Treći broj časopisa „Identitet” izašao iz štampe: Priče iz dijaspore na jednom mjestu (VIDEO)

Ovaj broj otvara prilog Aleksandra Radomana, prodekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, u kojem, povodom obilježavanja 10 godina od osnivanja, autor predstavlja tu elitnu naučno-istraživačku i visokoobrazovnu akademsku instituciju

Treći broj „Identiteta”, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore, izašao je iz štampe.

Ovaj broj otvara prilog Aleksandra Radomana, prodekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, u kojem, povodom obilježavanja 10 godina od osnivanja, autor predstavlja tu elitnu naučno-istraživačku i visokoobrazovnu akademsku instituciju.

Arheolog Predrag Malbaša donosi zanimljive podatke o nekim spomenicima i bistama posvećenim Petru II Petroviću Njegošu, dok politikolog Alek Barović piše o napuštenim spomenicima crnogorskih emigranata u američkoj državi Montani.

Sa Novog Zelanda doktor primijenjene lingvistike Jovan Čavor u svom tekstu govori o vezi kulturno-istorijskog nasljeđa i identiteta, a iz Hrvatske univerzitetski profesor Robert Kurelić predstavlja knjigu Alojza Štokovića “Crnogorsko nasljeđe u Istri”.

Iz Sjedinjenih Američkih Država Blažo Sredanović piše o Petrovcu kroz istoriju i inicira vraćanje drevnog imena tom gradu na Crnogorskom primorju, dok iz Italije Danijela Đurđević donosi eksluzivnu priču i fotografije o potomcima i djelima velikog crnogorskog slikara Pera Počeka.

Argentinska umjetnica Silvana Ines Marković iz Buenos Airesa piše o pośeti postojbini svojih predaka, dok Mihal Spevak predstavlja mikro region Černa Hora u Slovačkoj.

Istoričar, dr Igor Kosić iz Rusije, piše o posljednjem ruskom carskom generalu, Crnogorcu Andriji Bakiću, a iz Srbije Ljubomir Perović predstavlja Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”.

Dr Srđa Martinović skida prašinu zaborava sa stranica crnogorske ratničke istorije predstavljajući jednog od zaboravljenih crnogorskih junaka, a književnica Nataša Žurić govori o sudbini i položaju crnogorske žene kroz vjekove.

U rubrici Antifašizam prenosi se prilog Nenada Stevovića o slavnoj i nikad poraženoj Četvrtoj proleterskoj crnogorskoj brigadi.

Iz zbirki Narodnog muzeja Crne Gore predstavljeni su ukrasne fibule za kosu i Ikona Bogorodice Filarmose. U ovom broju su i stalne rubrike Crnogorska kužina, Mladi literati iz dijaspore, Knjiga i Crnogorska emigrantska poezija, kao i nova rubrika Iz istorije crnogorske dijaspore koja donosi priču o dva svjetska kongresa crnogorskih iseljenika.  

Časopis „Identitet” izlazi kvartalno, izdavač je “Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik Nenad Stevović, publicista i istraživač crnogorske dijaspore.

Elektronsko izdanje ovog broja će uskoro biti dostupno na sajtu www.montenegrina.net.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!