Kako je Džemalov merhametluk raznježio Amerikance (VIDEO)

Kako je i sam u toku agresije na BiH postao izbjeglica, a novi dom morao potražiti iza okeana, ovaj Trebinjac nije mogao ostati nijem i gluv na izbjegličke muke, ali i na muke drugih osoba kojima je pomoć potrebna. Uprkos ustaljenoj predstavi o Americi kao „zemlji snova“, takvih, kako kaže, nažalost ima mnogo. Zbog toga se, i pored obaveza koje ima na svom radnom mjestu, u policiji, gdje je prvi muslimanski kaplan u saveznoj državi Mizuri, odlučio ozbiljnije posvetiti humanitarnom radu

Kada je Džemal Bijedić, Bosanac sa adresom u Sent Luisu, prije četiri godine pomogao jednoj jednoj izbjegličkoj porodici iz Sirije, nije ni slutio da će njegov bosanski merhametluk prerasti u toplu ljudsku priču koju o njemu nerijetko objavljuju američki mediji.

Kako je i sam u toku agresije na BiH postao izbjeglica, a novi dom morao potražiti iza okeana, ovaj Trebinjac nije mogao ostati nijem i gluv na izbjegličke muke, ali i na muke drugih osoba kojima je pomoć potrebna. Uprkos ustaljenoj predstavi o Americi kao „zemlji snova“, takvih, kako kaže, nažalost ima mnogo. Zbog toga se, i pored obaveza koje ima na svom radnom mjestu, u policiji, gdje je prvi muslimanski kaplan u saveznoj državi Mizuri, odlučio ozbiljnije posvetiti humanitarnom radu, piše “Avaz”.

OBJAVA NA FACEBOOKU

Sa istomišljenicima je, prije svega kolegom Adilom Imdadom, 2015. pokrenuo neprofitnu humanitarnu organizaciju “House of Goods” – “Baitulmal” posredstvom, koje hranom i drugim potrepštinama snabdijevajuu unesrećene. Do sada su pomogli hiljadama ljudi u Sent Luisu i šire.

Foto: Facebook

“Organizacija je osnovana 2015, kada su prve izbjeglice iz Sirije došle u Sent Luis. Tokom jedne patrole upoznao sam jednu sirijsku porodicu, vidio da im je potrebna pomoć i to objavio na Facebooku. Naši Bosanci su odmah počeli doniratio i pomagati”, kaže Bijedić u razgovoru za Avaz.ba, kazavši da mu je ubrzo nakon prvog poziva u pomoć njegova kancelarija bila puna donirane robe, pa je bio u „problemu“ gdje sa smjesti sve to.

Objašnjava kako ne pomažu samo Sirijcima, izbjeglicama, već svima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na vjeru i naciju. Sve to, kako kaže, ne bi bilo moguće bez velike pomoći mnogih volontera i donatora koji osiguravaju hranu, odjeću, obuću, prostor za skladište, kamione za prevoz…

ARMIJA HUMANITARACA

Radi se o pravoj armiji humanih dobrovoljaca čije je dobročinstvo prešlo ne samo granice američke savezne države Mizuri, već i Sjedinjenih Američkih Država. Pakete hrane i ostalih potrepština šalju širom svijeta, između ostalog i Bosni.

Sve to nije ostalo nezapaženo ni u medijima, ali i u društvenoj zajednici, koja Džemala nerijetko izdvaja kao pozitivan primjer integracije u američko društvo, pri čemu im je zanimljiva činjenica da nekadašnja izbjeglica iz Bosne svoje slobodno vrijeme i energiju danas troši kako bi pomagao i drugima.

Foto: Facebook

Ovih dana to je uradila i advokatska kancelarija koja se bavi migracijama, “Hacking Law Practice”, koja je napravila emotivan video o Džemalu i njegovom radu. Uz njihovo dopuštenje, video u kojem Džemal svojim primjerom nesrećnicima uliva nadu da se uz iskren i predan rad može uspjeti u životu i da ne treba odustajati, donosimo u nastavku.

U njemu, između ostalog, govorti kako mu je jednog dana jedan profesor rekao da nikada neće moći da radi u policiji, ali da ga je on trudom i zalaganjem demantovao. I ne samo to: postao je prvi policijski kaplan u Mizuriju. Nakon objave na društvenim mrežama, video je pobrao mnoštvo pozitivnih komentara.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!