Država Njujork počela vakcinaciju zdravstvenih radnika protiv Kovida: Medicinska sestra među prvima primila cjepivo (VIDEO)

Puna sam nade i osejćam se rasterećeno. Naslućujem da nastupa period izlječenja. Nadam se da će ovo označiti početak kraja veoma bolnog perioda u našoj istoriji. Želim da ulijem povjerenje javnosti da je vakcina bezbjedna, rekla je Linzi nakon što je primila vakcinu protiv Kovida 19 koju su razvile i proizvele kompanije Fajzer i Bajontek

Foto: Printscreen

Američka država Njujork počela je vakcinisanje zdravstvenih radnika protiv Kovida 19, prenosi Glas Amerike.

Sandra Linzi, medicinska sestra na angažovana intenzivnoj njezi, primila je prvu vakcinu u Jevrejskom medicinskom centru na Long Ajlendu, u prisustvu njujorškog guvernera Endrjua Kuoma.

“Osjećaj je identičan onom kada primate bilo koju drugu vakcinu. Puna sam nade i osejćam se rasterećeno. Naslućujem da nastupa period izlječenja. Nadam se da će ovo označiti početak kraja veoma bolnog perioda u našoj istoriji. Želim da ulijem povjerenje javnosti da je vakcina bezbjedna”, rekla je Linzi nakon što je primila vakcinu protiv Kovida 19 koju su razvile i proizvele kompanije Fajzer i Bajontek.

Ubrzo je informaciju o prvoj vakcinaciji u Sjedinjenim Državama na društvenoj mreži Twitter objavio aktuelni predsjednik Donald Tramp.

“Primljena je prva vakcina. Čestitam Sjedinjenim Državama! Čestitam svijetu” objavio je Tramp.

Prve doze vakcina protiv Kovida 19, proizvođača Fajzer/Bajontek, u nedjelju su poslate širom SAD iz Fajzerovog pogona u Mičigenu.

“Nadamo se da će vakcinacija početi ekspeditivno, već u ponedjeljak”, rekao je za CNN Stiven Han iz Uprave za hranu i ljekove (FDA) koja je u petak po hitnom postupku odobrila vakcinu. On je procijenio da bi do kraja godine 20 miliona Amerikanaca moglo da dobije prvu, od potrebne dvije doze vakcine.

Prioritet pri vakcinaciji u Americi imaće zdravstveni radnici i štićenici domova za stare. Za prvi talas vakcinacije planirano je 2,9 miliona doza.

U javnosti su se pojavile informacije da će među prvima vakcinu primiti i osoblje Bijele kuće, ali je predsjednik Donald Tramp to na Twitteru negirao i napisao da će oni biti vakcinisani “kasnije, osim ako to nije neophodno”.

“Tražio sam da se napravi ta uznjena. Ja nisam na redu da primim vakcinu sada, ali se radujem tome u odgovarajućem trenutku. Hvala”.

U SAD je registrovano najviše oboljelih od koronaviursa od svih zemalja na svijetu, oko 16 miliona, a umrlo je skoro 300 hiljada ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Monsef Slaui, glavni savjetnik u vladinom timu za razvoj vakcine, rekao je za Foks njuz da bi do kraja marta vakcinu moglo da primi i do sto miliona Amerikanaca.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!