Priznao krivicu: Glumac Emir Hadžihafizbegović osuđen na godinu zatvora, uslovno na četiri godine

Hadžihafizbegović je proglašen krivim jer je 12. oktobra 2014. izazvao saobraćajnu nesreću na autoputu A3, kod mjesta Bročice, u kojoj je poginula 63-godišnja Anica Kuduz iz Zagreba. S njom je u trenutku nesreće bila i njena 26-godišnja ćerka, poznata manekenka Lana Kuduz

Glumac Emir Hadžihafizbegović (55) proglašen je danas u Opštinskom sudu u Sisku krivim i osuđen na godinu zatvora, uslovno na četiri godine.

Hadžihafizbegović je proglašen krivim jer je 12. oktobra 2014. izazvao saobraćajnu nesreću na autoputu A3, kod mjesta Bročice, u kojoj je poginula 63-godišnja Anica Kuduz iz Zagreba. S njom je u trenutku nesreće bila i njena 26-godišnja ćerka, poznata manekenka Lana Kuduz.

Vještačenjem je ustanovljeno da je poznati glumac prekoračio dopuštenu brzinu, odnosno da je nije prilagodio uslovima u saobraćaju, piše portal jutarnji.hr.

Zbog radova na autoputu, kilometrima ispred mjesta nesreće bila su upozorenja o opasnosti i usmjeravanju saobraćaja u jednu traku, a brzina je bila ograničena na 60 kilometara na sat. Utvrđeno je da je Hadžihafizbegović vozio najmanje 125 kilometara na čas i da je prednjim dijelom vozila udario nesrećnu Anicu Kuduz koja je stajala na zaustavnoj traci autoputa, uz auto svog rođaka koji je mijenjao gumu na vozilu.

Osuđen je na blagu kaznu koja se temelji na nagodbi s Opštinskim državnim odvjetništvom u Sisku i saglasnosti Lane Kuduz, koja je još u februaru prošle godine u Opšinskom državnom odvjetništvu u Kutini kazala da ne želi da se Hadžihafizbegović strogo kazni i da pristaje na blagu kaznu ukoliko prizna krivicu.

Hadžihafizbegović je priznao krivicu, pa je sudsko vijeće Opštinskog suda u Sisku, kojim je predsjedavala predsjednica suda Vera Bubaš, izreklo kaznu u skladu sa dogovorom. Osim priznanja krivice i dosadašnje neosuđivanosti, Hadžihafizbegoviću su kao olakšavajuće okolnosti uzete u obzir činjenice da je neko ranije srušio svjetlosne oznake za opasnost na autoputu, da je vozilo na koje je stajalo na zaustavnoj traci bilo neosvijetljeno, da je pokušao da koči i izbjegne udar u zaustavljeno vozilo, da je poginula žena bila na putu bez reflektujućeg prsluka i da je ćerka poginule pristala na nagodbu.

Hadžihafizbegović će platiti i troškove sudskog postupku u iznosu od 8.247 kuna. Opštinsko državno odvjetništvo u Sisku i Emir Hadžihafizbegović odrekli su se prava na žalbu, pa je presuda 11. marta postala i pravosnažna.

Po izlasku iz sudnice Emir Hadžihafizbegović je rekao da je postupak pred hrvatskim istražnim i pravosudnim organima bio vrlo korektan, da je legalist, da je priznao krivicu, iskazao žaljenje, da je u cijelom slučaju ćutao i čekao presudu, kao i da je za nagodbu u svakom slučaju zaslužna ćerka poginule Anice, Lana Kuduz, koja je, prema njegovom mišljenju, prvooštećena u ovom slučaju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!