Može li Trump izvesti puč i ostati na čelu SAD-a? Stručnjaci: To bi bila prava distopija

Postoji zabrinutost da će predsjednik i ostali republikanci uložiti sve napore da ostanu na vlasti. “Biće to glatka tranzicija na drugu Trumpovu administraciju”, rekao je u utorak Mike Pompeo, državni sekretar. William Barr, glavni državni tužilac, takođe je ovlastio savezne tužioce da počnu istraživati neregularnosti na izborima, što je potez koji je nagnao čelnika pravosudnog odjela za izborne neregularnosti da odstupi sa svoje pozicije i pređe na drugu funkciju

Donald Trump (Foto: Printscreen)

Joe Biden pobijedio je na predsjedničkim izborima, što je činjenica koju Donald Trump i neki drugi republikanci odbijaju da priznaju, piše Guardian.

Postoji zabrinutost da će predsjednik i ostali republikanci uložiti sve napore da ostanu na vlasti. “Biće to glatka tranzicija na drugu Trumpovu administraciju”, rekao je u utorak Mike Pompeo, državni sekretar. William Barr, glavni državni tužilac, takođe je ovlastio savezne tužioce da počnu istraživati neregularnosti na izborima, što je potez koji je nagnao čelnika pravosudnog odjela za izborne neregularnosti da odstupi sa svoje pozicije i pređe na drugu funkciju.

Uprkos svim Trumpovim mahinacijama, izuzetno je malo vjerovatno da će pronaći način da ostane na vlasti ili izvede puč. 

Evo objašnjenja zašto:

Donald Trump odbija prihvatiti da je Joe Biden pobijedio na predsjedničkim izborima. Postoji li ustavni put za njega da izvede puč i ostane na položaju još jedan mandat?

Ne baš. Izborni kolegijum sastaje se 14. decembra kako bi dao svoj glas za predsjednika, a gotovo svaka država koristi glasove birača za odabir svojih elektora. Predviđa se da će Biden osvojiti daleko više od 270 glasova elektora koji su mu potrebni da postane predsjednik. Njegova pobjeda ne zavisi o jednoj državi i vjerovatno ima nenadoknadivo vođstvo u Michiganu, Nevadi, Wisconsinu, Pennsylvaniji i Arizoni.

Postoji nategnuta teoretska pravna mogućnost, koju su republikanci navodili prije izbora, po kojoj bi republikanski nastrojena zakonodavna tijela, u državama poput Michigana, Wisconsina i Pennsylvanije, mogla ignorisati rezultate glasanja u svojim državama i imenovati vlastite elektore. Savezni zakon dopušta zakonodavnim tijelima da to učine ako države “nisu uspjele odabrati” do dana održavanja izbornog kolegijuma. Ali dokaza o sistemskoj prevari i nezakonitom postupanju u bilo kojoj državi nema, a Bidenova prednost u tim državama pokazuje da su države zapravo donijele odluku.

“Ako zemlja nastavi slijediti vladavinu prava, ne vidim neki vjerovatan ustavni put prema kojem bi Trump mogao ostati na mjestu predsjednika jer je iznio nove dokaze o masovnom neuspjehu izbornog sistema u više država”, napisao je u e-mailu stručnjak za izbore Richard Hasen, profesor prava sa Univerziteta Kalifornija, Irvine. “Bilo bi to golo, antidemokratsko prisvajanje moći kad bi pokušao iskoristiti državno zakonodavstvo da zaobiđe odluku birača i ne očekujem da će se to dogoditi”.

Za zakonodavce u nekoj državi koji bi odlučili da zaobiđu jasnu volju svojih glasača, ovaj bi put bio posve izvanredan i vjerovatno bi izazvao negodovanje. Da bi Trump pobijedio na izbornom kolegijumu, nekoliko država moralo bi preduzeti ovaj vanredni korak, potez koji bi izazvao krajnju reakciju i stvarnu krizu demokratije u cijeloj zemlji.

“Čudna je ta fascinacija raznim zamišljenim mračnim scenarijima, koji možda uključuju odmetnuta državna zakonodavstva, ali ovo je više distopijska fikcija nego nešto što bi se stvarno moglo dogoditi”, rekao je Richard Pildes, profesor prava sa Univerziteta New York. “Ironija ili tragedija je u tome što smo uspjeli da sprovedemo izuzetno glatke izbore, s rekordnim odazivom, u izuzetno teškim okolnostima – a opet, značajan dio predsjednikovih pristalica sada je uvjeren da je taj proces bio manjkav”.

Ima li naznaka da će republikanci u ovim važnim državama pokušati da sprovedu ovaj plan?

Ubrzo nakon izbornog dana, Jake Corman, najviši republikanac u senatu države Pennsylvania, naznačio je da će njegova stranka “slijediti zakon” u Pennsylvaniji, koji zahtijeva dodjelu elektora kandidatu s najviše glasova. U oktobru je Corman rekao da državno zakonodavno tijelo “nema i neće imati prste u odabiru elektora u državi ili u odlučivanju o ishodu predsjedničkih izbora”.

No, u utorak su republikanci u zakonodavnom tijelu Pennsylvanije rekli da žele istražiti navode o prevari birača. Nema dokaza o široko rasprostranjenim nepravilnostima u državi, ali taj je potez alarmantan jer bi mogao biti početak nastojanja da se podriju rezultati glasanja u državi. Republikansko zakonodavno tijelo u Michiganu takođe istražuje izbore, kao i republikanci u Wisconsinu. Ni u jednom od tih mjesta nema dokaza o široko rasprostranjenim nepravilnostima.

Je li to na bilo koji način povezano sa tužbama koje je Trump pokrenuo?

Trumpova kampanja pokrenula je od dana izbora mnoštvo pravno dvojbenih tužbi. Čini se da svrha ovih tužbi zapravo nije poništavanje izbornih rezultata, već pokušaj stvaranja nesigurnosti i otežavanje postupka brojanja.

Svaka država ima svoje rokove za potvrđivanje izbornih rezultata koji se zatim koriste za raspodjelu glasova na njenom izbornom kolegijumu. U najmanje dvije države, Pennsylvaniji i Michiganu, Trumpova kampanja nastoji spriječiti funkcionere u potvrđivanju tih rezultata.

Taj je vremenski okvir ovjere rezultata važan jer savezni zakon kaže da će, ukoliko se rezultati izbora finalizuju do 8. decembra ove godine, rezultat biti “konačan”. To onemogućuje Zastupnički dom, koji je odgovoran za brojanje glasova elektora, da promijeni rezultat. Odugovlačenjem postupka, Trumpova kampanja možda pokušava da pređe taj rok i stvori više prostora za donošenje drugačijeg rezultata. 

Čak i ako se Trumpova kampanja nada postići upravo to, sudovi se vjerovatno neće povinovati, rekao je Pildes.

“Države će početi potvrđivati svoj ukupan broj glasova za manje od 10 dana, a u dosadašnjim zahtjevima nema osnova da sudovi zaustave taj postupak”, rekao je.

Recimo da se ostvari najgori scenario i da zakonodavstva pod vođstvom republikanaca nadjačavaju volju naroda u nekoliko država. Postoji li neka zaštita koja bi zaustavila Trumpa?

Da. Svi u Michiganu, Wisconsinu, Pennsylvaniji i Nevadi imaju demokratske guvernere koji bi odbili da odobre Trumpove elektore zbog broja glasova birača koji jasno pokazuje da je u njihovoj državi pobijedio Biden. Umjesto toga, oni bi prijavili elektore na koje Biden ima pravo kao pobjednik glasanja.

Tada bi Zastupnički dom, koji je zadužen za prebrojavanje elektorskih glasova, trebao odlučiti šta će učiniti. Zakon koji opisuje postupak kojim bi Zastupnički dom trebao riješiti spor među biračima iz neke države krajnje je zbunjujuć, ali stručnjaci vjeruju da je presudna podrška guvernera države. Postoji i teorija suprotna ovoj prema kojoj bi predsjednik Senata, Mike Pence, mogao imati kontrolu nad postupkom. Spor oko elektora između Zastupničkog doma i Senata najgori je scenario i vjerovatno bi se od Vrhovnog suda tražilo da uskoči.

Bez obzira koliko dug spor bio, ustav ipak postavlja jedan konačni rok. Čak i ako je brojanje u toku, mandat predsjednika i potpredsjednika završava u podne 20. januara. U tom trenutku, ako u trci ne bude konačnog rezultata, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa – vjerojatno Nancy Pelosi – postala bi v.d. predsjednika. 

“Jutarnji list”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!