Šef krim policije: Dankine ubice su bili pijani na poligrafu, smijali su se i bili hladni, nisu ih smjeli testirati…

“Oni su bili u alkoholisanom stanju, tada im nismo mjerili promile. Ali su imali zakašnjelu reakciju na određena pitanja. Bili su hladni, smijali se, sve negirali, nikako im se tako nešto nije moglo pripisati. Tada smo ih pustili, ali ih nismo isključili iz istrage. Znali smo da ljude pod opijatima ne možemo poligrafski testirati, ali malo je dijete u pitanju i ne može se čekati”, rekao je Cmolić

Načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije Ninoslav Cmolić detaljno je opisao tok istrage oko nestale dvogodišnje djevojčice Danke Ilić. Rekao je da je nakon dojave o nestanku policija izašla na teren, pregledala uže područje i prikupila informacije. Potom je pokrenut sustav ‘‘Pronađi me‘‘ i obavljen razgovor s majkom.

“Majka je bila odmah na licu mjesta, samo su se od nje mogle dobiti informacije, ali se trebalo biti na oprezu jer je žena u poodmakloj trudnoći”, rekao je i dodao kako su se zatim počele pregledavati kamere s okolnih cesta i lokacija te su primjećena dva vozila koja su tamo prošla u vrijeme kad je djevojčica nestala.

Ti snimci su jako loši, oni su privatni. Mi znamo marku, model i boju vozila, ali ne znamo registraciju niti znamo ko ih vozi. Doći do tih informacija zahtijeva vrijeme, u jednom danu smo uspjeli doći do osumnjičenih”, rekao je načelnik Cmolić za TV kanal Vučičevog tabloida Informer.

PIJANI NA POLIGRAFU

Rekao je i da su obojica osumnjičenih i na poligrafskom testiranju bili u alkoholisanom  stanju te da u takvom stanju tome nisu smjeli biti podvrgnuti.

“Oni su bili u alkoholisanom stanju, tada im nismo mjerili promile. Ali su imali zakašnjelu reakciju na određena pitanja. Bili su hladni, smijali se, sve negirali, nikako im se tako nešto nije moglo pripisati. Tada smo ih pustili, ali ih nismo isključili iz istrage. Znali smo da ljude pod opijatima ne možemo poligrafski testirati, ali malo je dijete u pitanju i ne može se čekati”, rekao je, prenosi “Jutarnji list”.

“RODITELJI SU BILI SIGURNI U SNIMAK!

O snimku iz Beča, koja je bila tračak nade za roditelje i policiju, Cmolić je rekao kako su prvo snimak pokazali ocu.

“On je rekao da je 99 odsto siguran da je to Danka, ali da pitaju majku. Ona je bila 100 odsto sigurna kad ju je vidjela”, ispričao je Cmolić dodavši kako se pokazalo da to ipak nije bila djevojčica koju su tražili.

Kako je taj krak istrage izgubljen, dvojica sumnjivih ponovno su u četvrtak pozvani na poligraf.

“Zvali smo ih na retestiranje i ovog puta su bili trijezni, obojica. Poligrafisti su im postavljali konkretnija pitanja, s više detalja, jer smo imali više informacija. Obojica su pala na važnim pitanjima. Kad smo ih potom suočili s činjenicama, sve su priznali, jedan pa drugi”, rekao je Cmolić dodajući kako im se priče podudaraju 90 odsto, osim u nekoliko ključnih detalja.

“To nam govori da je dijete bilo živo kad su ga udarili automobilom. Ta kuća gdje je Danka bila je uvučena, oni su automobilom stali da obave nuždu na tom nekom prilazu, nije to dvorište, više neko šipražje. Obavili su što imaju i krenuli, i tu su najvjerovatnije udarili Danku. Suvozač diže dijete i stavlja ga otraga među alat. Dijete se budi, suvozač stavlja jednu ruku oko vrata, drugom začepljuje nos i usta i davi. To se vidi po GPS-u, malo idu, pa uspore, pa krenu. Takav način vožnje trajao je četiri minuta”, prepričao je Cmolić.

Rekao je kako su osumnjičenici ‘‘čudne ličnost‘‘ te da uopće ne pokazuju saosjećanje.

“ONI NEMAJU EMOCIJE”

“Govore o tome kao da su mače udavili. Nema emocije, nema racionalnog objašnjenja, hladnokrvno sve potvrđuju, oni su sasvim normalno nastavili da funkcionišu, idu na posao i ostalo“.

Na pitanje zašto suvozač ne želi otkriti gdje je preselio Dankino tijelo Cmolić ima dva moguća odgovora.

“Ili je nešto gadno uradio s tim tijelom, ako je uradio to je nešto jako monstruozno. Ili ima blokadu pa ne može se sjetiti gdje je”, kaže Cmolić.

“Mijenja lokacije, opiše nam mjesto, odemo tamo, nema tijela, i tako u krug. Do izražaja dolaze neki drugi dijelovi ličnosti koje kao da se mijenja. Obojica ni u jenom trenutku nisu pokazali žaljenje. Sve što je moglo poći naopako u ovom slučaju pošlo je. Svačega smo se moje kolege i ja nagledali, ali s ovakvim nečim se joFoto: “Kurir”š nismo susretali“, priznao je Cmolić.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!