Đorđe Petrović i Esmir Bajraktarević, fudbaleri Nju Ingland Revolušna: Oba mlada fudbalera imaju riječi hvale jedan za drugog (VIDEO)

Fudbal postaje sve popularniji sport u Sjedinjenim Državama, a sve više igrača sa područja Balkana igraju za američke klubove. Đorđe Petrović i Esmir Bajraktarević su članovi tima Nju Ingland Revolušn, a za Glas Amerike su govorili o svojim karijerama, uspjesima i o igranju za nacionalne timove.

U jednom od najpoznatijih fudbalskih klubova u Sjedinjenim Državama, Nju Ingland Revolušn, ove sezone igraju dva fudbalera koji porijeklo vode sa prostora bivše Jugoslavije. Đorđe Petrović (23) je prvi golman tog tima, a u prvoj postavi sve češće igra i Esmir Bajraktarević (18).

Petrović je na gol Nju Inglanda stao prošle godine, nakon transfera iz Čukaričkog. Za Glas Amerike objašnjava da je otišao u Sjedinjene Države, a ne kao većina fudbalera iz Srbije u neku od evropskih liga, jer su mu ponudili dobru priliku za profesionalni razvoj.

Privukao me taj projekat i plan koji je klub imao za mene, da ću po odlasku Meta Tarnera u Arsenal [američki reprezentativac koji je ranije branio za Nju Ingland] – on je već potpisao pre nego što sam ja došao – dobiti šansu, da ću braniti i da ću se razvijati dalje“, kaže Petrović, dodajući da mu je kao mladom golmanu upravno najvažnije bilo da ima što više utakmica i da stiče iskustvo.

Već u prvoj sezoni bio je drugi u izboru za najboljeg golmana MLS američke fudbalske lige, a saigrači i navijači su ga izabrali za najvrednijeg igrača (MVP) Nju Inglanda.

Mislim da ni ja, da ni ljudi iz kluba nisu očekivali to od mene da ću tako brzo da se adaptiram, i da možda pokažem neki potencijal“, kaže Petrović. „Nagrada MVP-a i da si drugi golman lige je svakako velika odgovornost. I postavio sam sebi visok nivo i podigao sebi visoku lestvicu i moram da održim taj neki nivo.

Bajraktarević, njegov saigrač koji igra na ofanzivnim pozicijama, rođen je u Sjedinjenim Državama, ali su mu roditelji iz Bosne i Hercegovine.

Tamo se dogodio rat, pa su na nekoliko godina otišli u Švajcarsku, gdje su rođeni moji brat i sestra. Onda su došli u Ameriku, mislim 2002. godine, a ja sam se rodio 2005. godine. Roditelji su mi iz Srebrenice“, objašnjava Bajraktarević.

Nakon igranja u nižim i omladinskim ligama, u ljeto 2021. godine Esmir se pridružio akademiji i drugom timu Nju Inglanda, a već naredne godine je potpisao profesionalni ugovor i debitovao za prvi tim, sa 17 godina.

OPŠIRNIJE U VIDEO PRILOGU

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!