Kosovo: Sedamnaest godina od ubistva srpske djece u Goraždevcu (VIDEO)

Nepoznati napadači ubili dva dječeka, a još četvoro djece ranili. Na srpsku djecu i mlade pucano je dok su se kupali na rijeci Bistrici. Istraga o ovom slučaju je zatvorena prije 10 godina

Foto: Printscreen/Glas Amerike

U Goraždevcu kod Peći u četvrtak je obilježeno 17 godina od kada su još nepoznati napadači ubili dva dječeka, a još četvoro djece ranili. Na srpsku djecu i mlade pucano je dok su se kupali na rijeci Bistrici. Istraga o ovom slučaju je zatvorena prije 10 godina.

Parastos ubijenim srpskim dječacima Ivanu Jovoviću i Pantu Dakiću u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Goraždevcu služio je sveštenik Nenad Našpalić.

Dakić i Jovović su ubijeni 13. avgusta. 2003. godine. Tada su teško ranjeni Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović i Marko Bogićević. Nakon parastosa članovi porodica ubijenih mladića obišli su i grobove ubijenih Panta Dakića i Ivana Jovovića

“Volio bih da podsjetim sve koji ovo prate i koji znaju za ovo da je bilo 98 djece, a ispaljeno je 87 metaka na djecu. To je zločin nad zločinima, to može samo bolestan um da uradi“, rekao je novinarima Milisav Dakić, otac ubijenog Panta Dakića.

Zbog pandemije koronavirusa obilježavanju jednog od najvećih zločina nad Srbima od 1999. godine prisustvovao je mnogo manji broj ljudi u odnosu na prethodne godine.

„Ta djeca su bila nedužna i nama će ostati u jakom sjećanju. Jake traume smo doživljavali mi Srbi koji živimo na ovim prostorima. Pokazalo se svih ovih godina da smo izdržali, ali je teško izdržati sa jednim tako jakim bolom“, kazao je predsjednik Privremenog organa Opštine Peć Miloš Dimitrijević.

Dva sata prije parastosa vijenac na spomenik koji je posvećen stradalim Srbima tokom i nakon sukoba na Kosovu položio je Zoran Bojović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Bojović je u Gorždevac došao sa ekipom Televizije Most Iz Zvečana. Parastosu nije prisustvovao, a o njegovom dolasku, kako je rečeno za Glas Amerike, u Goraždevcu niko nije bio obavešten. Jedan od ranjenih mladića, Đorđe Ugrenović, oglasio se tim povodom na Facebooku.

“Da li je ovo moguće da niko nije video ni čuo. Jutros rano položen venac stradalim dečacima Ivanu i Pantu. Ovo nisu zaslužili, da skriveno polažu venac, umesto da dođu u crkvu i prisustvuju parastosu i poklone se nevinim dečacima. Ovo se desilo pre nekolko godina kad je došao predstavnik iz Prištine, da mu ne spominjem ime, položio venac skriveno da niko ne zna i ne vidi. Za njih mi nije ni čudno. Čudno mi je za našu Kancelariju za Kosovo i Metohiju”, napisao je Ugrenović.

Vijenac na spomen ploču, gdje su imena i ubijenih dječaka sa Bistrice, položio je na sličan način kao i Zoran Bojović iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, predsjednik Kosova Hašim Tači 15. avgusta 2016. godine. On je tada u Goraždevac došao nenajavljeno u pratnji nekoliko novinarskih ekipa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!