Potvrđene optužnice protiv Tačija i Veseljija, kosovski predsjednik podnio ostavku

Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni krivično su odgovorni za približno 100 ubistava. Zločini uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika“, navodi se u optužnici. Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici

Hašim Tači (Foto: Printscreen)

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za medije, da je obaviješten da je potvrđena optužnica protiv njega u Specijalnom sudu za ratne zločine i dodao da će se odazvati pozivu, nakon čega je podnio ostavku na svoju funkciju. Specijalni sud takođe je potvrdio i optužnicu protiv predsjednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija.

Oni su najavili da će dobrovoljno otići u Hag.

Tači je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

„Prije nekoliko trenutaka zvanično sam obaviješten da je pretpretresni sudija Specijalizovanih bijeća potvrdio optužnicu protiv mene. Ovo nisu laki trenuci za mene, moju porodicu i vas koji ste me podržali. Blisko ću sarađivati sa pravdom i od ovog trenutka sam dostupan pravdi“, kazao je Tači.

Pozvao je građane Kosova da danas, više nego ikada, ne gube nadu, strpljenje i vjeru.

„Pozivam vas da razmislite o tome koliko smo kao nacija stekli u ove tri decenije“, rekao je Tači.

Ocijenio je da je optužnica protiv njega i njegovih drugova mala cijena „koju moramo platiti za slobodu naše zemlje“.

„Ponosan sam što smo se sa međunarodnom zajednicom i našim saveznicima borili protiv genocida, protiv Miloševića i izborili svoju slobodu“, rekao je Tači.

Predsjednica parlamenta Vjosa Osmani će biti vršilac dužnosti predsjednika Kosova nakon ostavke Hašima Tačija.

VESELJI: DOBROVOLJNO PUTUJEM U HAG

Kadri Veselji je izjavio da je juče obaviješten o potvrđivanju optužnice i da je preduzeo neophodne mjere da dobrovoljno otputuje u Hag kako bi odgovorio na optužbe, prenosi “Danas”.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je ranije da je 24. aprila poslala Specijalizovanim komorama Kosova, sa sjedištem u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na razmatranje, u kojoj su Tači, Veselji i drugi optuženi za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.

Redžep Seljimi (Foto: Printscreen/RTK)

„Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni krivično su odgovorni za približno 100 ubistava. Zločini uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika“, navodi se u optužnici.

Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda čime su opravdali neuobičajenu praksu o obavještenju o podnošenju optužnice za ratne zločine prije njenog potvrđivanja.

Veselji je rekao da se sprema da dobrovoljno otputuje u Hag.

„Juče popodne su me iz Tužilastva specijalizovanih vijeća obavijestili da je pretpretresni sudija potvrdio optužnicu protiv mene. Želim da obavijestim građane Kosova da sam preduzeo neophodne mjere za dobrovoljno putovanje u Hag kako bih odgovorio na ove navode“, rekao je on.

Rekao je da ima puno povjerenje u objektivnost i nepristrasnost sudija i pozvao je sve na Kosovu da “uvijek ukažu poštovanje pravosudnim vlastima“.

„Ovaj proces ima za cilj postizanje istine. Nema razloga da se probojavamo istine. Ne bi trebalo pokušavati podrivati rad tribunala, niti na bilo koji način ometati ovaj proces. Sudu mora biti dozvoljeno da izvršava svoj važan zadatak koji mu je povjeren”, istakao je Veselji.

VLADA KOSOVA: NIKO NE MOŽE SUDITI O NAŠOJ BORBI ZA SLOBODU

Vlada Kosova je danas saopštila da „duboko vjeruje u pravednu borbu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za slobodu zemlje“.

Vlada Kosova je povodom potvrđivanja optužnica protiv Tačija i Veseljija u saopštenju ocenila da „niko ne može suditi o našoj borbi za slobodu“ koja je „jedan od najsvjetlijih perioda u istoriji“.

„Oslobodilačka vojska Kosova se borila za oslobađanje naše zemlje, za zaštitu praga, a ne u stranim zemljama, i kao takva uživala je podršku međunarodne zajednice koja je kulminirala NATO bombardobanjem 1999. godine”, piše u saopštenju.

Vlada Kosova ukazuje i da se niko ne može smatrati krivim bez konačne odluke nadležnih organa pravosuđa.

„Nosioci institucija kao i građani Kosova uvijek su bili i nastavljaju da budu primjer poštovanja i saradnje s lokalnom i međunarodnom pravdom“, piše u saopštenju Vlade Kosova.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!