CDT: Na popisu ne prikupljati podatke o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, niti o jeziku

U CDT-u smatraju da je ključni cilj prikupljanja podataka o etničkoj, vjerskoj ili jezičkoj pripadnosti vođenje etnonacionalističkih stranačkih politika i nastavak manipulisanja sa osjećajem nacionalne i vjerske pripadnosti građana

Inicijativa je, kažu u CDT-u, u potpunosti u skladu sa budućim EU obavezama CG

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) zatražio je od najviših državnih zvaničnika i mandatara za sastav nove vlade da se na predstojećem popisu stanovništa ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, kao i o jeziku.

Iz te NVO navode da je inicijativa upućena u cilju kvalitetnijeg demokratskog dijaloga relevantnih društvenih aktera o budućem popisu stanovništva, domaćinstava i stanova (popis), a prije početka zvanične javne rasprave o novom tekstu zakona.

“Inicirano je da se prilikom sprovođenja narednog popisa odbaci praksa prikupljanja podataka o etničkoj (nacionalnoj) i religijskoj (ne)pripadnosti kao i jeziku kojim građanke/ni, koji su po metodologiji subjekti popisa, govore”, piše u saopštenju CDT-a.

Cilj predloga je, kao su kazali, prekid dosadašnjih praksi i ustaljenog načina na koji se shvata suština popisa.

“Ovaj predlog predstavlja i diskontinuitet odnosa državne politike u odnosu na popis stanovništva, ali i sa načinom ponašanja relevantnih političkih i drugih društvenih aktera u toku njegove pripreme i sprovođenja”, navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a navode i da prethodna praksa sprovođenja popisa nije bila nelegitimna, ali smatraju je prevaziđenom, pa, kako su kazali, zato žele da ponude alternativni način razmišljanja za drugačije razumijevanje suštine ove važne društvene akcije.

Inicijativa je, kako ističu, u potpunosti u skladu sa budućim EU obavezama Crne Gore koje podrazumijevaju da se popisi sprovode registraciono, bez izjašnjavanja građana, jer je dosadašnji konvencionalni način prikupljanja i obrade podataka prevaziđen, zastario i manje pouzdan.

“Vlada je u toku mandata 2016-2020. godine počela pripremne aktivnosti u ovom pravcu, ali one nijesu završene na vrijeme, pa će se i ovaj popis sprovoditi na ovaj, konvencionalni način. Popis jeste i treba da bude statistička akcija koja olakšava, podupre i usmjerava državne politike i ne sprovodi se, kako se to često misli, radi izjašnjavanja građana o vjeri, naciji i jeziku”, piše u dopisu.

U CDT-u smatraju da je ključni cilj prikupljanja podataka o etničkoj, vjerskoj ili jezičkoj pripadnosti vođenje etnonacionalističkih stranačkih politika i nastavak manipulisanja sa osjećajem nacionalne i vjerske pripadnosti građana.

“Ustav Crne Gore jasno proklamuje građansku državu i njime se ne određuju većinski i manjinski narodi niti se bilo koja važna ustavna obaveza ili politika države veže za etničku pripadnost građanki/na, izuzev zaštite identiteta manjina, što se može uraditi bez i bez popisa. Sprovođenje popisa po ustaljenoj praksi značilo bi i nastavak politike razaranja društvenog bića Crne Gore na vjerske i nacionalne okvire i dodatno udaljavanje od principa građanske države”, ističu iz CDT-a.

Usvajanje inicijative, kako smatraju u CDT-u nužno bi otvorilo pitanje na koji način će biti ostvarivana dosadašnja prava naroda koje naše zakonodavstvo definiše kao manjinske. Ovo se, kažu, prije svega odnosi na utvrđivanje procenta etničkih manjina potrebnih za primjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o manjinskim pravima i slobodama.

“Za utvrđivanje ovih podataka biće, kako to zakoni kažu, korišćeni podaci sa prethodnih popisa, a u slučaju većih demografskih promjena (što redovno prati zvanična statistika) oni mogu biti provjereni kroz sprovođenje prikladnih zvaničnih istraživanja. Širok je prostor za afirmaciju i očuvanje posebnosti naroda ali popis nije put za njihovo ostvarivanje”, kazali su iz CDT-a, prenosi rtcg.me.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH