Zenka: Da mi ponude republiku Ulcinj odbio bih da uđem u vlast, druga albanska lista je prihvatila i to me vrijeđa kao Albanca

”Ako nas je predsjednik države Milo Đukanović na sastanku pitao jesmo li ista ekipa kao prije, i svi smo rekli “da”, ne vidim kako neki vide mogućnost da to ”da” postane ”ne”. Albanska lista se maltene nudi da bude dio te koalicije, i pored toga što su rekli za stolom kod Đukanovića. Niko ih nije silio da to kažu već tada, ali oni su sada spremni da promijene stranu. Mene to vrijeđa kao Albanca. Imaće oni problema prvo sa samim sobom, pa onda sa našim narodom i sa ljudima koji su pretrpjeli žrtve od poliike koju podržavaju pobjednička koalicija”, rekao je Zenka

Mehmet Zenka (Foto: Printscreen)

Predstavnik albanske koalicije “Jednoglasno”, predsjednik Demokratske unije albanaca – Mehmed Zenka, gost je današnje emisije “Drugačija radio veza” na Anteni M.

Albanska koalicija “Jednoglasno”, koju čine Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez u Crnoj Gori, dobila je na izborima jedan mandat, a nosilac liste je Fatmir Đeka. Oni su juče, podsjetimo, odbili poziv mandatara za razgovore o ulasku u novu Vladu.

”Preksinoć smo u koaliciji jednoglasno ocijenili da nema šanse za sporazum, pa samim tim ni za razgovor o tome. Ništa nam ne znači što se posljednjih 30 dana primirila retorika, jer znamo što se dešavalo mjesecima i godinama unazad. Znamo ko je podržavao te politike i ne vjerujem da se za 10 ili 20 dana može promijeniti politika koja traje unazad sto godina”, rekao je Zenka.

On kaže da različito doživaljaju i prošlost i budućnost na ovim prostorima u odnosu na buduću većinu.

”Ne mogu da kažem da nije lijepo što nijesam ministar, ali ne po svaku cijenu”, dao je Zenka, koji je aktuelni ministar za ljudska i mnajinska prava.

”Abazović je predsjednik građanske partije, mi smo imali jedan sastanak sa njima, bili smo spremni da napravimo neki dogovor sa građanskim partijama, uz podršku DPS-a, ali oni nijesu bili za to. Što se tiče ostalih partija iz sada pobjedničke opcije sa njima nikakvih dodirnih tačaka”, kazao je Zenka i kao primjer naveo njihov odnos prema genocidu u Srebrenici.

”Gazilo se preko svih vrijednosti albanskog naroda, koje meni znače sve. Heroji koje oni slave su oni koji su napravili najveći genocid prema mom narodu”, kazao je Zenka.

”ABAZOVIĆ ĆUTAO I KADA SE PSOVALA ALBANSKA MAJKA U PARLAMENTU”

Zenka kaže da ta politika nije pobjednička.

”Ona se sada osjeća pobjednička jedino uz podršku dvije građanske partije. Ovo je moralo da se desi zbog velikih propusta u politici, koji su njima davali prostor da postignu ove rezultate”, rekao je Zenka i tu posebno naveo korupciju. 

Od strane pobjedničke koalicije i dalje, kaže, slušamo opozicionu retoriku.

”Mislim da će mnogo stavova koji su izrečeni zadnjih 30 dana nestati, jer ne mogu nosioci tih politika da ne budu izvršioci tih politika. Koliko će biti sačuvano ono što traže iz građanskih partija? Doći će vrijeme da se ta pitanja odmrznu, a onda će možda biti kasno za nas”, kazao je Zenka.

Komentarišući odnos Abazovića na izjavu Krivokapića o dvije srpske države, Zenka je rekao da je lider URE ”ćutao i kada se psovala albanska majka u parlamentu”.

”Za razliku od naše, druga albanska koalicija iz nekih njima znanih razloga vidi prostora za pregovore o novoj vlasti”, konstatovao je Zenka.

VRIJEDNOSTI CRNE GORE SU UGROŽENE

Osvrnuo se i na proslavu rezultata izbora.

”I mi smo slavili ranije, ali kakva je poruka kada ide kolona vozila sa srpskim zastavama put Tuzi. Neka slave u svojim sredinama”, kazao je Zenka.

Kaže da vidi ugrožavanja osnovnih vrijednosti koje je Crna Gora ostvarila prethodnih godina. 

”Mandatar je odmah proslavio pobjedu sa srpskim pjesmama, od kojih neke duboko vrijeđaju manjine u Crnoj Gori. Apsolutno ne vjerujem u građansku Crnu Goru sa novom vlašću, jer nemaju kapaciteta da je mijenjaju na bolje. Da budem iskren, i da nam ponude Ulcinj kao republiku, ja to ne bih prihvatio, jer znam da nakon godinu ne da neće biti ni ”r” od te republike, već možda ni mene”, kazao je Zenka.

”VRIJEĐAJU ME KAO ALBANCA POTEZI DRUGE ALBANSKE KOALICIJE”

Sugestija sa strane da se uđe u Vladu nije bilo, kaže Zenka.

”Ako nas je predsjednik države Milo Đukanović na sastanku pitao jesmo li ista ekipa kao prije, i svi smo rekli “da”, ne vidim kako neki vide mogućnost da to ”da” postane ”ne”. Albanska lista se maltene nudi da bude dio te koalicije, i pored toga što su rekli za stolom kod Đukanovića. Niko ih nije silio da to kažu već tada, ali oni su sada spremni da promijene stranu. Mene to vrijeđa kao Albanca. Imaće oni problema prvo sa samim sobom, pa onda sa našim narodom i sa ljudima koji su pretrpjeli žrtve od poliike koju podržavaju pobjednička koalicija”, rekao je Zenka.

Zaključio je da ipak ne vidi dugoročnu perspektivu budućoj Vladi.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH