U srijedu sahrana Zagrepčanina koji je poginuo u Ukrajini: “Već je imao kartu za povratak…”

Fabijanićevi majka i brat u teškom su emotivnom stanju, a posebno su ih iscrpili posljednji mjeseci iščekivanja i teške borbe oko administracije, kaže njihov poznanik. “Beskrajno tužni i beskrajno ponosni čuvamo te u srcima mislima i sjećanju”, napisali su njegovi najbliži u osmrtnici

Sahrana Andre Fabijanića, 29-godišnjeg Zagrepčanina koji je poginuo u Ukrajini lani u martu, biće na krematorijumu na Mirogoju u srijedu u 14 sati. Mladić je poginuo tokom humanitarne akcije za ukrajinske porodice i branitelje u eksploziji protivtenkovske mine prilikom dostave pomoći. Pritom je ranjeno još njegovih ukrajinskih kolega.

S obzirom na rat, trebali su mjeseci da se njegovo tijelo preveze u Hrvatsku.

Fabijanićevi majka i brat u teškom su emotivnom stanju, a posebno su ih iscrpili posljednji mjeseci iščekivanja i teške borbe oko administracije, kaže njihov poznanik.

“Beskrajno tužni i beskrajno ponosni čuvamo te u srcima mislima i sjećanju”, napisali su njegovi najbliži u osmrtnici.

Andro je imao kupljenu kartu za povratak u Hrvatsku, ali se nekoliko dana prije desila tragedija. Radio je za udruženje iz Dnjipropetrovska “Za heroje” koje je dostavljalo zavoje i ostalu medicinsku pomoć za branitelje.

Pomagao je i u evakuaciji ukrajinskih porodica u Evropu. Svoju djevojku iz Ukrajine i njene roditelje uspješno je prebacio iz ratom stradale zemlje u Zagreb, a kasnije je pomogao još porodica.

Fabijanićeva veza s Ukrajinom seže od 2014. godine kada je otišao tamo kao vojnik.

“Bio je ranjen, skoro je ostao bez noge, ali to ga nije spriječilo da opet ode, ovaj put u sklopu humanitarnog rada”, ispričala je nakon nesreće Andrina prijateljica i dodala da su ga mnogi odgovarali od polaska natrag u Ukrajinu, piše “Jutarnji list”.

Andro je završio je psihologiju, a prije desetak godina zaljubio se u fitness, te je postao trener.

Jedna od njegovih prijateljica oprostila se od njega na Facebooku riječima: “Otišao si radeći ono u što si vjerovao. Slijedio si svoje srce, pomagao drugima, dajući samo ljubav i mir”.

Foto: Facebook/društvene mreže

Idi na VRH
error: Content is protected !!