Batrićević: Najbolji cg odgovor na agresiju srpskog sveta je objedinjavanje suverenista – crvenih i zelenih

Nemamo nijednu elitnu kulturnu instituciju koja može da stoji na frontu I kaže: ‘Ne, mi ne čekamo da se partije dovedu u red, mi kao društvo možemo dati odgovor na ova pitanja’ i to je crvena linija iza koje mi ne idemo. U Crnoj Gori imamo jednu jedinu instituciju koja to radi, a to je Fakultet za crnogorski jezik i književnost, kome takođe prijeti nestanak. Kad se podvuče crta, vrlo je tanko u institucionalnom smislu šta je urađeno u zadnjih trideset godina

Nemanja Batrićević (Foto: Printscreen)

Nemanja Batrićević, mladi naučnik čiji je govor obilježio patriotski skup na podgoričkom Trgu nezavisnosti, bio je gost Darka Šukovića u “Drugačijoj radio vezi”. Batrićević smatra da je najbolji crnogorski odgovor na agresiju srpskog sveta objedinjavanje suverenista.

“Mislim da je pametno da sa suverenističke strane bude takav odgovor. Ne mora to da bude jedinstveni blok od početka, pametno je ukrupniti i homogenizovati manje crnogorske partije sa manjim crnogorskim pokretima u neku vrstu političkog saveza. A sa druge strane da tradicionalne partije učine neki svoj savez izglednim da rade u tom smjeru. Mislim da je pravo vrijeme za to izbori u Nikšiću, mislim da je proljeće u Nikšiću dobar test”.

Batrićević smatra da odgovor fali zbog toga što posljednjih decenija nijesu izgrađene institucije kulture.

“Nemamo nijednu elitnu kulturnu instituciju koja može da stoji na frontu I kaže: ‘Ne, mi ne čekamo da se partije dovedu u red, mi kao društvo možemo dati odgovor na ova pitanja’ i to je crvena linija iza koje mi ne idemo. U Crnoj Gori imamo jednu jedinu instituciju koja to radi, a to je Fakultet za crnogorski jezik i književnost, kome takođe prijeti nestanak. Kad se podvuče crta, vrlo je tanko u institucionalnom smislu šta je urađeno u zadnjih trideset godina”.

Upitan šta očekuje na kongresima DPS-a i SDP Batrićević je kazao da očekuje da se dođe do ideološkog restruktuiranja tog dijela političke scene.

“Ne očekujem neku vrstu suđenja partijskim kadrovima, te izmjene će se dešavati polako i umjereno. Potcijenjena je uloga SDP-a. Oni su napravili veliku stratešku grešku od 2015. Nije politički pametno da se partija sa njihovim kodom bavi socijalnim pitanjima i da im je važniji zakon o PIO nego Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Oni su mogli biti ono što jesu i možda bi oni danas bili u poziciji URE da su se ponašali na taj način”.

Batrićević je, govoreći o lideru URE Dritanu Abazoviću, rekao kako mu djeluje da on nije sa obje noge na zemlji, prenosi antenam.net.

“On je u igri sa igračima koji su mnogo snažniji od njega i imaju veći autoritet i resurse. Ne mislim da on ima preveliku mogućnost da sam odlučuje o sudbini partije. Mislim da toj partiji nedostaje iskusnije vođstvo”.

Batrićeviću je nelogično da URA, kao partija koja se bavi zelenim politikama, ne traži resore koji se bave ekologijom. Osvrnuvši se na protest na Sinjajevini Batrićević je kazao:

“Čudno je da jedina zelena partija koja na sva zvona govori o zelenim politikama ne pokuša niti jedan put pomene ministarstva i institucije koje treba da budu uzete da bi se sprovelo to u djelo. Traže ministarstvo od kojeg brane prirodnu okolinu čije ministarstvo ne žele da uzmu”.

Govoreći o “Savezu crvenih i zelenih” Batrićević smatra da je prava crnogorska koalicija zeleni 1919. crveni 1941.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!