Vojna analiza: Kolika je snaga turske armije? (VIDEO)

Ako bi se Vladimir Putin odlučio da povede Rusiju u rat sa Turskom ne bi sve išlo tako glatko kao što mnogi misle. Turska ima veoma moćnu armiju, jednu od najboljih u Evropi i predstavljala bi tvrd orah za Rusiju. Pored toga, Turska je članica NATO-a

Nakon što je tursko ratno vazduhoplovstvo srušilo ruski avion, sve su oči uprte u Tursku. Ne treba biti iznenađen činjenicom da Turska s lakoćom može “skinuti” ruske avione. Ona koristi naprednu tehnologiju; dio je kupljen u SAD, a dio opreme je domaće proizvodnje.

Ako bi se Vladimir Putin odlučio da povede Rusiju u rat sa Turskom ne bi sve išlo tako glatko kao što mnogi misle. Turska ima veoma moćnu armiju, jednu od najboljih u Evropi i predstavljala bi tvrd orah za Rusiju.

Po snazi nacionalne ekonomije Turska je 16. na svijetu, no njena armija, s godišnjim budžetom od oko 20 milijardi dolara, smatra se osmom vojnom silom na svijetu, a četvrtom u Evropi-iza Velike Britanije, Njemačkeni Francuske.

Turska armija broji 544 000 vojnika, a raspolaže s oko  7000 tenkova, 300 aviona F16, 1400 artiljerijskih oružja i 400 000 vojnika je u pripravnosti. Pored kopnene vojske Turska ima i respektabilnu mornaricu tj 8 fregata -14 podmornica 3 sa balističkim raketama, 5 razarača i 9 ostalih namjenskih plovila.

Turski avion koji je srušio ruski Su-24 bio je F-16 Fighting Falcon. Turska posjeduje oko 300 komada višenamjenskih lovaca koje sama proizvodi uz američku licencu. F-16 je i dalje glavni avion u američkom ratnom vazduhoplovstvu.

Izraelci koriste svoj IAI Heron kako bi nadgledali Gazu. Turska ima desetak posebno napravljenih sličnih dronova s jačim motorima te sofisticiranom opremom za špijunažu. Turska takođe koristi tri američka MQ-1 Predator drona. Kada su ti dronovi opremljeni raketama Hellfire, mogu neutralizovati mete na zemlji koje u tom trenutku nisu ni svjesne da su nadgledane. Naručeno je još nekoliko komada.

Američki Black Hawk je pouzdani vojni helikopter koji koristi američka vojska. Turska je nedavno potpisala ugovor po kojem će dobiti 115 specijalno dizajnirana helikoptera.

Turska je nedavno razvila i svoju haubicu Panzer. Domet joj je tridesetak kilometara. Takođe Ankara je nabavila i američke raketne sisteme – MGM-140 Army Tactical Missile System. Ovaj sistem može raketirati ciljeve na daljini većoj od 150 kilometara.

Turska je razvila i sada proizvodi tenk Altay koji je ušao u upotrebu ove godine. Altay proizvodi turska kompanija Otokar koju svijet zna po proizvodnji autobusa.

Turska posjeduje i svoje zemlja-vazduh rakete Mizrak-U. Navođene rakete mogu locirati te uništiti metu na više od osam kilometara.

BMC Kirpi je takođe razvila turska vojna industrija. Turska vojska poseduje 600 komada ovakvih vozila.

Turska je u procesu modernizacije svojih jedinica te će naoružati svoju vojsku s dodatnih pola miliona novih pušaka. Pušku su razvili Turci u zadnjih šest godina kako bi se puška lakše prilagođavala terenu i klimi.

Turski brodovi Ada opremljeni su za borbu protiv svega – od podmornica do aviona. Turska poseduje dva komada te planira izgraditi još desetak.

Turska takođe ima 13 njemačkih podmornica 209. Svaka od njih posjeduje 14 torpeda i protivbrodskih raketa.

Na kraju, Turska je članica NATO-a! U bazama ove vojne alijanse na turskoj teritoriji nalazi se nuklearno oružje, tako da se može reći i da je Turska nuklearna sila.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!