Hadžić: O ukidanju budžetskog davanja saznao sam iz medija, to je pogrešan način komunikacije

“Koliko sam razumio u komunikaciji sa ministrom Radulovićem i kolegama iz Ministarstva vanjskih politika, da ni oni nisu niti konsultovani, niti obaviješteni o najavljenim mjerama”, rekao je Hadžić

V.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Seid Hadžić kazao je da je ta institucija kolaterala najavljenih mjera ukidanja garantovanih suma.

Rekao je da je kolaterala “išla u paketu sa svim ostalim institucijama, te da ovo ne razumijem kao direktni napad na dijasporu kako to određeni politički akteri populistički prezentuju u ovom trenutku, već kao još jednu ishitrenu i nedovoljno pripremljenu odluku”.

“Mi u Upravi nijesmo obaviješteni o ovom, niti smo konsultovani, a saznali smo iz medija. Koliko sam razumio u komunikaciji sa ministrom Radulovićem i kolegama iz Ministarstva vanjskih politika, da ni oni nisu niti konsultovani, niti obaviješteni o najavljenim mjerama. Što je vrlo pogrešno i takav način komunikacije neće dovesti do boljitka ni na jednom polju, ne ulazeći u namjere donosioca odluke”, rekao je Hadžić, prenosi Antena M.

Kazao je da je iznenađen odlukom Vlade kojom se ukida obavezno budžetsko izdvajanje sredstava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

“Naša preporuka je išla u pravcu povećanja tih sredstava za sljedeću godinu u odnosu na prethodnu, što je nominalno i prihvaćeno ali se odlukom o ukidanju zakonske osnove otvara prostor manipulacije i eventualne relativizacije u budućnosti. Nažalost, mislim da mi kao društvo još uvijek dijasporu ne doživljavamo kao strateškog partnera države, demografsku, naučnu, kulturološku, ekonomsku, sportsku… bazu koja je izgrađena na teškim osnovama iseljavanja naših građana iz Crne Gore, ali čiji ogroman potencijal predstavlja neprocjenjivo blago u svakom smislu”, rekao je Hadžić.

Istakao je da dijaspora zaslužuje bolji tretman.

“Najveći direktni investitor – godinama taj doprinos premašuje pola mijarde eura, najsigurniji oslonac u krizama – pandemija Covid 19 je to praktično i pokazala, sigurna baza reprezentativnog sporta i siguran bedem crnogorske države u svakom smislu zaslužuje bolji i suptilniji tretman svih nas u Crnoj Gori. U narednim danima ćemo voditi niz razgovora sa najodgovornijim članovima Vlade sa ciljem prevazilaženja nastalog problema uz našu jasnu preporuku da se umjesto ukidanja obaveznog budžetskog izdvajanja sredstava taj nominalni iznos zakonski poveća”, kazao je Hadžić.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH

error: Content is protected !!