Porodica Šljivančanin ogorčena presudom: Neshvatljiv nam je odnos između tragičnih posljedica i kazne od 120 sati korisnog rada

Prije svega, ko je dozvolio maloljetniku da upravlja jahtom, ko je vlasnik plovila, kako je dozvoljeno da članovi porodice maloljetnika nakon nesreće pristupe jahti i očigledno utiču na dokaze i istragu? Izgubili smo najdražu osobu koja je tek počinjala život, a istovremeno naše rane ostaju neprebolne zbog činjenice da pravda nimalo nije zadovoljena kao i osjećaj da tome doprinise zvanični pravosudni organi Crne Gore, ali i oni koji su učestvovali u preliminarnoj i kasnijoj istrazi, navodi se u reagovanju porodice

Ilustracija (Foto: Fokuspress.com)

Povodom presude Osnovnog suda u Kotoru zbog nesreće na moru kod Budve u kojoj je poginula policijska službenica Maja Šljivančanin, oglasila se njena porodica.

Porodica Šljivančanin je, kako kažu, ogorčena presudom kojom je sedamnaestogodišnji M. S. iz Beograda osuđen na 120 sati društveno korisnog rada i pojačan nadzor socijalne službe.

U nesreći je povrijeđen i njen momak, profesor Vladimir Stanišić (36).

“Za porodicu je neshvatljiv odnos između tako tragičnih posljedica i gubitka naše najmilije i kazne od 120 sati korisnog rada za osobu koja je upravljala jahtom. Neshvatljivo je da je sramna presuda donijeta, a da istražni organi, a ni sud nisu osvjjetlili sve detalje ovog tragičnog događaja.

Prije svega, ko je dozvolio maloljetniku da upravlja jahtom, ko je vlasnik plovila, kako je dozvoljeno da članovi porodice maloljetnika nakon nesreće pristupe jahti i očigledno utiču na dokaze i istragu? Izgubili smo najdražu osobu koja je tek počinjala život, a istovremeno naše rane ostaju neprebolne zbog činjenice da pravda nimalo nije zadovoljena kao i osjećaj da tome doprinise zvanični pravosudni organi Crne Gore, ali i oni koji su učestvovali u preliminarnoj i kasnijoj istrazi”, navodi se u reagovanju porodice, prenosi rtcg.me.

Kako dodaju, ako ova presuda opstane, a za njih kao porodicu nema ni pravnog lijeka jer ne mogu da se žale, onda će javnosti ostati čvrsta poruka da se iza ovako nepravednih odluka crnogorskog pravosuđa ne presuđuje po zakonu nego po privilegijama i možda tajnim vezama.

“Ova presuda mora biti opozvana, ne samo zbog naše Maje, nego što sjutra neka druga porodica može biti zavijena u crno jer pravosuđe štiti počinioce ovog stravičnog zločina i time podstiče nekažnjivost i bahatost. Mi, kao porodica, ne možemo ostati nijemi na ovu presudu zbog toga što se ovakvi zločini mogu ponavljati ako Crna Gora i u ovom slučaju ne pokaže da je zemlja pravde i da kažnjava one koji su se ogriješili o zakon, a ovdje se nije ogriješio samo počinilac ovog čina nego je zakazao čitav sistem, prije svega službe zadužene za pomorski saobraćaj.

Vidimo sa ovom presudom da i pravosuđe čini sve da zaštiti sve počinioce ovog kriminalnog djela. Nadamo se da će i drugi savjesni pojedinci i grupe i institucije sistema reagovati i da naš glas neće biti usamljen jer nijesmo samo mi zaslužili pravdu već i čitavo društvo. Izrečena je kazna od 120 sati društveno korisnog rada i mjera nadzora kao da je počinjena neka sitna delikvencija bez većih posledica, a ne ugašen jedan mladi život”, zaključuje se u reagovanju porodice Šljivančanin.

STANIŠIĆ: PRESUDOM JE PORUČENO DA MOŽETE UBITI NEKOGA, A DA NE ODGOVARATE ZBOG TOGA

Vladimir Stanišić, momak preminule Maje Šljivančanin, koja je stradala u pomorskoj nesreći kod Budve, kaže da je razočaran i ljut zbog donijete presude.

“Teško mi je jer moje Maje više nema i ne mogu je vratiti, ali mogu da se borim za pravdu. Ljubav prema njoj me na to obavezuje. Jasno je svima da ovo djelo nije primjereno osuđeno. Presudom je poslata poruka da možete ubiti nekoga, a da ne odgovarate zbog toga”, navodi on.

Stanišić pita da li je cijena života 120 časova društvenog rada.

“Zar se tih 120 sati može mjeriti s njenom prerano ugašenom mladošću? Zar može biti zamjena za naše propale planove, za njen tek započeti život, za njenu i za našu budućnost? Kakav je osjećaj u ovom trenutku to znam samo ja. Svoj bol dostojanstveno nosim, ali tražim da ne zaboli i nekog drugog na ovaj način. Ne mogu a da se ne zapitam da li je pravda i dalje dostižna ili je ovom presudom i ona ubijena baš kao i moja Maja”, poručuje Stanišić.

I Stanišić je povrijeđen u nesreći, za koju je sedamnaestogodišnji M. S. iz Beograda osuđen na 120 sati društveno korisnog rada i pojačan nadzor socijalne službe.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!