Rusija šalje vojsku, Baku slavi, u Jermeniji protesti (VIDEO)

Jermeni su preko noći upali u parlament, tvrdeći da je dogovor izdaja, pa su pretukli predsjednika tog tijela Ararata Mirzojana, koji je završio u bolnici. Dio demonstranata zatražio je ostavku premijera Nikola Pašinjana, koji je u utorak rekao da je sporazum potpisao pod pritiskom vojske

Foto: Printscreen/Al Jazeera

Ruske mirovne snage u utorak su poslate u planinsku regiju Nagorno-Karabah, u sklopu sporazuma o prekidu šest sedmica teških sukoba između Azerbejdžana i snaga etničkih Jermena.

Ruske mirotvorne snage ostaće u Nagorno-Karabahu najmanje pet godina, a ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da će biti raspoređene na prvoj liniji sukoba i na granici između te regije i Jermenije.

U utorak je u regiju otputovao posljednji od deset vojnih aviona s gotovo 2.000 ruskih vojnika, objavilo je tamošnje Ministarstvo odbrane, prenosi Hina.  

Putin je rekao da bi dogovor trebao da otvori put prema dugotrajnom političkom rješenju sukoba koji je odnio hiljade života i zaprijetio da će u rat uplesti i širu regiju.

ČEKA SE DOGOVOR TURSKE I RUSIJE

Turska vojska će formirati zajednički posmatrački centar s Rusima, a dogovor o tome između Ankare i Moskve očekuje se kasnije u utorak.

Azerbejdžan će dogovorom zadržati teritorije koje je osvojio u borbama, uključujući Šušu, drugi najveći grad u enklavi.

Etnički Jermeni moraju predati kontrolu nad teritorijama do 1. decembra.

Primirje je podstaklo slavlja u Bakuu, prijestonici Azerbejdžana, a u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije, izbili su nemiri.

Jermeni su preko noći upali u parlament, tvrdeći da je dogovor izdaja, pa su pretukli predsjednika tog tijela Ararata Mirzojana, koji je završio u bolnici.

Dio demonstranata zatražio je ostavku premijera Nikola Pašinjana, koji je u utorak rekao da je sporazum potpisao pod pritiskom vojske.

Jermenski predsjednik Armen Sarkisjan kazao je da ga, “na njegovo žaljenje, niko nije pitao o mirovnom sporazumu, niti se konsultovao s njim”.

“Slušajući medije, čuo sam da smo postigli dogovor s predsjednicima Rusije i Azerbejdžana da se okončaju sukobi u Nagorno-Karabahu. Takođe sam od novinara saznao o uslovima prekida sukoba”, rekao je on.

“Niko sa mnom nije pričao, ipak sam ja predsjednik Jermenije, a nisam učestvovao u bilo kakvim pregovorima”, kazao je on, prenosi Tanjug.

Sarksijan je rekao da je počeo konsultacije s Pašinjanom oko situacije nakon potpisivanja prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

ALIJEV: VELIKA POBJEDA

Nagorno-Karabah je međunarodno priznati dio Azerbejdžana, ali sa većinski jermenskim stanovništvom.

Do proboja azerbejdžanskih snaga u proteklim sedmicama u potpunosti je bio pod kontrolom etničkih Jermena.

Borbe između dvije strane počele su 27. septembra, a Azerbejdžan tvrdi da je vratio većinu teritorija koje je izgubio u ratu 1991-94, u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi.

Novi sporazum se smatra pokazateljem da je Rusija, koja ima odbrambeni savez sa Jermenijom i vojnu bazu na njenoj teritoriji, i dalje glavni igrač u regiji, koju smatra svojim dvorištem, uprkos pokušajima Turske da proširi svoj uticaj.

Azerbejdžan će novim dogovorom dobiti cestu koja ga povezuje sa azerbejdžanskom enklavom na iransko-turskoj granici, što će Turskoj pružiti kopneni put do azerbejdžanske teritorije.

Putin je objavio da se izbjeglice mogu vratiti u Nagorno-Karabah, pa je najavio razmjenu ratnih zatvorenika i tijela poginulih.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev je dogovor prozvao kulminacijom velike pobjede svoje države i kapitulacijom Jermenije.

PETICIJA ZA PONIŠTENJE SPORAZUMA

Pašinjan je pokušao da ublaži situaciju, saopštivši kako je odluka donesena nakon “duboke analize borbene situacije i u dogovoru s najboljim stručnjacima”.

“Ovo nije pobjeda, ali nema poraza dok se ne smatrate poraženima. Mi se nećemo nikad smatrati poraženima i ovo će postati novi početak ere našeg nacionalnog jedinstva i preobražaja”, napisao je jermenski premijer.

Čelnik etničkih Jermena u Nagorno-Karabahu Arajik Harutjunjan u utorak je rekao kako nije bilo drugih opcija osim prekida vatre.

“Ako bi se vojne borbe nastavile istim intenzitetom, izgubili bismo Nagorno-Karabah u nekoliko dana i imali mnogo više mrtvih”, kazao je, prenosi Al Jazeera.

Sedamnaest manjih političkih stranaka zatražilo je Pašinjanovu ostavku, a pokrenuta je i peticija o poništavanju sporazuma o prekidu vatre.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH