Za azilante iz BiH, Srbije i Makedonije, ostanak u Njemačkoj samo “pusta želja”

Predstavnici Demohrišćanske unije (CDU) željeli da ovim zakonom budu obuhvaćene i Albanija i Crna Gora, ali to se nije desilo zbog protivljenja partnera iz Socijaldemokratske partije (SPD).

Nakon Bundestaga, sada je i drugi dom njemačkog parlamenta – Bundesrat, koji predstavlja federalne jedinice, usvojio zakon kojim se Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija proglašavaju “sigurnim državama porijekla”, čime će se uveliko pogoršati položaj azilanata iz ovih zemalja.

Prema njemačkom Ustavu, “sigurnom državom porijekla” se proglašavaju države u kojima nema političkih progona niti bilo kakvih oblika diskriminacije. To znači da će se na zahtjeve azilanata iz Bosne i Hercegovina, Srbije i Makedonije odgovarati u najkraćem roku i da će ti zahtjevi biti – odbijeni.

Prije glasanja u Bundesratu, “velika koalicija” koju čine demohrišćani i socijaldemokrate, “ubijedila” je predstavnike pokrajina u kojima “zeleni” ili ljevica imaju vlast, da glasaju za ovaj zakon.

Iako su opozicione partije u Bundestagu – “ljevičari” i “zeleni” kritikovali donošenje ovog zakona i nazvali ga diskriminatorskim, prevashodno zbog ignorisanja položaja Roma i homoseksualaca u ovim zemljama, predstavnici pokrajine Baden – Virtemberg (gdje većinu imaju “zeleni”) glasali su u Bundesratu za donošenje ovog zakona.

Inače, za vrijeme zasijedanja ispred zgrade Bundesrata demonstriralo je nekoliko stotina ljudi, protivnika donošenja izmjena zakona.

Predstavnici Demohrišćanske unije (CDU) željeli da ovim zakonom budu obuhvaćene i Albanija i Crna Gora, ali to se nije desilo zbog protivljenja partnera iz Socijaldemokratske partije (SPD).

Iz “velike koalicije” naglašeno je ponovo da su izmjene zakona o azilu iznuđen potez, jer je broj zahtjeva za azilom iz ovih triju balkanskih država od 2009, tj. od ukidanja viznog režima dramatično porastao.

Ovakvi zakoni su doneseni već u Belgiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Austriji.

Samil Šukurica

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!