Kritike na račun presude za ubistvo Khashoggija: Ako je slučaj okončan, gdje je tijelo?

Khalil Jahshan, iz Arapskog centra u Washingtonu, ističe kako je kancelarija tužitelja objavila kako je „slučaj zauvijek zatvoren”. „Još važnije, gdje je tijelo Jamala Khashoggija? Sa ovim presudama pretpostavljam da su otkrili šta se desilo sa njim. Cijela presuda mi izgleda izmanipulisana. Prema pravnim praksama u Saudijskoj Arabiji, porodica ima pravo na uticaj na presudu i porodica je objavila svoj stav vjerovatno pod pritiskom. Sumnjam da su ovo uradili slobodno, poznavajući ih“, kazao je Jahshan

Jamal Khashoggi (Foto: Printscreen)

Nakon što je saudijski sud u ponedjeljak ukinuo pet smrtnih kazni zbog ubistva novinara disidenta Jamala Khashoggija, što je konačna presuda u slučaju gdje je kolumnista Washington Posta ubijen i raskomadan, čule su se brojne kritike.

Sud je izrekao 20-godišnje kazne zatvora petorici muškaraca, dok su trojica dobili kazne od sedam do 10 godina zatvora, prenijeli su saudijski mediji. Osam osuđenih za ubistvo, koje se desilo u saudijskom konzultatu u turskom gradu Istanbulu, nisu identifikovani.

Presuda je izrečena nakon što su Khashoggijevi sinovi u maju kazali kako su „pomilovali“ ubice, a sve je UN-ova ekspertica Agnes Callamard nazvala „parodijom pravde“.

Khashoggi je nestao 2. oktobra 2018. kada je bio u konzulatu u Istanbulu. Turske vlasti su kasnije objavile kako je ga je u toj građevini ubio saudijski tim ubica. Njegovo tijelo nikada nije nađeno.

UPITNO NEZAVISNO SUDSTVO

Cijeli sudski proces su žestoko kritikovale organizacije za zaštitu ljudskih prava koje su navodile kako niko od viših zvaničnika niti bilo ko se sumnjičio za naručivanje ubistva nije proglašen krivim. U pitanje je dovođeno i nezavisnost sudstva.

Khalil Jahshan, iz Arapskog centra u Washingtonu, ističe kako je kancelarija tužitelja objavila kako je „slučaj zauvijek zatvoren“.

„Još važnije, gdje je tijelo Jamala Khashoggija? Sa ovim presudama pretpostavljam da su otkrili šta se desilo sa njim. Cijela presuda mi izgleda izmanipulisana. Prema pravnim praksama u Saudijskoj Arabiji, porodica ima pravo na uticaj na presudu i porodica je objavila svoj stav vjerovatno pod pritiskom. Sumnjam da su ovo uradili slobodno, poznavajući ih“, kazao je Jahshan, porodični prijatelj, za Al Jazeeru.

Callamard, UN-ova specijalna izvjestiteljka za vanpravna, masovna i proizvoljna ubistva, navela je kako ima „kredibilne dokaze“ da su saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, koga je Khashoggi jako kritikovao, kao i drugi zvaničnici Saudijske Arabije odgovorni za ubistvo. Sve je objavila još u junu 2019. godine.

U ponedjeljak je na Twitteru objavila da suđenje nije bilo ni fer ni transparentno, kao i da „pitanje odgovornosti prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana uopšte nije tretirano“.

GDJE JE TIJELO?

I Hatice Cengiz, Khashoggijeva vjerenica, je preko društvenih mreža kritikovala presudu.

“Današnja presuda u Saudijskoj Arabiji čini lakrdiju od pravde. Saudijske vlasti zatvaraju slučaj a da svijet ne sazna istinu o tome ko je odgovoran za Jamalovo ubistvo. Ko ga je planirao, naredio, gdje je tijelo? Ovo su najvažnija pitanja koja ostaju u potpunosti neodgovorena“, napisala je ona na Twitteru.

Rami Khouri, sa Američkog univerziteta u Bejrutu, za Al Jazeeru kaže kako su mnogi širom svijeta kritikovali proces jer je protiv međunarodno prihvatljivih standarda pravde.

“Pitanje ko je naredio ubistvo je i dalje veliko pitanje. Prijestolonasljednik je prozvan i to je jako ozbiljna optužba kada dolazi od UN-a ili CIA-e. Mnogo pitanja čeka odgovore“, dodao je on.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!