Četvrti broj „Identiteta”, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore, u prodaji (VIDEO)

Iz Sjedinjenih Američkih Država univerzitetski profesor dr Mark Grinberg šalje podršku Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, a iz Velike Britanije magistar Vladimir Pekić piše o potrebi dizanja na veći nivo partnerstvo države Crne Gore i njene patriotske emigracije

Iz štampe je izašao četvrti broj „Identiteta”, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

Ovaj broj otvara prilog magistra Željka Rutovića, teoretičara kulture medija i sociologije politike, koji piše o vjekovnom identitetu crnogorskog naroda.

Iz Sjedinjenih Američkih Država univerzitetski profesor dr Mark Grinberg šalje podršku Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, a iz Velike Britanije magistar Vladimir Pekić piše o potrebi dizanja na veći nivo partnerstvo države Crne Gore i njene patriotske emigracije.

Iz Hrvatske akademik prof. dr Milorad Nikčević predstavlja crnogorsku zajednicu u toj državi sa posebnim osvrtom na Slavoniju i Baranju.

Magistar Mihal Spevak nam donosi analizu parlamentarnih izbora u Slovačkoj, a politikolog Nenad Stevović piše o političkom organizovanju Crnogoraca u vojvođanskoj opštini Mali Iđoš.

U tekstu iz Italije Danijela Đurđević opisuje vezu sicilijanskog grada Mesine i kraljice Jelene Savojske, a iz Slovenije Veselin Lakić predstavlja časopis Crnogorska riječ i aktivnosti crnogorskih udruženja iz Ljubljane.

O Argentinki crnogorskog porijekla, koja je u padobranstvu ispisala istoriju u vazduhu, piše Gordan Stojović, bivši ambasador Crne Gore u Latinskoj Americi, a o aktivnostima Crnogoraca u Španiji saznajemo u tekstu Veljka Martinovića iz Barselone.

Istraživač Miroljub Orlandić iz Śeverne Makedonije predstavlja arhivsko istraživanje o iseljavanju Crnogoraca u Bugarsku, a arhimandrit Longin Munćan u svom tektsu obrađuje migracije Crnogoraca u Rumuniju za vrijeme Nikole I Petrovića.

U ovom broju su i stalne rubrike: Iz istorije crnogorske dijaspore, Literati iz dijaspore, Knjiga, Crnogorska emigrantska poezija i Crnogorska kužina, kao i nova rubrika Muzika i film, koja donosi priču o prvom Crnogorcu u Holivudu.

Redakcija časopisa se oprostila od svog tragično preminulog kolege dr Igora Kosića iz Rusije. 

Časopis „Identitet” izlazi periodično, izdavač je “Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović.

Elektronsko izdanje ovog broja će uskoro biti dostupno na sajtu www.montenegrina.net

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH