Novi snimak autoputa Bar-Boljare, Vujović poručio: Završetak prve dionice očekuje se narednog ljeta

Tuneli su svi iskopani, urađena je sekundarna betonska obloga, sada se rade pripreme i počelo je asfaltiranje, na mostovima su od njih 29 na 27 spojene rasponske konstrukcije a na 2 je još ostalo da se spoje po dva rasponska polja. Zemljani radovi su završeni oko 95 odsto, u toku su radovi na kolovoznoj konstrukciji, instaliranje opreme, signalizacije itd, precizirao je Vujović

Foto: Printacreen/Bemax

Kompanija Bemax objavila je novi snimak sa gradilišta prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare.

Završetak prve dionice očekuje se tokom ljeta naredne godine, kazao je za RTCG direktor poslovne jedinice za upravljnje projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare Goran Vujović. On očekuje da se krajem ove ili početkom naredne godine steknu uslovi za gradnju dionice od Mateševa do Andrijevice.

“Možda je nezahvalno procjenjivati tačan datum završetka te dionice, ali zbog kompleksnosti situacije zbog promjenljivih okolnosti koje su nastale zbog epidemije koravirusa, ali na osnovu do sada završenih poslova, obima radova, procjena nadzornog organa, možemo reći da se očekuje negdje tokom ljeta”, kazao je Vujović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

On ističe da je u ovom trenutku završeno oko 90 odsto radova.

“Tuneli su svi iskopani, urađena je sekundarna betonska obloga, sada se rade pripreme i počelo je asfaltiranje, na mostovima su od njih 29 na 27 spojene rasponske konstrukcije a na 2 je još ostalo da se spoje po dva rasponska polja. Zemljani radovi su završeni oko 95 odsto, u toku su radovi na kolovoznoj konstrukciji, instaliranje opreme, signalizacije itd”, precizirao je Vujović.

Goran Vujović (Foto: Printscreen/RTCG)

On očekuje da se krajem godine ili početkom naredne steknu uslovi za gradnju dionice od Mateševa do Andrijevice.

“Ranije smo preko Evropske banke tražili i dobili sredstva i krenuli u izradu idejnih projekata za naredne dvije etape koje su po detaljnom prostornom planu sljedeće na redu. To su dionica od Meteševa do Andrijevice i dionica od Farmaka do Smokovca. U toku je izrada idejnih projekata i Studija o procjeni uticaja na životnu sredinu. Završetak ta dva projekta se očekuje negdje krajem godine ili početkom naredne, nakon čega će se stvoriti preduslovi da se uđe u narednu fazu i da se počne sa nastavkom druge faze a to je prioritena dionica od Mateševa do Andrijevice. Na tome se intenzivno radi, traži se način finansiranja, aplicirali smo za određena sredstva, nekih 54 miliona kod Evropske banke, tako da očekujemo odgovore po tom pitanju”, kazao je Vujović.

Direktor poslovne jedinice za upravljnje projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare zadovoljan je radom domaćih podizvođača. Kaže da radovi tokom pandemije nijesu obustavljani već je održan kontinuitet uz poštovanje mjera IJZ i NKT-a.

“U junu kineski izvođač je uspio da okupi sve radnike i organizuje posao što se tiče kineskih radnika. Oni poštuju sve mjere zaštite. Trenutno je na gradilištu 1.480 zaposlenih, oko 840 Kineza, a ostalo su domaći radnici, podizvođači ili domaći ljudi zaposleni kod kineskog podizvođača”, kazao je Vujović.

Na tom zahtjevom projektu kao najizazovnije Vujović navodi gradnju tunela i mostova, ali je dodaje, taj dio završen. Sada se, kaže, rade kolovouzne konstrukcije.

“Urađeno je oko 18 km obje trake autoputa. Sreća za naš projekat je što je finansijska konstrukcija zaokružena kreditnim zaduženjem kod Eksim banke tako da je taj finansijski dio obezbijeđen i nećemo za to imati problema. Ostalih 15 odsto je iz državnog buddžeta. Ne vidim da taj dio bude problem”, zaključio je Vujović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!