Priča o Ashraf i Mohammedu: U braku 80 godina, a tajna njihove dugovječnosti je – ljubav! (VIDEO)

Ovo je priča o Ashraf i Mohammedu. Njoj je sto, a njemu 110 godina, a u braku su (nevjerovatnih) 80 godina! Ovaj simpatični, ali prije svega par pun životnog i bračnog iskustva, prikazan je u kratkom dokumentarnom filmu “100 and Counting”, koji se prikazuje na nekoliko svjetskih festivala

Ovo je priča o Ashraf i Mohammedu. Njoj je sto, a njemu 110 godina, a u braku su (nevjerovatnih) 80 godina! Ovaj simpatični, ali prije svega par pun životnog i bračnog iskustva, prikazan je u kratkom dokumentarnom filmu “100 and Counting”, koji se prikazuje na nekoliko svjetskih festivala.

Priču persijskog para priča jedna od njihovih 20 unuka…

“Otkopčan ti je šlic”, kaže Mohamedova unuka.

“To je u redu. Nosim gaće”, odgovara joj.

“Kako se može biti s nekim 80 godina?”, pita se unuka para koji ima osmoro djece, 20 unučadi i 11 praunučadi.

KAKO IM JE USPJELO?

“Oboje su jake ličnosti. Kada sam baku za 75. godišnjicu braka pitala kako je uspjela tako dugo da bude s njim u braku, odgovorila mi je da je bilo godina kada nije mogla da pogleda njegovo ružno lice”, objašnjava unuka.

Ashraf i Mohammed imaju osmoro djece, 20 unučadi i 11 praunučadi (Foto: Youtube/Printscreen)

No, Ashraf je živi dokaz osobe koja je u stanju da puno toga pretrpi uz osmjeh, a upravo to i savjetuje.

AUTORITATIVNI GENERAL

“Sve se uvijek okretalo oko njega. Kad sam bila tinejdžerka nisam mogla da ga gledam. Bio je homofob, seksista, rasista. Ali, onda sam se zapitala šta mogu da očekujem od osobe koja je odrasla u Iranu na početku dvadesetog vijeka. Danas shvatam da sam mu sličnija nego što želim da budem. Tvrdoglava sam”, objašnjava njihova unuka.

“Šta je ovo?”, pita Muhammed dok se žali kako je supa loša. “U njoj nema ništa. Nikakve hrane”.

“Pusti me da jedem na miru. Bože, pomozi mi”, odgovara Ashraf.

Mohammed je bio general i zato je porodica živjela pod vojničkom čizmom. Budio ih je svakog jutra u 6:30. Probava mu je važna, pa svaki dan u 11 mora da jede voće. I danas vježba i dva puta dnevno klanja.

Foto: Youtube (Printscreen)

Ashraf je u dokumentarnom filmu ispričala da ga prvih godina braka danima nije bilo kući, pa je djecu odgajala sama. Dva sina je sahranila.

TAJ DAN…

“Koristi koljena!”, savjetuje joj dok pokušava da se pridigne sa kauča uz pomoć hodalice.

“Sjećam se kada ju je jednom zezao: ‘Pogledaj se, nemaš ni sto godina, a ne možeš da hodaš brzo kao ja”, prepričava unuka.

“Previše pričaš”, odgovara Ashraf.

“Moja cijela porodica se boji da ćemo izgubiti baku i djeda. Izgubiti njih znači izgubiti srž našeg zajedništva. Baka je pala već nekoliko puta i jako je slaba… Moj ujak i otac umrli su u razmaku od tri mjeseca i to je ostavilo traga na njoj”, govori sjetno pred kraj dokumentarca njihova unuka, zaključujući kako roditelji ne bi trebalo da kopaju svoju djecu, a upravo takve situacije počele su da “nagrizaju” njen omiljeni par…

Foto: Youtube (Printscreen)

Kako se priča završava i kako u cijelosti izgleda iz perspektive njihove unuke, pogledajte u nastavku. Vjerujte, isplati se!

Izvor: zivim.hr

 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!