DW: Turska naručila ubistvo austrijske političarke, nalog izdat u Beogradu?

Ovih dana ta političarka kurdskog porijekla, rođena 1981. u Turskoj, bivša poslanica u austrijskom parlamentu, a odnedavno odbornica u parlamentu u Beču, rijetko napušta kuću. Ispred vrata njenoga stana je naoružana policajka. A kad napušta kuću, Berivan Aslan to radi samo uz policijsku zaštitu. Petnaestog septembra Berivan Aslan dobila je telefonski poziv s nepoznatog broja. Savezna služba za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma (BVT) na taj način je obavijestila da jedan muškarac koji se predao policiji tvrdi da je trebalo nju da ubije po nalogu turske tajne službe MIT

 

Berivan Aslan (Foto: Printscreen)

Berivan Aslan kuću napušta samo pod policijskom zaštitom. Jedan muškarac je, naime, ispričao policiji da je tu austrijsku političarku kurdskog porijekla navodno trebalo da ubije po nalogu turske tajne službe.

Berivan Aslan već se navikla na anonimne telefonske pozive. I na prijeteće poruke. A i s time da se na okupljanjima nacionalista turskog porijekla može vidjeti plakat s crtežom žene kovrdžave, crveno-smeđe kose kako visi na vješalima. Jasno je da se tu misli na nju, članicu austrijskih Zelenih.

Ovih dana ta političarka kurdskog porijekla, rođena 1981. u Turskoj, bivša poslanica u austrijskom parlamentu, a odnedavno odbornica u parlamentu u Beču, rijetko napušta kuću. Ispred vrata njenoga stana je naoružana policajka. A kad napušta kuću, Berivan Aslan to radi samo uz policijsku zaštitu.

Petnaestog septembra Berivan Aslan dobila je telefonski poziv s nepoznatog broja. Savezna služba za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma (BVT) na taj način je obavijestila da jedan muškarac koji se predao policiji tvrdi da je trebalo nju da ubije po nalogu turske tajne službe MIT.

Fejaz O. predao se da bi, kako je rekao policiji, “spasao svoje dupe”. Bojao se da će nakon atentata i on sam postati meta. Fejaz O. je otišao u policijsku stanicu na Šotenringu 7-9, dakle u onu zgradu u kojoj se nalazi i bečko odjeljenje Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma. On je dakle tačno znao gdje spada njegov slučaj.

MISTERIOZNI SMRTNI SLUČAJ

Muškarac koji se predao ima 53 godine, italijanski je državljanin turskog porijekla. Živio je u Sjevernoj Makedoniji i nedavno bio umiješan u jedan misteriozni kriminalni slučaj. Radi se o smrti muškarca čija rodbina ne vjeruje da je mjesto smrti koje je navedeno u zvaničnom izvještaju tačno. Oni ukazuju na činjenicu da je leš muškarca u kojem su pronađene velike količine droge pronađen u stanu Fejaza O. Ali zvanično se navodi drugo mjesto smrti.

Na saslušanju je Fejaz O. naveo da je završio obuku u turskoj tajnoj službi MIT. I tvrdi da je nedavno penzionisan. U stvarnosti, taj čovjek bi mogao da se kreće u sivoj, zoni između tajne službe i kriminala: nije više u aktivnoj službi, a moguće ga je ucjenjivati. Drugim riječima: savršen za ubicu.

VLASTI ĆUTE

Politička težina afere očitava se i u reakciji vlasti. U ovom slučaju: uočljivo se ćuti. Iz državnog tužilaštva navode samo da „o tom slučaju ne daju nikakve informacije“. Ćuti i Služba za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ocjenjuju da je riječ o „muškarcu koji izgleda da je psihički bolesnik“ i koji se predao. I da ne postoji „akutna prijetnja“.

Fejaz O. je najprije pušten na slobodu i stanovao je u jednom hostelu nedaleko od bečkog Našmarkta. Tek kasnije je za njega određen istražni zatvor. A sada vlasti uopšte više i ne komentarišu taj slučaj.

