Agović: Situacija u Tutinu je dramatična, imamo osjećaj da smo prepušteni sami sebi (VIDEO)

Nama je potrebno sve, nemamo vozača, tehničara, ljekara, sve ovo je krpljenje, a i sa tim bilježimo dobre rezultate u odnosu na pritisak koji se u Tutinu dešava… Toliko je dramatično i bilo koga da pitate ne bi mogao ništa da vam kaže… sem kad će sve ovo da stane i da li je moguće da se sve ove stvari dešavaju jednoj zemlji…, rekla je Agović

Dženeta Agović (Foto: Printscreen) 

Dženeta Agović, zaposlena u laboratoriji Doma zdravlja u Tutinu, gdje se i liječi od koronavirusa, rekla je u emisiji “Novi dan” na N1 da je situacija u toj ustanovi dramatična i da zaposleni, koji rade pod velikim opterećenjima, “u ovom trenutku ne vide kraj tom stanju”.

“Svi imamo osjećaj da smo prepušteni sami sebi, oslanjamo se više jedni na druge i na međusobnu solidarnost”, dodala je.

Prikupljanje pomoći za Sandžak organizovano je i u BiH.

“Mi uopšte ne vidimo kraja u ovom trenutku. Izgleda da smo društvo koje je normalizovalo smrti, patnju, bolesti, da je to postalo životna dinamika u Tutinu”, rekla je ona.

Agović je navela da javno zdravlje jeste posao države i da očekuje od sistema i institucija da zaštite javno zdravlje. Kazala je da zaposleni u Domu zdravlja u Tutinu očekuju pomoć države – u ljudstvu i tehnici.

“Nama je potrebno sve, nemamo vozača, tehničara, ljekara, sve ovo je krpljenje, a i sa tim bilježimo dobre rezultate u odnosu na pritisak koji se u Tutinu dešava… Toliko je dramatično i bilo koga da pitate ne bi mogao ništa da vam kaže… sem kad će sve ovo da stane i da li je moguće da se sve ove stvari dešavaju jednoj zemlji…”, dodaje ona.

U Domu zdravlja situacija nije nimalo laka, jer ta ustanova ima ograničene kapacitete i pokušava da izađe u susret svim zahtevima.

“Na udaru su sve službe i radnici su na izmaku snaga. Jedan broj radnika jeste zaražen, a to je odmah veći pritisak na ostale zaposlene koji su sve svoje vrijeme stavili na raspolaganje pacijentima”, navodi i dodaje da neki ljekari nisu imali već 45 dana slobodan dan.

Dnevno kroz tu ustanovu prođe oko 200 pacijenata, kaže, a to je ogroman broj ako se ima u vidu broj zaposlenih i u Domu zdravlja i u laboratoriji.

“U Tutinu su gužve ogromne, pacijenti čekaju i u laboratoriji i na rentgenu, svugdje su gužve i svugdje se čeka. Nedovoljan je broj ljekara i izloženi su udaru, a bolnica je non-stop puna”, objašnjava.

Ona je rekla i da joj nije poznato da je neko od zvaničnika dolazio u Tutin.

RAGIPOVIĆ: BEZ ODGOVORA DRŽAVE O POMOĆI IZ VARŠAVE

Emina Ragipović, predsednica Fondacije kultura bez granica, Novopazarka je koja okuplja dijasporu u Poljskoj i inicirala je program podrške medicinskim radnicima i stanovništvu Novog Pazara i Tutina.

Ona je navela da je Vladi uputila još u aprilu pismo sa obavještenje o inicijativi o slanju tima ljekara specijalista koji djeluju u Poljskoj, a bave se ljekarskom intervencijom u kriznim situacijama. Odgovor, koji je neophodan da bi upućivanje tog tima u Srbiju i, kako je bilo predviđeno, u Novi Pazar, bilo omogućeno, međutim, nije dobila.

“Ostao je gluvi odgovor od institiucija, a u pitanju je ekspertski tim koji je u vrhu Evrope u toj oblasti djelovanja”, rekal je ona.

Kako kaže, za upućivanje ljekara poljskog Centra međunarodne pomoći potrebna je saglasnost Vlade i kriznog štaba.

“Molila sam samo da upute pismo koje bi otvorilo vrata za tu medicinsku pomoć. Obraćala sam se Vladi, komunicirala sa kabinetom…. tražimo samo da upute jedno obično pismo. U stalnom sam kontatku sa medicinskim osobljem poljskog Centra, oni su i dalje spremni da pomognu, čak i savjetima onlajn”, dodaje.

Ragipović je rekla da će nastaviti da pokušava da dobije odobrenje za upućivanje ove pomoći u Novi Pazar.

Pomoć za Sandžak u borbi protiv koronavirusa, sakuplja se i u BiH. Brojne organizacije angažovale su se tim povodom. Iz BiH je takođe planirano i slanje medicinskih timova u pogođene oblasti u Sandžaku.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!