Predstavnici Crnogorskog vijeća iz Srbije razgovarali sa Đukanovićem, Bečićem i Markovićem

Đukanović je, uz zadovoljstvo zbog susreta sa predstavnicima crnogorske nacionalne zajednice. naglasio da je pristup Crne Gore uvijek bio odgovoran i građanski pristup budućnosti. On je ocijenio da crnogorska zajednica proaktivnim odnosom u Srbiji treba da nastavi da doprinosi daljem razvoju društva, radi na svojoj prepoznatljivosti, snažeći koherentnost i svijest o svom identitetu, kao neodvojivom dijelu evropske kulturne baštine

Predstavnici Crnogorskog vijeća iz Srbije su, u okviru  posjete Crnoj Gori, razgovarali sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem i predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Na sastanku kod predsjednika Đukanovića zakonski zastupnik Crnogorskog vijeća Dragan Gago Marković zahvalio je na prijemu, prenoseći pozdrave predsjednika Vijeća Milenka Perovića koji nije bio u prilici da prisustvuje sastanku. 

On je, zajedno ca članovima Upravnog odbora – predsjednikom Udruženja Crnogoraca iz Novog Sada Božidarom Markovićem, predsjednikom Nacionalne zajednice iz Beograda Mirkom Zečevićem i predsjednikom Udruženja Crnogoraca jugoistočne Srbije Milošem Paovićem, predstavio program i ciljeve Crnogorskog vijeća koje zastupa interese crnogorskih iseljenika u Srbiji. Uz zahvalnost za podršku Upravi za dijasporu, ukazali su na snažniju potrebu pomoći matične države, kako bi se efikasnije organizovali i odoljeli, kako kažu, pokušajima potiranja crnogorskog identiteta i nacionalne svijesti, uz punu lojalnost Srbiji kao njeni građani.

Đukanović je, uz zadovoljstvo zbog susreta sa predstavnicima crnogorske nacionalne zajednice. naglasio da je pristup Crne Gore uvijek bio odgovoran i građanski pristup budućnosti. On je ocijenio da crnogorska zajednica proaktivnim odnosom u Srbiji treba da nastavi da doprinosi daljem razvoju društva, radi na svojoj prepoznatljivosti, snažeći koherentnost i svijest o svom identitetu, kao neodvojivom dijelu evropske kulturne baštine. Predsjednik je iskazao spremnost za dalju podršku projektima koji su od posebnog značaja za crnogorsku zajednicu u Srbiji.

Foto: Uprava za dijasporu

Bečić je na sastanku sa predstavnicima Crnogorskog vijeća iskazao je zadovoljstvo susretom i pozdravio činjenicu da Skupština Crne Gore preko svog radnog tijela nadležnog za međunarodne odnose i iseljenike kontinuirano ostvaruje dobru saradnju sa dijasporom, uz uvjerenje da će novi saziv parlamenta nastaviti proaktivan i odgovoran odnos prema udruženjima iseljenika.

Sagovornici su upoznali predsjednika Skupštine sa izazovima sa kojima se suočava crnogorska zajednica u Srbiji i ciljevima formiranja Crnogorskog vijeća u pogledu unapređenja položaja crnogorske nacionalne manjine.

Predstavnici Crnogorskog vijeća na sastanku sa Markovićem iskazali su neophodnost osnivanja i organizovanja crnogorskih kulturnih centara u Srbiji i zahvalili Vladi na dosadašnjoj pomoći na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Crnogoraca u Srbiji i na učvršćivanju veza sa matičnom državom.

Foto: Uprava za dijasporu

Marković je kazao da će Crna Gora aktivno podržavati crnogorsku zajednicu u Srbiji u projektima čiji je cilj očuvanje i njegovanje crnogorskog identiteta uz poštovanje države Srbije.  

Na sastanku je konstatovano da dobrosusjedstvo kao jedna od strateških politika Crne Gore ostavlja našoj dijaspori u susjednim zemljama širok okvir za očuvanje crnogorskog identiteta, te konstruktivno djelovanje uz lojalnost državama čiji su građani.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!