CDC upozorava: Slijedi “najkomplikovanije” vrijeme za zdravstvo u SAD

Redfield je takođe upozorio na opterećenje bolnica u cijeloj zemlji, u kojima nema dovoljno kreveta, i prezaposlenost osoblja. Prema projektu “Praćenje Kovida” (COVID Tracking), SAD su prvi put od početka pandemije u srijedu prešle 100.000 hospitalizacija zbog virusa

Njujork (Foto: Fokuspress.com)

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je u srijedu na sumornu zimu koja predstoji, jer i dalje se bilježi porast slučajeva Kovida-19 širom zemlje.

“Realnost je da će decembar, januar i februar biti teška vremena”, rekao je direktor CDC-a Robert Redfild u prezentaciji uživo koju je organizovala Fondacija američke privredne komore. “Zapravo vjerujem da će to biti najteže vrijeme u istoriji javnog zdravlja ove nacije”.

Redfild je rekao da je trenutni porast slučajeva Kovida 19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, gori od prethodnih, napominjući geografski opseg i strmiju putanju stope zaraze i smrti, jer SAD svakodnevno bilježe oko 2.000 smrtnih slučajeva od virusa.

Redfield je takođe upozorio na opterećenje bolnica u cijeloj zemlji, u kojima nema dovoljno kreveta, i prezaposlenost osoblja. Prema projektu “Praćenje Kovida” (COVID Tracking), SAD su prvi put od početka pandemije u srijedu prešle 100.000 hospitalizacija zbog virusa.

Iako mnogi Amerikanci počinju da budu umorni zbog praćenja smjernica držanje društvene distance i nošenje maski, Redfild je pozvao ljude da se pridržavaju ove prakse u narednim mjesecima, prenosi Glas Amerike.

Milioni Amerikanaca otputovali su prošle nedjelje na praznik Dan zahvalnosti, uprkos savjetu zdravstvenih stručnjaka da ne lete i ne okupljaju se u velikim grupama u zatvorenom.

Takođe u srijedu, CDC je rekao da bi Amerikanci trebalo da uđu u karantin 10 dana nakon potencijalne izloženosti virusu, skraćujući prethodne smjernice za 14-dnevni karantin.

SAD su zabilježile više od 273.000 smrtnih slučajeva i više od 13,9 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa ove godine, prema Centru za resurse koronavirusa Univerziteta Džons Hopkins.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH