FZO: Sve češće se skuplja pomoć za liječenje u inostranstvu, a da nam se osiguranici prije toga ne obrate

Ukazujemo da su sve učestaliji primjeri za pribavljanje novčanih sredstava za liječenje u inostranstvu naših osiguranika, a da pritom nijesu prošli zakonsku propisanu proceduru, niti su se obratili Fondu, ne trebaju biti primjeri ostalim osiguranicima, da se obraćaju javnosti putem medija za prikupljanje novčanih sredstava s obzirom da ostvarivanje njihovog prava kod Fonda ne može biti dovedeno u pitanje ukoliko se ispoštuju propisane procedure, piše u saopštenju FZO

Foto: Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZO) saopštio da se osigurana lica upućuju na liječenja van Crne Gore, a na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje, ako liječenje ne može uspješno da se sprovede u javnim zdravstvenim ustanovama naše države.

FZO je to saopštio povodom, kako su kazali, sve učestalijih obraćanja naših osiguranika medijima za pomoć, u cilju ostvarivanja liječenja van zdravstvenog sistema Crne Gore.

“Ono na šta Fond želi da ukaže je da u slučajevima gdje su ispunjene pretpostavke za upućivanje na liječenje u inostranstvo ukupne troškove liječenja, kao i troškove putovanja osiguranika i njegovog pratioca snosi Fond za zdravsteno osiguranje. Ovo smo više puta naglašavali u sredstvima javnog informisanja, jer se s vremena na vrijeme osiguranici samoinicijativno obraćaju crnogorskoj javnosti, putem medija, a da prethodno nisu ni pokrenuli postupke za ostvarivanje svojih prava u javnim zdravstvenim ustanovama, odnosno Fondu. Ukazujemo da su sve učestaliji primjeri za pribavljanje novčanih sredstava za liječenje u inostranstvu naših osiguranika, a da pritom nijesu prošli zakonsku propisanu proceduru, niti su se obratili Fondu, ne trebaju biti primjeri ostalim osiguranicima, da se obraćaju javnosti putem medija za prikupljanje novčanih sredstava s obzirom da ostvarivanje njihovog prava kod Fonda ne može biti dovedeno u pitanje ukoliko se ispoštuju propisane procedure”, piše u saopštenju.

Posebno, kažu, ističu da je “u praksi primijećeno da se, uglavnom humanitarne akcije, pokreću za eksperimentalna liječenja koja se ne mogu odobravati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja kako u Crnoj Gori, tako i u drugim državama.

“Zato apelujemo na NVO i razne fondacije koje sprovode humanitarne akcije za liječenje da prilikom organizovanja istih u saopštavanju medijima obavezno navode o kojem se liječenju radi, da li je u skladu sa zvaničnom i odobrenom medicinskom doktrinom. S tim u vezi dužni smo saopštiti i informaciju u slučaju desetogodišnje Medine Borančić iz Bijelog Polja, za koju je nedavno pokrenuta humanitarna akcija, da je za liječenje u inostranstvo prošla propisanu proceduru od strane Komisije za liječenje u inostranstvu i odobren joj je kompletan trošak za operaciju u Njemačkoj. To podrazumijeva boravak u bolnici prije i nakon operacije, kako za nju, tako i za jednog roditelja kao pratioca, uključujući i kompletne avionske putne troškove za obje osobe koji će biti refundirani u skladu sa zakonskom procedurom nakon povratka sa liječenja iz Njemačke. Svakako da uvažavamo humanost naših ljudi kada je u pitanju pomoć za liječenje prikupljanjem novčanih sredstava ili na neki drugi način, ali naglašavamo da ovakav način nije pravi put, ako se ostvarivanje ovih prava realizuje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja naše države”, piše u saopštenju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!