Nije isključena optužnica protiv Donalda Trumpa

Sherwin je kazao da tužioci planiraju podići 15 optužnica za zločine, među kojima su neodobren pristup i krađa imovine, te da istražitelji “češljaju” mnoštvo dokaza s ciljem dodatnih optužbi. Sherwin je rekao da je 40 optužnica već podignuto pred Višim sudom u Washingtonu

Foto: Printscreen/ABC7

Vršilac dužnosti američkog državnog tužioca Mike Sherwin je izjavio će njegova kancelarija razmotriti podizanje optužnice protiv svakoga ko je učestvovao u napadu na Kongres SAD-a i da iz toga ne izuzima ni odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa.

Upitan da li bi se podizanje optužnice moglo odnositi i na predsjednika, Sherwin je rekao da ne isključuje tu mogućnost, prenosi Tanjug, pozivajući se na NBC News.

Ranije su američke pravosudne vlasti saopštile da su “sve opcije na stolu”, uključujući optužbe za pobunu, kad je riječ o procesima protiv nasilne rulje Trumpovih pristalica koja je napala Kongres SAD-a.

Sherwin je kazao da tužioci planiraju podići 15 optužnica za zločine, među kojima su neodobren pristup i krađa imovine, te da istražitelji “češljaju” mnoštvo dokaza s ciljem dodatnih optužbi.

Sherwin je rekao da je 40 optužnica već podignuto pred Višim sudom u Washingtonu.

Policija je navela da je uhapsila više od 90 osoba i da su nova hapšenja vjerovatna.

Američki tužioci iz cijele zemlje navode da će naći i privesti pravdi svakog građanina koji je učestvovao u pobuni čiji je cilj bio sprečavanje mirnog prenosa vlasti.

Trumpove pristalice u srijedu su upale u Kongres SAD-a, u vrijeme posebnog zasjedanja, na kojem je kasnije potvrđena pobjeda kandidata demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Tokom četveorosatne okupacije zgrade Kongresa od Trumpovih pristalica i njihovih sukoba s policijom poginulo je pet osoba, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH