Nove mjere, stara selektivnost: Samo vjernici napolju za praznik

To će pokazati da nova vlast, isto kao i prethodna, ima dvostruke aršine i toleriše ono što njoj ide u prilog. Moram reći da su vjerska okupljanja i do sada doprinijela u velikoj mjeri širenju infekcije koronavirusom. Odavno su mjere zaštite izgubile smisao, jer se nekome može sve, a nekome ništa. Uticaj vjere je ogroman i čini se da počinje značajno da utiče i na donošenje odluka u dr\avi, ocijenio je Đukanović

Podgorica (Foto: Fokuspress.com)

Ministarstvo zdravlja donijelo je nove mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, prema kojima je, između ostalog, zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine na otvorenom i u zatvorenom prostoru, dok će tokom vjerskih praznika biti dozvoljeno prisustvovanje obredima i izlazak tokom policijskog časa.

Sociolog Andrija Đukanović “Vijestima” je kazao da smatra da se mjere neće ispoštovati do kraja kada su u pitanju vjerski skupovi, jer će se okupiti mnogo ljudi, a institucije neće reagovati.

“To će pokazati da nova vlast, isto kao i prethodna, ima dvostruke aršine i toleriše ono što njoj ide u prilog. Moram reći da su vjerska okupljanja i do sada doprinijela u velikoj mjeri širenju infekcije koronavirusom. Odavno su mjere zaštite izgubile smisao, jer se nekome može sve, a nekome ništa. Uticaj vjere je ogroman i čini se da počinje značajno da utiče i na donošenje odluka u državi”, ocijenio je Đukanović.

Ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović, produžilo je rad ugostiteljskim objektima do 20 časova (izuzev hotela), ali im je zabranjen rad 24, 25, 30, 31. decembra, kao i 1, 2, 6. i 7. januara, kada je dozvoljeno samo pružanje usluga dostave hrane.

Takođe, ovim danima biće zabranjen međugradski saobraćaj, kao i vikendom.

Propisano je obavezno pravilno nošenje maske preko usta i nosa na otvorenom i u zatvorenom, dok dvije osobe, ako nisu članovi istog porodičnog domaćinstva, moraju da drže distancu od najmanje dva metra.

Na snazi će do 11. januara biti i mjera zabrane izlaska od 22 do pet sati narednog dana, osim tokom vjerskih praznika.

“Tokom vjerskih praznika (noć između 24. i 25. decembra, noć između 5. i 6. januara, kao i noć između 6. i 7. januara 2021. godine) dozvoljava se izlazak iz objekata stanovanja radi prisustvovanja tradicionalnim vjerskim obredima pod već definisanim uslovima za boravak u vjerskim objektima i za vrijeme vjerskih obreda na otvorenom”, piše u naredbi.

Zabranjeni su stručni i naučni skupovi od 28. decembra do 11. januara, osim prijavljenih javnih skupova do 25 osoba, u trajanju ne dužem od 60 minuta, “kao i uz pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra, nošenje maski i uz korišćenje megafona i transparenata, bez uzvikivanja”.

U naredbi piše da vjerske obrede uz prisustvo vjernika na otvorenom treba obavljati tako da se obezbijedi najmanje četiri metra kvadratna uz obavezno pridržavanje mjera pravilnog nošenja maske i održavanje distance od dva metra, uz zadržavanje ne duže od 30 minuta.

Pojašnjeno je da se sahrane obavljaju u krugu uže porodice, najviše 10 osoba, uz obavezno pridržavanje mjera pravilnog nošenja maski.

PORODICA MOŽE NA ODMOR U PRIVATNI SMJEŠTAJ, ALI TOKOM PRAZNIKA NE

Zabranjeno je izdavanje smještajnih jedinica (vikendica, stanova i slično) za više od dva lica, osim članovima zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Međutim, ni domaćinstva neće moći da praznike provedu van svog doma, jer je zabranjen međugradski saobraćaj.

Dozvoljen je rad skijališta, pod sljedećim uslovima – održavanje fizičke distance od dva metra, nošenje maski ili skijaških kapa koje prekrivaju nos i usta, žičaru je moguće koristiti na način da u jednoj skijaškoj korpi bude samo jedna osoba, izuzev za šestosjede kada jednu korpu mogu koristiti dvije osobe pod uslovom da sjede na najudaljenijim pozicijama u korpi ili da se radi o članovima jednog domaćinstva kada je moguće iskoristiti maksimalan kapacitet skijaške korpe.

Tokom vjerskih i novogodišnjih praznika rad hotelskih restorana dozvoljen je od sedam do 16 časova, zabranjeno je korišćenje bazena i spa centara i zabavno-muzički program.

Stranci koji nemaju prebivalište u Crnoj Gori, u našu državu mogu da uđu samo sa PCR negativnim testom, ne starijim od 72 sata.

Posljednje mjere zabranjuju i rad dječjih igraonica koje posluju samostalno ili u sklopu tržnih centara.

Kada je riječ o fitnes centrima i teretanama, moraju da organizuju rad od pet do 18 časova i na ulazu jasno definišu broj osoba koje mogu da borave u objektu.

SIMOVIĆ TRAŽIO OD IJZ SE DOZVOLI RAD KLIZALIŠTA, INSTITUT ODBIO

Predsjednik Opštine Nikšić Milutin Simović, uputio je dopis direktoru IJZ Igoru Galiću, da im propišu uslove pod kojima mogu bezbjedno organizovati novogodišnji bazar i klizalište na Trgu slobode.

Ministarstvo zdravlja prethodno je uputilo zahtjev Opštini Nikšić da otkaže organizaciju novogodišnjeg bazara i da van funkcije stavi klizalište.

„Važećim mjerama nisu zatvorena dječija igrališta, niti je ograničeno okupljanje maloljetnih lica, već se važeće mjere odnose na punoljetna lica i njihovo grupisanje na javnim površinama. Slijedeći isključivo interes zaštite zdravlja stanovnika u stanju epidemije kovid-19, ali i zaštitu mentalnog zdravlja koja podrazumijeva rekreativne aktivnosti kao jedan od alata pod strogo kontrolisanim uslovima, očekujemo da ćete, kao i uvijek, pažljivo razmotriti ovaj zahtjev i naći načina da djeca ovaj period velikih izazova provedu pod propisanim uslovima, radosno dočekujući predstojeće praznike“, stoji u Simovićem dopisu direktoru IJZ-a.

Iz kabineta direktora IJZ odgovorili su mu da je važećim mjerama jasno zabranjeno okupljanje stanovništva na otvorenim i zatvorenim javnim mjestima.

“Epidemiološka situacija u Nikšiću je veoma složena i komplikovana, kao što je to slučaj i u ostalim regionima naše države, te shodno tome, apelujemo na Vas, da u skladu sa ovlašćenjima, otkažete navedene događaje i na taj način pomognete proces implementacije mjera u narednom periodu koji je od kritične važnosti za zdravlje našeg stanovništva”, saopšteno je iz IJZ.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!