Više od 50 miliona Amerikanaca glasalo ranije na izborima

Zbog velikog broja Amerikanaca koji glasaju ranije, Majkl Mekdonald, profesor koji vodi Američki izborni projekat na Univerzitetu Floride, predvidio je rekordan odziv od oko 150 miliona, što je 65 odsto od ukupnog biračkog tijela. To je najveća stopa od 1908. godine

Foto: Instagram/otvorenistudio

Više od 50 miliona Amerikanaca glasalo je ranije na predsjedničkim izborima, 11 dana uoči završetka predizborne kampanje, što bi moglo da dovede do najvećeg odziva birača u poslednjih više od 100 godina, pokazuju u petak podaci Američkog izbornog projekta, a prenosi Rojters.

Nevjerovatni rani odziv birača odraz je velikog interesovanja za izbore, na kojima su kandidati aktuelni republikanski predsjednik Donald Tramp i demokrata Džo Bajden, ali i želje Amerikanaca da izbjegnu rizik od zaraze Kovidom 19, koji je odnio više od 220.000 života širom SAD.

U mnogim američkim državama je prošireno rano glasanje, lično ili poštom, uoči dana izbora 3. novembra, da bi se biračima omogućio bezbjedniki način da se izjasne tokom pandemije koronavirusa.

Zbog velikog broja Amerikanaca koji glasaju ranije, Majkl Mekdonald, profesor koji vodi Američki izborni projekat na Univerzitetu Floride, predvidio je rekordan odziv od oko 150 miliona, što je 65 odsto od ukupnog biračkog tijela. To je najveća stopa od 1908. godine.

U Teksasu, broj birača koji se ranije izjasnio već je nadmašio 70 odsto od ukupnog odziva 2016, piše Glas Amerike.

Pandemija je poremetila tradicionalnu predizbornu kampanju, a Amerikanci će možda morati da čekaju više dana i nedjelja da saznaju ko je pobjednik izbora, dok izborni zvaničnici broje desetine miliona glasačkih listića poslatih poštom.

Tramp će u petak održati mitinge na Floridi, gdje je već glasalo 4 miliona birača, dok ankete pokazuju neizvjesnu trku. Bajden će u Delaveru održati govor o planovima za oporavak od pandemije.

Iz Bijele kuće je saopšteno da Tramp planira da lično glasa na Floridi u subotu, dok je potpredsjednik Majk Pens glasao ranije u petak ujutro u Indijanapolisu.

Foto: Instagram/otvorenistudio

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!