Mijač spašava Montenegro Airlines: Čeka se odluka Vlade Crne Gore

U pismu u koje je Bankar.me imao uvid prezentovana je namjera grupacije Savana da preuzme Montenegro Airlines za jedan euro, uz uslov prethodnog otpisa svih obaveza koje kompanije ima prema državi

Foto: Montenegro Airlines/Fokuspress.com

Grupacija Savana predala je pismo namjere Vladi Crne Gore za kupovinu, odnosno preuzimanje Montenegro Airlinesa, javlja portal Bankar.me.

U Vladi “Vijestima” još nisu potvrdili da li su vidjeli to pismo i kako će se prema tome odrediti, kao i da li je ova ponuda pravno izvodljiva.

“Vijestima” je u porodici Mijač potvrđeno, da je Veselin Mijač dostavio pismo najave o preuzimanju MA i kažu da je dostavljeno premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću.

U pismu u koje je Bankar.me imao uvid prezentovana je namjera grupacije Savana da preuzme Montenegro Airlines za jedan euro, uz uslov prethodnog otpisa svih obaveza koje kompanije ima prema državi.

Dospjeli poreski dug MA je sada 15,2 miliona eura.

S obzirom da je Agencija za zaštitu konkurencija utvrdila da je avio-kompaniji godinama državna pomoć isplaćivana nezakonito, sporno može biti što je i praštanje duga državna pomoć, koja je takođe zabranjena.

Bankar. me javlja da je ujedno navedeno da bi Savana preuzela na sebe obavezu dogovora sa privatnim kreditorima Montenegro Airlinesa u cilju izmirenja dugovanja, a ujedno i odgovornost i rizike za buduće poslovanje kompanije.

Kao razloge za ovu odluku grupacija Savana navodi činjenicu da Crna Gora mora imati svoju nacionalnu aviokompaniju. Ujedno su naveli da argumenti zbog kojih ne bi trebalo gasiti kompaniju nisu adekvatno obrazloženi niti je predstavljena kost-benefit analiza.

Vlasnik firme je Veselin Mijač, švedski biznismen crnogorskog porijekla.

Mijačeve firme raspolažu jednim od najvećih šoping centara u Crnoj Gori, podgoričkim Mol of Montenegro, a vlasnik je i poznate poslovne zgrade “Europoint” u Podgorici.

Dio kompanije “Savana” je i hotel “Ramada”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!