Zbog doktorke skoro 200 ljudi u izolaciji: Direktorka klinike u S. Makedoniji zaražena išla na posao i držala predavanja!

Biljanovska, koja se prije nedjelju dana vratila iz Italije, gdje je bila na skijaju, nije se prijavila zdravstvenim službama, te je proteklih dana išla na posao, a tokom vikenda je održala i stručno predavanje na kome su prisustvovale 103 osobe zaposlene na Klinici. Ona je, uprkos simptomima oboljenja od korona virusa, išla na posao, a čak je i prijetila kolegama koje su htjele da je prijave zbog toga

Foto: Printscreen

U Sjevernoj Makedoniji je, prema posljednjim podacima, sedmoro zaraženih korona virusom, a u izolaciju je smješteno skoro 200 ljudi, nakon što je virus KOVID-19 juče registrovan kod direktorke skopske Klinike za kožne bolesti Nine Cace Biljanovske, prenosi a1 on.

Biljanovska, koja se prije nedjelju dana vratila iz Italije, gdje je bila na skijaju, nije se prijavila zdravstvenim službama, te je proteklih dana išla na posao, a tokom vikenda je održala i stručno predavanje na kome su prisustvovale 103 osobe zaposlene na Klinici.

Ona je, uprkos simptomima oboljenja od korona virusa, išla na posao, a čak je i prijetila kolegama koje su htjele da je prijave zbog toga.

Kako piše sajt mk.voanews.com, 193 osobe su smještene u izolaciju zbog te doktorke.

Kako je najavljeno, ta klinika će biti zatvorena 14 dana.

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče najavio je da će biti preuzeti najstrože sankcije ukoliko se građani ne pridržavaju vladinih preporuka za neodržavanje masovnih skupova, samoizolacije nakon dolaska iz rizičnih regiona.

Filipče je kazao i da bi Beljanovska, koja se nakon povratka iz Italije nije stavila u samoizolaciju i nije poštovala preventivne mjere, trebalo da bude otpuštena, ali da je u ovom trenutku njena ostavka nemoguća zbog predstojećih izbora, piše Tanjug.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je razočarano ponašanjem Biljanovske koja se nakon povratka iz Italije vratila na posao i nije se testirala.

Filipče je još jednom pozvao sve građane da slušaju preporuke lekara kako bi spriječili širenje korona virusa i istakao da je ugrožavanje javnog zdravlja veoma ozbiljan prekršaj.

“Niko neće biti pošteđen od preuzimanja odgovornosti”, rekao je Filipče.

Vrtići, osnovne i srednje škole, kao i sve vaspitno-obrazovne insitucije u Sjevernoj Makedoniji biće zatvoreni u narednih 14 dana zbog prevencije širenja korona virusa.

To je zaključak današnjeg sastanka Komisije za zarazne bolesti o aktuelnom stanju sa virusom Kovid-19 i merama opreza, navodi portal A1on iz Skoplja.

U predlogu komisije je i zabrana svih skupova na otvorenom i zatvorenom, dok će sportski događaji biti održani bez publike, prenosi “Blic”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!