Papa Franjo čestitao Džozefu Bajdenu pobjedu na izborima

Papa je 2016. na pitanje o tada mogućoj kandidaturi Trampa na predsjedničkim izborima, odgovorio da se “osoba koja želi da gradi zidove, a ne mostove, ne može smatrati hrišćaninom”. Tramp je tu papinu izjavu ocijenio kao “sramotnu” za vjerskog vođu koji “dovodi u pitanje nečiju vjeru”

Foto: Printscreen/C-SPAN

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, čestitao je u telefonskom razgovoru Džozefu Bajdenu pobjedu na predsjedničkim izborima u SAD, saopštio je Bajdenov tim, prenosi N1.

Bajden je zahvalio za čestitku i izrazio želju da sarađuju “na osnovu zajedničkog vjerovanja u dostojanstvo i jednakost čitavog čovječanstva, na pitanjima kao što je briga za marginalizovane i siromašne, na krizi klimatskih promjena i prijemu i integraciji migranata i izbjeglica u naše zajednice”.

Bajden je papi zahvalio zbog rada na jačanju “mira, pomirenja i zajedništva širom svijeta”, rečeno je u saopštenju. Bajden je tek drugi katolik u istoriji izabran za predsjednika SAD, posle Džona F. Kenedija.

On otvoreno govori o važnosti vjere u svom životu i gotovo svake nedjelje prisustvuje misi u blizini svog doma u maloj crkvi u Vilmingtonu u državi Delaver.

Bajden je ove nedjelje razgovarao i s britanskim premijerom Borisom Džonsonom, predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Bajdenovu pobjedu, nezvanično proglašenu u subotu, još nije priznao njegov rival, sadašnji predsjednik, republikanac Donald Tramp. koji smatra da je došlo do izborne krađe.

Papa je 2016. na pitanje o tada mogućoj kandidaturi Trampa na predsjedničkim izborima, odgovorio da se “osoba koja želi da gradi zidove, a ne mostove, ne može smatrati hrišćaninom”.

Tramp je tu papinu izjavu ocijenio kao “sramotnu” za vjerskog vođu koji “dovodi u pitanje nečiju vjeru”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!