Zoran Radunović: Likvidacija i ovakvog Montenegro Airlinesa nemjerljiv profesionalni neuspjeh

On je u informaciji ukazao i da likvidacijom Montenegro Airlinesa, koja je neminovna, u situaciji da im se ne pruži urgentna pomoć, “se gube svi benefiti koje baštini kompanija i država, kao vlasnik, poslovanjem od 26 godina”, kao što su slotovi, prava letenja, iznajmljeni avioni (pogotovo avion koji u finansijskom lizingu i za čiju potpunu otplatu je preostalo oko 6 mliona eura), članstvo u IATA, code share ugovori sa drugim kompanijama, program za prodaju karata do gubitaka sertifikata i licenci vazduhoplovnog osoblja

Foto: Montenegro Airlines

Likvidacija, čak i ovakvog Montenegro Airlinesa, dovela bi neumitno do mnogostruko težeg stvaranja nove kompanije, a za mene lično bi bio nemjerljiv profesionalni neuspjeh, ocijenio je državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović.

On je to konstatovao u informaciji o trenutnom stanju u nacionalnom avo prevozniku Montenegro Airlinesu koju je pripremio za Vladu i koja je razmatrana u četvrtak.

Radunović je upozorio da sličan slijed događaja očekuje po pitanju dospijeća rata za brodove u vlasništvu “Barske plovidbe” i “Crnogorske plovidbe”, koje, kako je naveo “nisu u stanju da iz sopstvenih sredstava servisiraju pomenuta potraživanja, već zavise isključivo od državne pomoći”.

On je u informaciji naveo i da je već izvjesno davanje negativnog mišljenja Agencije za zaštitu konkurentnosti.

“Po uputstvu agencije, vremena za izradu studije konsolidacije i perstrukturiranja ovih kompanija je veoma malo, jer su konačni rokovi za plaćanje 21.01.2021 godine. Na žalost, prilične su mogućnosti da Crna Gora ostane u periodu od mjesec dana bez brodova i aviona”, naveo je Radunović.

On je u informaciji ukazao i da likvidacijom Montenegro Airlinesa, koja je neminovna, u situaciji da im se ne pruži urgentna pomoć, “se gube svi benefiti koje baštini kompanija i država, kao vlasnik, poslovanjem od 26 godina”, kao što su slotovi, prava letenja, iznajmljeni avioni (pogotovo avion koji u finansijskom lizingu i za čiju potpunu otplatu je preostalo oko 6 mliona eura), članstvo u IATA, code share ugovori sa drugim kompanijama, program za prodaju karata do gubitaka sertifikata i licenci vazduhoplovnog osoblja.

“Sami postupak likvidacije bi zahtijevao izdvajanje dodatıih sredstava u iznosu od oko 50 miliona eura. Ukoliko dođe do prestanka postojanja Montenegro Airlinesa, postupak stvaranja apsolutno nove kompanije neće biti kraći od 6 do 9 mjeseci. Mogućnost stvaranja nove kompanije, je moguća jedino intenzivnim radom promjenom management strukture, apsolutnom racionalizacijom poslovanja u periodu od narednih 2 mjeseca, kako bi se obezbijedili preduslovi za otpočinjanje procesa stvaranja nove kompanije. U djelimičnom, kratkom periodu egzistencije obje kompanije, nova kompanija bi u odredenom momentu preuzela u potpunosti poslovanje i prava stare kompanije. Sve manjkavosti i nedosljednosti Montenegro Airlinesa po obavezama prema Evropskoj komisiji, po osnovu dodijeljene drćavne pomoći bi nestale njenom likvidacijom. Pored svih manjkavosti i nedostataka u dosadašnjem poslovanju Montenegro Ailinesa, avio kompanija je veoma, bitan, infrastrukturni saobraćajni segment za ekonomiju i državu Crnu Goru, prije svega kao podrška turističkoj privredi. Nesporna je činjenica da većina turista u Crnoj Gori dolazi upravo sa Montenegro Airlinesom po istraživanjima svih inostranih, relevantnih, avio kompanija i tour operatera relevantnih, avio kompanija i tour operatera. Važna činjenica je da je Montenegro Airlines, do sada učestvovao saobraćaju na cnogorskim aerodromima sa preko 55 odsto, što će vjerovantno zahtijevati izmjenu predložene koncesije za Aerodrome Crne Gore”, naveo je Radunović u informaciji.

Dodao je da ono što je neminovno primijeniti u narednom periodu u kompanijama sa većinskim vlasništvom države koje negativno posluju, bi kao minimum bile:

– smanjenje zarada manadžemntu u iznosu ne manjem od 50 odsto

– smanjenje zarada svim zaposlenim u iznosu od 30 odsto, izuzev zapolenih sa zaradom manjom od prosječne u Crnoj Gori

– ukidanje svih ostalih troškova izuzev za operativne potrebe u cilju obezbjeđenja osnovne djelatnosti

“Činjenica je da ove mjere kasno dospijevaju, ali na žalost, Ministarstvo za kapitalne investicije nije imala priliku da ranije reaguje”.

Radulović je naveo i da “Montenegro Airlines ne može da nastavi redovno poslovanje”.

“Dugogodišnji problem, nastao kao posledice lošeg poslovanja, upravijanja i ne primjenjivanja pravih organizacionih i strukturalnih programa konsolidacije je dovedeo do gotovo likvidacije kompanije. Naglasio bih da, sami Zakon lex specialis o Monternegro Airlines-u nije donešen na pravi način, niti je proistekao iz ozbiljnih namjera konsolidacije i racionalizacije poslovanja”.

On je dao i zbirnu tabelu dugovanja Montenegro Airlinesa, te šta je urgentno za plaćanje

– dugovanje Euracontrolu od 160.000 eura mogućnost zapljene aviona na aerodromima u EU od subote 26.12.2020 godine

– dugovanje zakupodavca aviona Embraer 195 kompaniji GECAS u iznosu od oko 1,2 miliona eura sa zahtjevom za prekid ugovora za iznajmljivanje aviona 01.01.2021. godine

– dugovanje zakupodavcu motora za Embraer-e 195 kompaniji BEAUTECHU iznosu od oko 600.000 EUR-a sa zahtjevom za raskid ugovora i povraćaj 28.12.2020 godine

– dugovanja Aerodromu Beograd za pružene usluge u iznosu od oko 500.000 eura

“Po osnovu pomenutog Zakona Montenegro Airlines-u je isplaćen iznos od 4,2 miliona eura (umanjen u konačnom na iznos od 3,7 miliona euraa), što su namjenska sredstva za restauraciju motora. Za koriščenje ovih sradstava za tekuće obaveze je neophodna odluka Vlade Crne Gore, kao kolektivnog organa. Druga opcija je davanje kratkoročne pozajmice uz tržišne uslove u lznosu od oko pet miliona eura ill jednostavno nastavak primjene spornog zakona i isplata neisplaćenih sredstva u iznosu od oko 3,8 miliona eura. Socijalna komponenta kompanije je još gora, jer je za oko 350 zaposlenih zadnja mjesečna zarada isplaćena u septembru ove godine, uz činjenicu da kompanija nije plaćala obaveze Poreskoj upravi za poreze i doprinose od oktobra mjeseca 2016 godine. Gotovo svi zaposleni su kreditno zaduženi, a veći dio, izuzev manadžmenta, pilota i mehaničara, ima mjesečna primanja manja od prosječne plate u Crnoj Gori”, naveo je Radunović, prenose Vijesti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!