Ministar Hrapović: Kuća u Dinoši je moja, biće uskoro i upisana

Hrapović (Socijaldemokrate) vlasnik je parcele u katastarskoj opštini Gruda, kao i dva privremena objekta površine 67,4 i 50,72 kvadratnih metara, što je prijavljeno u njegovim imovinskim kartonima. U katastru, međutim, nema podataka o objektima, odnosno kući na toj parceli, a Hrapović tvrdi da je zahtjev za upis nadležnima podnio prije dvije godine

Hrapovićeva kuća u Dinoši (Foto: “Vijesti”/Savo Prelević)

Ministar zdravlja Kenan Hrapović potvrdio je “Vijestima” da je kuća u Dinoši (Opština Tuzi) njegova i izgrađena na imanju koje je kupio 2008. godine za 7.200 eura.

Hrapović (Socijaldemokrate) vlasnik je parcele u katastarskoj opštini Gruda, kao i dva privremena objekta površine 67,4 i 50,72 kvadratnih metara, što je prijavljeno u njegovim imovinskim kartonima.

U katastru, međutim, nema podataka o objektima, odnosno kući na toj parceli, a Hrapović tvrdi da je zahtjev za upis nadležnima podnio prije dvije godine, o čemu je dostavio i dokumentaciju “Vijestima”.

Zamjenik predsjednice Socijalemokratske partije Raško Konjević pozvao je ranije juče ministra da objasni da li je kuća u Dinoši njegova i kako je stekao, izražavajući sumnju u korupciju.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, ministar zdravlja je rekao da je 2014, na osnovu tadašnjeg prostorno-urbanističkog plana, prijavio gradnju privremenog objekta iz dva dijela, što su tada bile jedine mogućnosti u skladu sa važećim propisima.

U njegovim imovinskim kartonima od 2014. godine, koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije na sajtu, piše da posjeduje dva objekta površine 67,4 i 50,72 metara kvadratnih.

Hrapović je “Vijestima” dostavio zahtjeve kojima se obraćao Agenciji za stanovanje i Glavnom gradu, iz kojih se vidi da je tražena izgradnja individualnog stambenog objekta.

U zahtjevima iz 2011. godine, piše da je parcela kupljena u namjeri da izgradi porodični stambeni objekat, ali da “nijesu bili u mogućnosti da valorizuju zemljište iz razloga što važeći prostorni plan Podgorice iz 1990. godine predmetni prostor nije namijenio za gradnju, a zbog čega trpe znatne posljedice”.

On u zahtjevima od prije devet godina traži da se omogući gradnja s obzirom na to da je otpočela izrada prostorno-urbanističkog plana (PUP) Podgorice.

Hrapović je juče rekao da je u skladu sa tada važećim propisima izdato rješenje Uprave gradske opštine Tuzi, a kojim je 2014. godine odobreno postavljanje dva objekta, ukupne površine 118,10 kvadrata.

Njemu je, kako piše u rješenjima Glavnog grada, odnosno tehničko-estetskim uslovima, dozvoljeno da objekat (kiosk) postavi na armirano-betonskim trakastim temeljima, konstrukcijom koju čine armirano-betonski horizontalni i vertikalni serklaži u oba ortogonalna pravca, krovom koji je riješen kao kosa polumontažna ploča debljine 17 plus sedam centimetara, sa nagibom 19 stepeni…

Hrapović tvrdi da je 2018. godine, kada su se stekli uslovi usvajanjem novog urbanističkog plana, podnio zahtjev za uknjiženje objekta-kuće.

U dokumentaciji, koju je dostavio “Vijestima”, piše da se 16. jula 2018. godine obratio zahtjevima za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije za promjenu stanja u prostoru.

“Postupak kod nadležnih organa je u toku, a njegovim okončanjem stvoriće se uslovi da objekat bude upisan u list nepokretnosti, kako propisuju važeći propisi”, odgovorio je Hrapović “Vijestima”.

Dostavio je dokaz da je 2009. platio porez na promet nepokretnosti od 1.080 eura. Iz dokumentacije se vidi da je tržišna vrijednost nepokretnosti tada utvrđena u iznosu od 36.000 eura.

On je juče, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, pozvao nadležne organe da preduzmu sve neophodne radnje u cilju ispitivanja navoda Konjevića, koji je najavio krivičnu prijavu zbog, kako je objasnio, sumnjivih isplata iz budžeta privatnoj bolnici “Kodra”.

Konjević je juče na konferenciji za novinare rekao da postoji sumnja da je Hrapović sa još neutvrđenim brojem lica dio novca za finansiranje javnog zdravstvenog sistema protivpravno usmjeravao privatnoj zdravstvenoj ustanovi i pozvao Specijalno državno tužilaštvo da provjeri fakture “jer je nemoguće da prosječna faktura usluga u ‘Kodri’ u 2019. bude i do tri puta veća nego u Kliničkom centru Crne Gore (KCC).

Hrapović je saopštio da bi nadleženi organi trebalo što hitnije da reaguju “kako bi što prije istina izašla na vidjelo i “bili prekinuti besomučni pokušaji njegove lične i profesionalne diskreditacije”.

“Tokom svog životnog i radnog vijeka, nikada nisam stekao nelegalno i protivzakonito nikakvu imovinsku korist, niti sam je svojim činjenjem pribavio nekom drugom”, tvrdi Hrapović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!