PREDIZBORNA KAMPANJA NEMOGUĆA

Berivan Aslan je, međutim, od početka pod policijskom pratnjom, 24 sata dnevno. I to u toku izborne kampanje u Beču gdje se kandidovala za mjesto u pokrajinskom parlamentu. Ali prave kampanje u njenom slučaju nije ni moglo da bude.

Inače, baš oko onoga oko čega je ona angažovana trenutno se vode oštre rasprave. Već godinama se Berivan Aslan bavi pitanjima integracije, djelovanjem Stranke prava i napretka (AKP) turskog predsjednika Redžepa Erdogana u Evropi i mrežom desno-ekstremnog turskog pokreta „Sivi vukovi“ van Turske.

“SIVI VUKOVI” I ISLAMISTI

U junu je u Beču došlo do višednevnih izgreda i uličnih sukoba: nacionalisti turskog porijekla i islamisti napali su ljevičarske demonstracije i prostorije ljevičarskih klubova. Ubrzo je postalo jasno da su ti napadi bili koordinirani i pripremljeni. Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ocjenjivalo je čak da bi u to mogla da bude umiješana turska tajna služba. Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer izjavljivao je da „ima indicija za to“. Istraga po tom pitanju još traje, a „indicija ima sve više“, rečeno je na upit novinara.

Strukture i mreža zajednice turskog porijekla, odnosno njena veza s turskim vlastima uopšte nisu tako jasne. Mutna je biografija Fejaza O. koji se predao policiji. On tvrdi da se koordinatori akcija u Austriji nalaze na Balkanu. Instrukcije za ubistvo u Beču Fejaz O. je, navodno, dobio „u turskom restoranu ’Mesopotamia’ u Beogradu“.

PRIJETNJA JE REALNA

U Austriji su aktivni „samo mali ljudi“, rekao je Fejaz O. na saslušanju. Ali oni imaju jaku podršku. Berivan Aslan ukazuje na „veoma dobro koordiniranu mrežu džamija i udruženja“, koje pokrivaju čitav desni politički spektar, od manje sekularno-ultranacionalističkih, do militantno-islamističkih. To potvrđuju i spomenuti izgredi u junu u Beču. Mnogi napadači pokazivali su tada „vučiji pozdrav“ Sivih vukova. Mnogi su izvikivali parole terorističke organizacije „Islamske države“.

Berivan Aslan tvrdi da se mnoge džamije i kulturna društva koriste kao „stranačke centrale AKP“.

“Oni pronalaze ljude koji se nalaze na rubovima društva“, kaže Berivan Aslan. A kad se jednom upletu u te krugove, prenosi im se sljedeći osjećaj: „Prema tebi će ovdje u Austriji uvijek da postupaju kao prema čovjeku druge klase. Ali iza tebe stoji jaka Turska.“

To je jedna strana. Druga je: doušništvo, indoktrinacija, prijetnje, klevete, psihičko nasilje. Zato je pred vratima Berivan Aslan naoružana policajka. I zato postoji policijska zaštita: jer je prijetnja odreda turske tajne službe MIT isto tako realna kao prijetnja radikalnih pojedinačnih napadača.

POSLJEDICE ZA ANKARU?

Odgovarajući na novinarsko pitanje, a ne dovodeći pritom u vezu konkretan slučaje Berivan Aslan, ministar unutrašnjih poslova Nehamer ocjenjuje sljedeće: „Ako Erdogan i Turska pokušavaju da sistematski organizuju mrežu doušnika u Austriji, onda to mora da ima posljedice.“ Koje – to se još ne nazire.

“Činjenica je da se od 2016. o ljudima u Austriji ciljano skupljaju doušničke informacije i na osnovu tih informacija ljudi se u Turskoj hapse“, kaže Berivan Aslan. Ona pritom misli na uhapšene turske državljane koji su živjeli u Austriji, što po vladu u Ankari dosad nije imalo nikakvih posljedica.

I usred te komplikovane situacije, Fejaz O. dolazi u policijsku stanicu i počinje da priča: proljetos je, navodno, dobio nalog za ubistvo. To što je povrijedio nogu, kao i korona-lokdaun navodno su sve odložili. Ali sad je, tvrdi, samo još čekao telefonski poziv s naredbom da izvrši ubistvo.

Izvor: DW.COM

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!