Er Srbija preuzima poslove Montenegro erlajnsa

Plan novih crnogorskih vlasti je da osnuju novu avio kompaniju u roku od devet mjeseci koja bi bila oslobođena svih balasta sa kojima se suočava Montenegro erlajns. Iako je u finansijskom smislu to izvodljivo, sa druge strane, s obzirom na zahtjevne proceduralne i tehničke stvari koje je potrebno ispuniti kako bi se formirala nova avio kompanija, može se konstatovati da je previše optimistično da će nova Vlada Crne Gore uspjeti u tome što je namjerila, rekao je Vojinović

Foto: Printscreen/Air Serbia

Jedini crnogorski avio prevoznik Montenegro erlajns suočen sa stavom nove Vlade Crne Gore da nije spremna da nastavi da novčano pomaže rad te kompanije na način kako je to činila dosadašnja, nije imao drugog izbora sem da u cjelosti obustavi svoj saobraćaj.

Ta odluka je svakako uslovljena i namjerom vlasti u Crnoj Gori da formiraju novu nacionalnu avio-kompaniju kao i izjavom Mladena Bojanića, ministra kapitalnih investicija Crne Gore, da se očekuje stopiranje letova Montenegro erlajnsa.

Nova vlast je takođe odbila ponudu grupacije „Savana“ da preuzme vlasništvo nad Montenegro erlajnsom uz otpisivanje dugovanja kompanije prema državi.

Nova Vlada Crne Gore, pozivajući se na stav crnogorske Agencije za zaštitu konkurencije da je davanje državne pomoći Montenegro erlajnsu u iznosu od 155 miliona eura nezakonito i suprotstavljeno pravilima Evropske unije, odlučila je da ne primijeni Zakon o konsolidaciji MA koji je predviđao novčanu pomoć države toj avio kompaniji.

Nakon toga je Montenegro erlajns saopštio da prestaje sa letovima.

Petar Vojinović, glavni urednik vazduhoplovnog portala „Tango Six“, kaže za “Danas” da saopštenje Montenegro erlajnsa o obustavi letova faktički znači da ta kompanija neće više nikada letjeti.

“Plan novih crnogorskih vlasti je da osnuju novu avio kompaniju u roku od devet mjeseci koja bi bila oslobođena svih balasta sa kojima se suočava Montenegro erlajns. Iako je u finansijskom smislu to izvodljivo, sa druge strane, s obzirom na zahtjevne proceduralne i tehničke stvari koje je potrebno ispuniti kako bi se formirala nova avio kompanija, može se konstatovati da je previše optimistično da će nova Vlada Crne Gore uspjeti u tome što je namjerila. S obzirom da je međudržavnim ugovorom između Srbije i Crne Gore propisano da su jedina dva avio prevoznika koja mogu saobraćati između te dvije zemlje Montenegro erlajns i Er Srbija, potpuno je jasno da će srpska kompanija preuzeti letove crnogorske, koja više ne postoji, na najfrenkventnijoj destinaciji u regionu. Montenegro erlajns je ostvarivao 51 odsto letova i taj procenat će sada preuzeti Er Srbija. Isto bi se, s obzirom da ne postoji treći prevoznik, desilo, primjera radi, da je ugašena Er Srbija a da je Montenegro erlajns nastavio da postoji”, objašnjava sagovornik “Danasa”.

On dodaje da bi, s obzirom na novonastalu situaciju, putnici u avio saobražaju mogli da očekuju poskupljenje karte na relaciji Srbija – Crna Gora za oko 40 eura.

Bivši direktor JAT-a Predrag Vujović za “Danas” ističe da je Montenegro erlajns od samog osnivanja bio politička tvorevina.

“Ekonomski razlozi za postojanje te kompanije nijesu bili presudni kada je stvarana. Navodni razlog njenog osnivanja je bio razvoj turizma Crne Gore. Međutim, ako znamo da ljetnja turistička sezona maksimalno traje deset sedmica, nemoguće je da ta aktivnost  bude osnovna djelatnost kompanije. Glavni izvor prihoda je bila linija za Beograd, međutim, to nije bilo dovoljno za uspješno poslovanje te avio kompanije. Iznajmljivanje aviona u vansezoni je donekle umanjivalo negativne ekonomske rezultate, ali ne dovoljno”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, odluka o gašenju MA je sa ekonomske tačke gledišta ispravna i cjelishodna. Najava pravljenja druge kompanije i to u državnom vlasništvu pak nije opravdana, smatra Vujović.

“To je opet politička odluka sa neekonomskom postavkom koja bi stvarala permanentne gubitke. Mislim da bi za razvoj turizma Vlada Crne Gore više učinila kada bi kao što je nedavno bio slučaj u Sloveniji, raspisala tender za stimulaciju drugih avio kompanija koje bi dovozile turiste i ostale putnika na aerodrome Tivat i Podgorica. To bi sigurno koštalo manje od pravljenja nove kompanije a dalo bi bolje rezultate”, smatra Vujović.

On dodaje da će usljed gašenja Montenegro erlajnsa Er Srbija nadomjestiti dio redovnog saobraćaja ka Crnoj Gori, ali da to neće popraviti njen ukupni negativni poslovni rezultat.

Inače, Er Srbija je, usljed obustave saobraćaja Montenegro erlajnsa, povećala svoje kapacitete za putovanja između dvije zemlje uvođenjem dodatnih letova i povećavanjem kapaciteta kroz promjenu tipa aviona.

“Da bi svi putnici koji to žele mogli da budu prevezeni u predstojećem prazničnom periodu, Er Srbija je dosad za naredne dane uvela četiri potpuno nova leta, dok je na sedam postojećih letova tip aviona promijenjen sa planiranih turbo-elisnih aviona ATR na mlazne avione tipa erbas A319 i A320, koji imaju dvostruko veći broj sjedišta”, saopštili su nadležni u Er Srbija.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!