Dječak (8) umro od smrzavanja, zla maćeha snimila mališanove poslednje trenutke: Često je bio gladan i u modricama, jeo je mrvice sa poda

Pollina je poslala video snimke Tomasa kako leži na hladnoći i smrzava se Valvi, koji je te noći bio na smjeni, izvijestila je tada lokalna novinarka. Kada je hitna pomoć stigla sledećeg jutra, napolju je bilo 19 stepeni i zatekli su Tomasa golog, bez ćebadi i trenerki spuštenih do koljena. Preminuo je u bolnici od otkazivanja organa izazvanog hipotermijom

Tomas Valva je umro od hipotermije (smrzavanja) 17. januara 2020. godine, nakon što je proveo noć na hladnom podu garaže svog oca, policajca u Njujorku. Imao je samo osam godina.

Tomasov otac, bivši njujorški policajac Majkl Valva i njegova tadašnja vjerenica Angela Pollina osuđeni su na doživotnu robiju, odnosno 25 godina zatvora zbog smrti dječaka.

Tomas i njegova braća Entoni i Endru nakon razvoda njihovi roditelja, odlukom suda, polovinu vremena provodili su sa svojim ocem, bivšim službenikom policije Njujorka Majklom Valvom, i njegovom tadašnjom vjerenicom Angelom Pollinom.

Majkl Valva (Printscreen/Društvene mreže)

Majka dječaka, Justina Zubko-Valva, nakon razvoda 2017. žestoko se borila protiv ove odluke. Dokumentovala je modrice na tijelima svoje djece i poslala Odjeljenju službi za zaštitu djece fleš disk sa 320 fajlova dokaza zlostavljanja.

Međutim, jezivi obim zlostavljanja koje su Tomas i njegova braća pretrpjeli shvaćen je ozbiljno tek nakon što su Valva i Pollina optuženi za njegovo ubistvo, nakon što su Tomasa zaključali u negrijanu garažu svoje kuće na Long Ajlendu i pustili da se smrzne na smrt, piše Independent.

Pollina je poslala video snimke Tomasa kako leži na hladnoći i smrzava se Valvi, koji je te noći bio na smjeni, izvijestila je tada lokalna novinarka. Kada je hitna pomoć stigla sledećeg jutra, napolju je bilo 19 stepeni i zatekli su Tomasa golog, bez ćebadi i trenerki spuštenih do koljena. Preminuo je u bolnici od otkazivanja organa izazvanog hipotermijom.

Valva i Pollina su od tada proglašeni krivima za ubistvo i ugrožavanje djece. Polinina kazna na 25 godina zatvora ove nedjelje dolazi skoro četiri mjeseca nakon što je Valvi izrečena doživotna kazna sa mogućnošću uslovnog otpusta nakon 25 godina odsluženja.

Tokom izricanja presude Pollini, sudija Okružnog suda u Safolku Timoti P. Mazei iznio je teške riječi.

„Jedino mi je žao, gospođice Polina, što nemaju garažu bez grijanja, bez dušeka, bez ćebadi i bez jastuka“, rekao je on.

Evo što se sve zna o strašnom slučaju:

Prema optužnici iz 2020. godine, Pač je izvijestio da su Tomas i njegova braća spavali u sobi koja nije imala pristup kupatilu. Garaža se često nazivala „dječjom sobom“. Svaki put kada bi se uprljali, kažnjavani su tako što su morali da spavaju na podu bez ćebadi i jastuka, rekli su tužioci.

Tadašnji pomoćnik okružnog tužioca okruga Safolk je takođe rekao da je snimljen Tomas dok se trese na hladnom podu „moleći očima da mu neko pomogne“.

Tekstualne poruke u vrijeme Tomasove smrti takođe pokazuju da je Pollina navodno poslala video snimak dječaka njegovom ocu prije spavanja i pitala ga da li bi trebalo da ga pošalje u školu sledećeg jutra. Valva je navodno odgovorila: „Je*i ga, to govno Tomas. On ne ide nigdje.”

Dva sata prije nego što je upućen poziv hitnoj, snimci nadzora su uhvatili Polinu kako Tomasa poliva vodom, navodi Foks.

Angela Pollina (Printscreen/Društvene mreže)

Kada su bolničari stigli u kuću, pronašli su Tomasovo beživotno tijelo. Na sebi je imao samo trenerku koja mu je bila spuštena ispod koljena. Dok su ljekari hitne pokušavali da mu vrate puls, Valva navodno nije pokazao nikakve emocije. Preminuo je istog dana u bolnici od otkazivanja organa.

Prema optužnici iz 2020. godine, Pollina je frizirala kosu kada su ljekari stigli u kuću i stigla je u bolnicu tek 45 minuta kasnije. Kada je Valva bio pod pritiskom da kaže kako se osjeća u vezi sa situacijom, navodno je rekao da je prošao kroz stresnije okolnosti. Nakon što je Tomas umro, Valva je navodno pokušao da izbriše video snimke zlostavljanja na svom telefonu, ali su vlasti uspjele da pronađu dokaze.

Borba majke da zaustavi zlostavljanje je ukazivala na borbu sa sudskim sistemom da dobije puno starateljstvo nad svojom djecom. U videu koji je Zubko-Valva objavila 2018. godine, jedno od djece govori svojoj majci da će ga „tata ostaviti napolju“ i „u dvorištu“ ako kažu da vole svoju majku.

Nakon Tomasove smrti, gospođa Zubko-Valva je podnijela tužbu protiv nekoliko radnika CPS-a i istražitelja, školskih zvaničnika, advokata u borbi za starateljstvo i sudije Vrhovnog suda okruga Nasau Hope Švarc Cimerman. Valva i Pollina su takođe imenovani u tužbi. Odjeljenje za socijalne usluge okruga Safolk podnijelo je zahtjev za odbacivanje žalbe, ali je sudija u junu odlučio da se neki djelovi tužbe mogu nastaviti. Okrivljeni ništa nisu uradili.

Svjedočeći pred Okružnim sudom u Safolku, Tomasovi učitelji su se prisjećali da su dječaku, koji je „bio tako mršav“ da bi „jeo mrvice sa školskog poda“, davali grickalice, nadajući se da Pollina to neće saznati i osvetiti se na djetetu.

Direktor škole je takođe svjedočio tokom suđenja da su djeca često dolazila u školu sa ogrebotinama na licu, crvenim i hladnim obrazima na dodir, izmazani izmetom i urinom. Mišel Kaljano, koja je predavala Tomasu u drugom razredu u osnovnoj školi, svjedočila je na suđenju Valvi prošle godine. Rekla je da je Tomas bio toliko gladan da je odlučila da zapiše svaki put kada bi zatražio hranu. Često mu je davala grickalice i slala ga u kafeteriju, ali se kasnije suočila sa neodobravanjem Poline, koja je navodno rekla da je Tomas „manipulativan“ i „lažov“.

„Bio je tako mršav“, prisjećala se učiteljica Kaljano dok je suzdržavala suze.

„Mogla sam da osjetim kosti u njegovom tijelu”.

Justina Zubko Valva i Tomas Valva (Printscreen/Društvene mreže)

U procesu protiv Valve izjasnio se i direktor škole Edvard Šnajer. I on je potvrdio da je Tomas bio “izuzetno mršav” i da su on i njegov stariji brat Entoni, koji je tada imao 10 godina, pohađati školu uprljani urinom i izmetom.

„Osjećali smo se kao tim da ne postižemo rezultate koje smo željeli. Odlučili smo da prijavimo zlostavljanje telefonom CPS-u. Međutim, prijave su dovele do optužbi Valve kako školski službenici maltretiraju njegovu porodicu”.

Nejasno je zašto djeca nisu oduzeta Valvi nakon mnogobrojnih prijava, ali je gospođa Zubko-Valva podnijela krivičnu tužbu protiv radnika škole i CPS-a tvrdeći da su njeni očajnički pozivi u pomoć i patnja njihove djece očigledno ignorisani.

Izvor: “Kurir”

Glavna fotografija: Tomas Valva (Printscreen/Društvene mreže)

Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!