela i UNESCO-a se pogoršao u proteklih nekoliko mjeseci jer je ta organizacija kao palestinsku baštinu priznala stari grad u Hebronu na Zapadnoj obali i Pećinu patrijarha

Sjedinjene Američke države planiraju da se povuku iz UNESCO-a, prenose svjetski mediji.

Portparol Stejt departmenta Heder Nauert je rekla da su SAD donijele odluku da se krajem 2018. godine povuku iz UN-ove agencije za nauku, obrazovanje i kulturu.

“Na dan 12. oktobra 2017. godine Stejt Department je obavestio direktorku UNESCO-a Irinu Bokovu o namjeria se SAD povuku iz organizacije. Odluka nije donijeta olako i odražava američku zabrinutost oko gomilanja neizmirenih obaveza u UNESCO-u, potrebom za fundamentalnim reformama u organizaciji i antiizraelskih stavova u UNESCO-u”, rekla je Nauert.

Odluka će stupiti na snagu 31. decembra 2018. godine, prenosi Blic.rs.

SAD će, kako je saopšteno, ostati prisutne u organizaciji kao država posmatrač.

Bokova je potvrdila da je dobila obavještenje i izrazila žaljenje zbog američke odluke.

Odnos Izraela i UNESCO-a se pogoršao u proteklih nekoliko mjeseci jer je ta organizacija kao palestinsku baštinu priznala stari grad u Hebronu na Zapadnoj obali i Pećinu patrijarha.

Odluku o povlačenju je donio državni sekretar Reks Tilerson prije nekoliko nedjelja i čak je o tome razgovarao sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom krajem septembra na marginama generalne skupštine UN, kada je Makron tražio Trampovu podršku za francuskog kandidata za visoku poziciju u UNESCO-u. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!