Osveta Njemcima: “Bombardovali smo Treći rajh! Ovo vam je za Beograd!”

Malo se zna o herojskoj akciji pripadnika Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva koji su nakon napada na Beograd bombardovali ciljeve u Trećem rajhu. Feldmaršal Aleksandar Ler je na suđenju poslije rata rekao da su napadi kraljevske avijacije značajno usporili aktivnosti njemačke vojske

Beograd nakon bombardovanja (Foto: Wikipedia)

Detalji i činjenice o njemačkom bombardovanju Beograda u aprilu 1941. godine u velikoj mjeri su poznati javnosti. Međutim, malo se zna o herojskoj akciji pripadnika Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva koji su nakon napada na Beograd bombardovali ciljeve u Trećem rajhu. Feldmaršal Aleksandar Ler je na suđenju poslije rata rekao da su napadi kraljevske avijacije značajno usporili aktivnosti njemačke vojske.

Šestog aprila, u 6.30 ujutro, bez objave rata, sile Trećeg rajha su napale Kraljevinu Jugoslaviju. Njihove vazdušne snage su bombardovale Beograd koristeći 234 bombardera i 120 lovaca. Avioni su poletjeli iz Beča (Cvolfašing, Viner Nojštat, Aspang), Graca i Arada. Beograd je bombardovan u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila 1941. godine. Upotrijebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi.

Događaji koji su uslijedili nisu toliko poznati, a riječ je o kontraudaru pilota Kraljevskog vazduhoplovstva na ciljeve u Austriji, Mađarskoj, Albaniji…

Glavnu ulogu u priči imaju pripadnici Osmog bombarderskog puka, koji je 1941. godine bio stacioniran na vojnom aerodromu Rovine (Nova Topola, Banjaluka). Puk je pokrivao zonu dejstva u zapadnom dijelu Kraljevine Jugoslavije, piše rts.rs, prenosi “Blic”.

Kompletan tekst možete pročitati OVDJE

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!