Mediji: Tramp ima bankovni račun u Kini gdje je godinama pokušavao da posluje

Magnat za nekretnine je zadržao kancelariju koju je otvorio u Kini prije nego što je izabran za predsjednika SAD tokom cijelog svog predsjedničkog mandata i pokušao je da sklopi partnerstvo sa jednom velikom kineskom kompanijom pod kontrolom države, tvrdi list

Donald Tramp (Foto: “Avaz”)

Američki predsjednik Donald Tramp ima bankovni račun u Kini gdje je godinama pokušavao da posluje, iako se predstavlja kao pravi suparnik Pekingu za razliku od, kako kaže, svog demokratskog rivala na predstojećim predsjedničkim izborima Džoa Bajdena, piše list “The New York Times”.

Magnat za nekretnine je zadržao kancelariju koju je otvorio u Kini prije nego što je izabran za predsjednika SAD tokom cijelog svog predsjedničkog mandata i pokušao je da sklopi partnerstvo sa jednom velikom kineskom kompanijom pod kontrolom države, tvrdi list.

AMERIČKI INTERESI

Čelnik SAD takođe je zadržao bankovni račun u Kini za koji se do sada nije znalo i koji kontroliše jedna od njegovih firmi “Trump International Hotels Management”, prema analizi njegovih poreskih prijava u koje je “New York Times” imao uvid.

Prema jednoj od poreskih prijava, ta kompanija je u Kini platila porez od 188.561 dolar kada je pokušavala da od 2013. do 2015. godine zaključi ugovore o komercijalnim dozvolama.

Advokat Trampove grupe Alan Garten rekao je da je ta kompanija otvorila račun u kineskoj banci, koja ima poslovnice u SAD, kako bi platila te poreze, prenosi “Avaz”.

KOMERCIJALNA AKTIVNOST

“Nikakav sporazum, transakcija niti bilo kakva druga komercijalna aktivnost nije konkretizovana od 2015. godine i taj račun je neaktivan”, navodi riječi advokata.

Kako piše AFP, Tramp je krenuo u trgovinski i diplomatski rat sa Kinom tvrdeći da je pravi branitelj američkih interesa naspram kineskog giganta, za razliku od Bajdena, demokratskog predsjedničkog kandidata za izbore koji se održavaju u novembru.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!